Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – dla każdego z pewnością będą inne. Jednak są takie, które cieszą się szczególną popularnością, bo świetnie smakują w niemal każdej potrawie. Sprawdź, nasze propozycje!
Czarna rzodkiew (Raphanus sativus) jest uprawiana jako warzywo, jednak warto wiedzieć, że pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy dzięki swoim właściwościom leczniczym. Poznaj bogactwo czarnej rzepy tajemnice jej uprawy.
Wasabi jest gatunkiem rośliny należącym do rodzaju Eutrema. Bylina znana jest przede wszystkim ze swoich walorów smakowych i jest chętnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Przyprawa wykazuje jednak również właściwości prozdrowotne. Poznaj warunki uprawne!
Brokuł doskonale radzi sobie z polskimi warunkami klimatycznymi. Możliwa jest jego uprawa prywatna, jak i hodowle przemysłowe. Potrzebuje umiarkowanie wysokiej temperatury, nieco słońca i nawozu. Jego sadzenie i pielęgnacja nie są wcale trudne!
Bataty to pyszne, słodkie warzywa, pochodzące z ciepłych obszarów Ameryki. W Polsce cieszą się rosnącą popularnością, ze względu na swój słodki smak i wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Czy uprawa tej rośliny w Polsce jest możliwa?
Dynia olbrzymia potrzebuje do wzrostu sporej przestrzeni, lecz mniejsze rodzaje świetnie sprawdzą się do przydomowego ogrodu. Dynie świetnie pasują do ...
Kukurydza stanowi podstawowy składnik pożywienia ludzi i zwierząt. Jest ceniona za walory smakowe oraz właściwości zdrowotne (np. poprawa odporności). Poznaj ...
Pomidor bawole serce jest lubiany za swój wyjątkowy smak oraz niezwykły kształt. Możesz kupić go w sklepie, jednak o wiele większą satysfakcję daje uprawa tej rośliny we własnym warzywniku. Podpowiadamy, jak z się do tego zabrać!
Warzywa strączkowe to smaczne rośliny, posiadające wiele prozdrowotnych właściwości. Ponadto są niewymagające w uprawie, dlatego każdy może z powodzeniem zasadzić ...
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) to nie tylko roślina ozdobna. Stosowana jest również jako dodatek do potraw. Poznaj więcej szczegółów dotyczących ...
Dynia hokkaido to coraz bardziej popularne w polskiej kuchni warzywo. Cenione jest przede wszystkim za smak oraz łatwość przygotowania (taką dynię można jeść razem ze skórką). Czy wiesz, że możesz wyhodować ją we własnym ogrodzie? Sprawdź, jak to zrobić!
Uprawa chmielu kojarzy się przede wszystkim z produkcją piwa. Tymczasem chmiel ma wiele innych zastosowań, łącznie z tym, że stanowi ciekawą ozdobę ogrodu. Jak go uprawiać? O co zadbać, aby efektywnie rósł? Sprawdź!
Skorzonera, nazwana też wężymordem, to naturalne antidotum na jad żmii. Miąższ jadalnego korzenia smakiem przypomina szparagi. Przeczytaj artykuł i poznaj ...