Pracownik sezonowy w ogrodzie botanicznym w Poznaniu. Jego sumienność i dążenie do osiągnięcia jak najlepszych efektów pozwala mu szybko poszerzać swoją wiedzę botaniczną. Doświadczenie z roślinami nabierał już od najmłodszych lat obserwując swoich rodziców pracujących w ogrodzie.
Grzyby gąski to bardzo popularna i pospolita grupa grzybów z rodziny gąskowatych. W tekście przedstawiamy najciekawsze informacje na temat tych grzybów – ich cechy charakterystyczne, występowanie oraz znaczenie.
Odbiór tarasu i balkonu to etap często niedoceniany podczas całego procesu przejmowania mieszkania czy domu od dewelopera. O ile pomieszczenia wewnętrzne są zwykle skrupulatnie analizowane, o tyle te zewnętrzne nierzadko umykają naszej uwadze. Tymczasem błędy tutaj mogą być równie kosztowne. Oto kilka wskazówek, jak nie przeoczyć żadnych istotnych detali.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego borowiki cieszą się tak dużą popularnością? Borowiki to nie tylko smaczne grzyby jadalne, ale również fascynujące z naukowego punktu widzenia. W tym tekście wyczerpująco przybliżę Wam rodzaj borowików, ich charakterystykę, różnorodność gatunków i znaczenie w przyrodzie. Zapraszam do lektury!
Fomitopsis pinicola to grzyb nazywany również hubą obrzeżoną lub sosnową. Rośnie na drzewach iglastych i liściastych powodując brunatną zgniliznę drewna. Nie należy go mylić z jadalnymi gatunkami.
Chrobotek koralkowy to gatunek grzyba z rodziny chrobotkowatych, występujący w Polsce na terenie całego kraju. Jest to pospolity grzyb, który rośnie w suchych lasach iglastych.
Gałęziak żółty należy do rodziny siatkoblaszkowatych. Jest jadalnym grzybem podobnym do koralówki żółtej. Rośnie w polskich lasach liściastych i mieszanych.
Kielichowiec pomarańczowy (Omphalotus olearius) to gatunek grzyba rzadko spotykany w Polsce. Wyróżnia się swoim lejkowatym kształtem oraz intensywnym świeceniem w ciemności. Ciekawostką jest zielone światło, jakie wydziela. Jest to grzyb ciepłolubny, występujący na południu Europy.
Koźlarz czarny to gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych, występujący w lasach liściastych w symbiozie z brzozą. W Polsce jest bardzo rzadki i objęty ochroną. Poznaj cechy, wygląd, właściwości i zastosowanie w kuchni koźlarza czarnego.
Gymnopilus junonius, zwany także łysakiem wspaniałym, to jeden z większych grzybów rosnących na pniach i martwym drewnie drzew liściastych. Wyróżnia się charakterystycznymi cechami.
Grzyby sowa kania zaliczane są do grzybów jadalnych i są uważane za bardzo smaczne. Choć niektórzy grzybiarze mylą je z trującym muchomorem, to jednak w rzeczywistości są całkowicie bezpieczne. Czubajka kania (macrolepiota procera) należy do rodziny pieczarkowatych i występuje w całej Polsce.
Pięknogrzybek brzoskwiniowy to gatunek grzybów z rodziny borowikowatych, występujący w ciepłych lasach liściastych. Jego kapelusz ma średnicę 3-8 cm i barwę żółtawą lub morelową. Rurki są jasnożółte, a trzon cylindryczny, żółty z pomarańczowym odcieniem. Miąższ po uszkodzeniu błękitnieje.
Maślak wejmutkowy to grzyb z rodziny maślakowatych, rosnący w glebie pod sosną wejmutką. Poznajmy jego charakterystyczne cechy, właściwości i zastosowanie.
Smardzówka czeska (Ptychoverpa bohemica) to wczesnowiosenny gatunek grzyba z rodziny smardzowatych, występujący na terenie całej Polski, głównie pod osikami i jesionami. Jest grzybem jadalnym o dużych walorach smakowych.
Armillaria ostoyae, potocznie nazywana opieńką ciemną, to gatunek grzyba z rodziny obręczakowatych, występujący w lasach iglastych i liściastych w całej Polsce. Jest grzybem jadalnym, chętnie zbieranym przez grzybiarzy. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kapeluszem z łuskami i białym trzonem z pierścieniem.
Mądziak psi (Mutinus caninus) to niezwykle ciekawy i oryginalnie wyglądający grzyb z rodziny sromotnikowatych. Ma charakterystyczny stożkowaty kształt i wydziela intensywny zapach. Jest gatunkiem niejadalnym.
Borowik gładkotrzonowy, zwany też borowikiem quéleta, to rzadko spotykany w Polsce gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Rośnie w ciepłych lasach liściastych.
Wodnicha marcowa to wyjątkowy grzyb wiosenny, który pojawia się już w marcu, zaraz po stopieniu śniegów. Rośnie w polskich lasach jodłowych i bukowych.
Twardzioszek czosnaczek to pospolity w Polsce gatunek grzyba z rodziny twardzioszkowatych. Ze względu na charakterystyczny zapach czosnku jest cenionym grzybem jadalnym.
Krowiak aksamitny to dość rzadki gatunek grzyba, występujący w lasach iglastych i mieszanych w Polsce oraz innych krajach Europy i Ameryki Północnej. Jego duże, ciemnobrązowe kapelusze z aksamitnym kutnerem na trzonie rosną na korzeniach drzew liściastych i iglastych od sierpnia do października.
Gołąbek śmierdzący to gatunek grzybów z rodziny gołąbkowatych, występujący w lasach w całej Polsce. Charakteryzuje się bardzo nieprzyjemnym zapachem, przypominającym zgniłe warzywa. Jest grzybem niejadalnym.
Borowik omglony (Cyanoboletus pulverulentus) to gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, występujący również w Polsce. Dawniej uznawany za grzyba jadalnego, obecnie ze względu na zawartość arsenu odradza się jego zbieranie.
Lakówka pospolita (Laccaria laccata) to jeden z najpospolitszych i najszerzej rozprzestrzenionych grzybów występujących w lasach na terenie całej Polski.
Gołąbek jasnożółty to gatunek grzybów z rodziny gołąbkowatych, występujący w wilgotnych lasach liściastych w Ameryce Północnej, Europie i Japonii. Jest grzybem jadalnym o cytrynowożółtym, lśniącym kapeluszu i białym miąższu.
Tęgoskór pospolity to gatunek grzybów z rodziny tęgoskórowatych. Charakteryzuje się nieregularnym, kulistym kształtem bez trzonu i silnym zapachem. Jest twardy i ciężki, z grubym perydium. Występuje powszechnie w całej Polsce.
Muchomor królewski (Amanita regalis) to gatunek grzybów z rodziny muchomorowatych, występujący w niektórych krajach Europy, m.in. w Polsce, gdzie jest rzadki i zagrożony wyginięciem. Poznaj jego cechy, wygląd, występowanie i zastosowanie.
Strzępiak ceglasty należy do rodziny strzępiakowatych. Jest częstym i pospolitym gatunkiem grzybów występującym w lasach w całej Polsce. Rośnie od maja do października.
Gąska pieprzna to pospolity w Polsce grzyb z rodziny gąskowatych, występujący w lasach iglastych i mieszanych. Charakteryzuje się szarym, spiczastym kapeluszem i ostrym, piekącym smakiem.
Pochwiak wielkopochwowy to gatunek grzybów z rodziny łuskowcowatych, znany również pod nazwą pochwiak pochwiasty. Jest grzybem jadalnym, cenionym w kuchni azjatyckiej.
Żagwica listkowata (Grifola frondosa) to gatunek grzyba z rodziny żagwiowców, występujący w Polsce, gdzie objęty jest częściową ochroną gatunkową. Jego charakterystyczne, rozgałęzione owocniki osiągają nawet 60 cm średnicy.
Kania czerwieniejąca lub czubajnik czerwieniejący posiada cechy które mogą wprowadzać w błąd przy oznaczaniu gatunku. Jest grzybem jadalnym, choć z umiarkowanymi walorami smakowymi.
Borowik korzeniasty to interesujący grzyb z rodziny borowikowatych. W Polsce występuje, ale objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Jak wygląda i gdzie rośnie ten gatunek grzyba?
Coraz więcej osób marzy o posiadaniu niewielkiego ogródka z roślinami, nawet mieszkając w bloku. Okazuje się, że stworzenie mini-ogródka we własnym mieszkaniu jest całkiem proste! Wystarczy dobrać odpowiednie rośliny doniczkowe i zapewnić im właściwą pielęgnację. Poniższy poradnik pomoże Ci założyć własny mini-ogródek krok po kroku.
Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades) jest jadalnym grzybem z rodziny twardzioszkowatych. Często spotykany w Polsce, ale mniej znany i doceniany niż borowiki czy podgrzybki. Przyjrzyjmy się więc bliżej jego cechom i właściwościom.
Gąska ziemistoblaszkowa to pospolity grzyb jadalny występujący w lasach iglastych i mieszanych. Nazywana jest też gąską ziemistą. Co warto o niej wiedzieć, zanim pójdziesz na grzyby?