Czarna rzodkiew (Raphanus sativus) jest uprawiana jako warzywo, jednak warto wiedzieć, że pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy dzięki swoim właściwościom leczniczym. Poznaj bogactwo czarnej rzepy tajemnice jej uprawy.
Rzodkiew czarna występuje w kilku odmianach, jednak wszystkie mają podobne wymagania co do uprawy i pielęgnacji. Można w niej znaleźć mnóstwo składników odżywczych, takich jak związki siarki, witaminy z grupy B czy składniki mineralne. Wyciąg z czarnej rzodkwi zawiera także substancje moczopędne i żółciotwórcze, wpływając na wydzielanie soków trawiennych. Sprawdź, czym różni się rzodkiew czarna od tradycyjnej rzodkiewki i dlaczego warto ją uprawiać i spożywać.
Rzodkiew czarna. Jak wygląda to warzywo?
To roślina należąca do rodziny kapustowatych posiadająca pokaźny, bulwiasty korzeń. Skórka rzodkwi jest co prawda czarna, ale wewnątrz miąższ ma biały kolor. Tuż nad powierzchnią ziemi wyrasta gęsta rozeta liści z delikatnymi włoskami. Gdy dany egzemplarz dojrzewa, wśród liści pojawia się łodyga, a na niej kwiaty w białym lub fioletowym kolorze.
Do najpopularniejszych odmian czarnej rzodkwi zalicza się:
- „Murzynka”;
- „Runder Schwarzer Winter”;
- „Czarna Kula”.
Uprawa i wymagania czarnej rzodkwi
Wymagania tej rośliny nie odbiegają od oczekiwań uprawowych zwykłej rzodkiewki. Jeśli chcesz, aby twoja uprawa przynosiła obfite plony, zapewnij jej żyzną i dobrze przepuszczalną glebę bogatą w składniki pokarmowe. Przed umieszczeniem sadzonek w ziemi warto wcześniej zasilić ją kompostem, a później, w sezonie wegetacyjnym, ekologicznym humusem.
Jeśli chodzi o wczesną odmianę, rzodkiew czarną należy wysiewać wczesną wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Z kolei odmiany późniejsze wyśmiewa się do ziemi w pierwszej połowie lata. Wówczas zbiory odbywają się jesienią. W okresie rozwoju rośliny konieczne jest monitorowanie jej nawodnienia. Zbyt długa susza może powodować parzenie korzeni, a w efekcie – zamieranie rzodkwi.
Właściwości odżywcze i lecznicze czarnej rzodkwi
W dietetyce i lecznictwie najbardziej docenia się korzeń rośliny, który zawiera dużą ilość:
- witaminy C;
- związki siarki;
- rafaninę;
- rafanol;
- prowitaminy B;
- substancje mineralne.
Z rzodkwi czarnej wytwarza się soki i wyciągi, które wykazują działanie moczopędne. Wpływają na ruchy robaczkowe w jelitach i działają przeciwbakteryjnie – zarówno w układzie pokarmowym, jak i oddechowym.
Rzodkiew czarna bywa także składnikiem leków. Wtedy wspomaga leczenie zapalenia wątroby czy zapalenia.
Zobacz także:- Czosnek niedźwiedzi – uprawa w doniczce i ogrodzie
- Kalafior – uprawa, pielęgnacja i wartości odżywcze warzywa
- Skorzonera – jakie właściwości prozdrowotne ma jej czarny korzeń? Sadzenie i pielęgnacja zimowych szparagów
- Patison – siew, sadzenie, uprawa i pielęgnacja tego warzywa
- Endywia – właściwości uprawa i zastosowanie cykorii endywii
- Bataty – uprawa słodkich ziemniaków w przydomowym ogrodzie
- Pomidor zwyczajny – sadzenie i uprawa warzywa
- Uprawa lucerny i jej zastosowanie – wszystko, co musisz wiedzieć!
- Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa). Uprawa i właściwości
- Szczypiorek – uprawa krok po kroku. Sprawdź, jakie wymagania uprawowe i pielęgnacyjne ma to warzywo!
- Dynia Halloween – uprawa, pielęgnacja i pożądane stanowisko dla oryginalnej rośliny
- Uprawa chmielu w ogrodzie. Dekoracyjne odmiany chmielu, charakterystyczna pnącza