Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Tęgoskór pospolity jest jadalny w niewielkich ilościach, gdy jest młody i ma białą warstwę wewnętrzną. Starsze okazy mogą być trujące.
SezonOwocniki pojawiają się od czerwca do listopada.
WystępowaniePospolity w całej Polsce. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach i pastwiskach.
WyglądMa żółtawą lub ochrową barwę, pokryty jest brodawkami.
RozmiarŚrednica owocników do 10 cm.
WłaściwościTwardy, ciężki grzyb o silnym zapachu.
Zastosowanie w kuchniJako przyprawa do mięs i wędlin, ale tylko młode okazy.

Wygląd i wielkość

Grzyb ten ma nieregularny, bulwiasty kształt. Jego powierzchnia jest pomarszczona i pokryta brodawkami. Wewnątrz znajduje się warstwa zarodników, która z czasem ciemnieje. Średnica owocników sięga 10 cm.

Występowanie i środowisko

Tęgoskór rośnie samotnie lub w niewielkich grupach. Preferuje piaski i kwaśne gleby, często pojawia się na obrzeżach lasów. Pospolity w całej Polsce, szczególnie w lasach, parkach, na łąkach i pastwiskach. Owocniki wytwarza od czerwca do listopada.

Zastosowanie

Młode okazy tęgoskóru można stosować w niewielkich ilościach jako przyprawę. Mają aromat przypominający trufle. Nadają się do mięs i wędlin. Starsze egzemplarze mogą być trujące.

Tęgoskór ma wiele zastosowań w ludowej medycynie, m.in. w leczeniu chorób nerek. Jednak jego właściwości lecznicze nie zostały naukowo potwierdzone.

Ciekawostki o tęgoskórze pospolitym:

  • Ma wiele lokalnych nazw, m.in. purchawka kartoflana, kurzawka, bycze jaja.
  • Dawniej zaliczany był do grzybów podziemnych, tzw. wnętrzniaków.
  • Rośnie w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Afryce Północnej.

Podsumowanie

Tęgoskór pospolity to grzyb o specyficznym wyglądzie i zapachu. Młode okazy mogą być używane w niewielkich ilościach jako przyprawa. Jest szeroko rozprzestrzeniony, w Polsce dość powszechny.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023