• Rośliny doniczkowe
    • Kwiaty doniczkowe
      • Pnące
      • Zwisające
    • Kwiaty na balkon i taras
    • Kaktusy
    • Sukulenty
    • Paprocie
    • Palmy
  • Rośliny akwariowe
    • Las w słoiku
  • Ogród
    • Choroby roślin
    • Chwasty
    • Kalendarz ogrodnika
      • Cięcie
      • Jesień
      • Kwitnienie
      • Nawożenie
      • Prace ogrodowe
      • Sadzenie
      • Wiosna
      • Zima
    • Oczko wodne
      • Rośliny wodne
    • Owady
    • Rodzaje ogrodów
    • Rośliny ogrodowe
      • Rośliny jadalne
    • Skarpa i skalniak
    • Szklarnia
    • Szkodniki
    • Trawy
    • Ziemia do roślin
    • Zioła
  • Drzewa
    • Drzewa iglaste
    • Drzewa liściaste
    • Drzewa owocowe
  • Krzewy
    • Krzewy jadalne
  • Runo leśne
    • Grzyby
    • Mchy
  • Porady
    • Okazje
Logo gardeneo.pl
  • Rośliny jadalne

Dynia hokkaido – uprawa, pielęgnacja i odmiany

5 sierpnia, 2022
Dynia hokkaido

Dynia hokkaido to coraz bardziej popularne w polskiej kuchni warzywo. Cenione jest przede wszystkim za smak oraz łatwość przygotowania (taką dynię można jeść razem ze skórką). Czy wiesz, że możesz wyhodować ją we własnym ogrodzie? Sprawdź, jak to zrobić!

Czy uprawa dyni hokkaido jest trudna? Jakie warunki powinny zostać spełnione, aby warzywo dobrze rosło, a jesienią nadawało się do wykorzystania w kuchni? Wszystko o uprawie i pielęgnacji dyni rodem z Japonii znajdziesz w naszym artykule. Wykorzystaj nasze podpowiedzi!

Dynia hokkaido – podstawowe informacje i odmiany

Z tego artykułu dowiesz się:
1 Dynia hokkaido – podstawowe informacje i odmiany
1.1 Odmiany dyni hokkaido (obecne i dawne)
2 Pielęgnacja i uprawa dyni hokkaido
2.1 Stanowisko, gleba i przycinanie
3 Podlewanie i nawożenie dyni hokkaido
4 Choroby i szkodniki dyni hokkaido
4.1 Co robić, by chronić swoje dynie hokkaido?
5 Dlaczego warto, czyli wartości odżywcze dyni hokkaido

Dynia hokkaido (Cucurbita maxima) znana jest również po japońską nazwą uchiki kuri i należy do roślin dyniowatych. Czasem nazywana jest również Red Kuri Squash albo Orange Hokkaido Squash. To roślina, której owoce dorastają do 1–3 kg (przeciętnie ważą ok. 1,5 kg). Okres wegetacji trwa do 115 dni. W tym czasie roślina znacznie się rozrasta – jej pędy sięgają do 10 metrów! Liście dyni hokkaido są duże i mają włoski na brzegach. W czerwcu roślina zaczyna kwitnąć, duże, żółte kwiaty utrzymują się do września. Następnie dynia wydaje owoce – słodkie, o zwartym miąższu i niedużej masie. Dynie te mają beczułkowaty kształt i cienką, ciemnopomarańczową skórkę. Miąższ jest ciemnożółty, a w środku znajdują się płaskie pestki.

Warto wiedzieć, że jadalne są nie tylko same dynie, lecz również kwiaty!

Odmiany dyni hokkaido (obecne i dawne)

Dynia hokkaido to roślina dostępna w kilku odmianach, m.in.:

  • „Orange” – skórka jest pomarańczowa, a owoce niewielkie (ważą ok. 1–1,5 kg);
  • „Dolores” – skórka pomarańczowa, owoce o wadze 1 kg;
  • „Potimarron” – największe owoce, ważące przeciętnie 2–3 kg.
Zobacz także
Irys syberyjski czy bródkowy – którego kosaćca warto wybrać? Poznaj najpopularniejsze odmiany tej rośliny cebulowej!

Niewiele osób wie, że dynię hokkaido do Japonii przetransportowali z terenów Ameryki żeglarze portugalscy w II połowie XV wieku (po wyprawach Krzysztofa Kolumba). Pierwotnie miała ona zieloną albo niebieskawą skórkę i wyglądała zupełnie inaczej niż znana dziś odmiana. Jednak w wyniku kilkuset lat pracy i krzyżowania dyni przez japońskich ogrodników ostatecznie uzyskała znany dzisiaj kształt i wygląd.

Pielęgnacja i uprawa dyni hokkaido

Dynia hokkaido jest ława w uprawie i poradzą sobie z nią nawet amatorzy!

  1. Nasiona wysiewa się do gruntu wiosną, po ostatnich przymrozkach. Można też poczekać i zrobić to po 15 maja – roślina i tak wykiełkuje dopiero wówczas, gdy temperatura wyniesie powyżej 12°C.
  2. Nasiona sieje się pojedynczo, w przygotowanych 3–4 cm dołkach.
  3. Pomiędzy nimi trzeba zostawiać spore przerwy, aby rośliny mogły swobodnie się rozrastać (co najmniej 1,5 metra).

Stanowisko, gleba i przycinanie

Dynia hokkaido wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska – nie toleruje temperatur poniżej 8°C. Optymalna temperatura wzrostu warzywa wynosi 20–25°C. Dynia ta wymaga żyznej gleby, bogatej w próchnicę oraz materię organiczną. Najlepsze będzie pH wynoszące 6 lub 7.

Jeśli chcesz zwiększyć wielkość owoców i sprawić, że roślina zacznie lepiej się krzewić, dwa razy w sezonie przytnij jej pędy.

  1. Po raz pierwszy cięcie wykonaj na przełomie czerwca i lipca. Wówczas przytnij pędy za 5–6 liściem za ostatnim owocem.
  2. W sierpniu wykonaj drugie cięcie – tym razem za 2–3 liściem za owocami.
  3. Zbiorów będziesz mógł dokonać jesienią. Poczekaj, aż owoce będą w pełni wybarwione, a liście zaczną żółknąć i usychać. Dojrzała dynia wydaje głuchy dźwięk, kiedy delikatnie postukasz w nią palcem.

Podlewanie i nawożenie dyni hokkaido

Dynia hokkaido wymaga nawożenia preparatem wieloskładnikowym. Zasilaj warzywa minimum dwa razy w sezonie!

Systematycznie sprawdzaj też stan gleby, aby nie dopuścić do jej przesuszenia. Podlewając dynie, zwracaj uwagę, aby nie zalewać ich liści i kwiatów – strumień wody kieruj bezpośrednio na glebę.

Zobacz także
Fiołki w twoim domu. Pielęgnacja popularnych gatunków

Choroby i szkodniki dyni hokkaido

Dynia hokkaido bywa atakowana przez choroby grzybowe i bakteryjne oraz niektóre szkodniki. Do chorób grzybowych należą:

  • mączniak prawdziwy;
  • parch dyniowatych;
  • parch rzekomy.

Bakteryjną chorobą jest kanciasta plamistość liści. Ze szkodników najbardziej dają się we znaki mszyce, wciornastki oraz szkodniki z rodziny skoczkowatych.

Co robić, by chronić swoje dynie hokkaido?

Choroby grzybowe i bakteryjne najskuteczniej zwalczysz dostępnymi w sklepach ogrodniczych środkami chemicznymi. Z kolei szkodniki możesz spróbować wyeliminować, stosując metody naturalne. Pamiętaj jednak, że większość z nich działa, kiedy owadów jest niewiele. Jeśli twój warzywny ogródek zaatakowały zwarte i liczne kolonie, lepiej sięgnąć po chemię ze sklepu.

Jakie środki naturalne warto wypróbować? Mszyce usuniesz, spryskując dynie mieszanką przygotowaną z wody i octu. Możesz też zastosować wywar z czosnku albo domową gnojówkę z pokrzyw.

Inwazję wciornastków (objawia się ona jasnymi lub srebrzystymi plamkami na liściach oraz czarnymi grudkami pomiędzy nimi) powstrzymasz, usuwając zainfekowane pędy, liście i owoce. Następnie warto opryskać rośliny roztworem octu z wodą. Zabieg ten należy kilkukrotnie powtarzać, bo wciornastki szybko się rozmnażają!

Dlaczego warto, czyli wartości odżywcze dyni hokkaido

Dynia hokkaido zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zawiera w dużej obfitości beta-karoten, witaminy A, C i E, lecytynę oraz minerały (wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez). Jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu reguluje przemianę materii, wzmacnia wzrok, zapobiega krzywicy u dzieci, a u dorosłych opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa też przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Dynia to warzywo, które w kuchni ma wiele zastosowań. Można przygotować z niej przecier i dżem, które wykorzystasz również zimą. Możesz też przechować całą dynię (w suchym, chłodnym miejscu można przechowywać ją do 6 miesięcy) i w dowolnej chwili używać do zup, sosów albo przygotowania słodkich racuchów. Dynię hokkaido można wreszcie upiec w piekarniku, a potem zmiksować na gładką masę. Taki mus przechowuje się w lodówce i dodaje do ciast, placuszków i naleśników.

Zobacz także
Orlik pospolity – pogromca ślimaków i nie tylko

Dynia hokkaido, choć pochodzi z Japonii, świetnie nadaje się do uprawy również w polskich warunkach. Jej owoce są bardzo zdrowe, a dzięki słodkawemu smakowi sprawdzają się jako dodatek do wielu różnych potraw. Owoce dyni najlepiej będą ci smakowały, kiedy wyhodujesz je samodzielnie! Jeśli w twoim ogrodzie jest miejsce na warzywnik, warto rozważyć umieszczenie w nim również nasion dyni. Jesienią nie pożałujesz tej decyzji!

Zobacz także:
  • Dynia olbrzymia – jakie wymagania musi spełniać uprawa tego warzywa?
  • Dynia zwyczajna – uprawa warzywa we własnym ogrodzie
  • Dynia Halloween – uprawa, pielęgnacja i pożądane stanowisko dla oryginalnej rośliny
  • Patison – siew, sadzenie, uprawa i pielęgnacja tego warzywa
  • Kabaczek i cukinia – czym różnią się te warzywa? Uprawa i wymagania
  • Ogrodowy rabarbar – uprawa i pielęgnacja
  • Rokietta siewna, czyli rukola – warzywo niezbędne w wiosennej kuchni
  • Endywia – właściwości uprawa i zastosowanie cykorii endywii
  • Bataty – uprawa słodkich ziemniaków w przydomowym ogrodzie
  • Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – sprawdź, co uprawiać w tym sezonie!
  • Szczypiorek – uprawa krok po kroku. Sprawdź, jakie wymagania uprawowe i pielęgnacyjne ma to warzywo!
  • Skorzonera – jakie właściwości prozdrowotne ma jej czarny korzeń? Sadzenie i pielęgnacja zimowych szparagów
Brak komentarzy, skomentuj pierwszy(a)!
Stanisław Kowalczyk
Stanisław Kowalczyk

Były nauczyciel biologii w liceum. Ogrodnictwo i przyroda od zawsze były jego pasjami, dlatego po przejściu na emeryturę zajął się na stałe uprawą własnego ogródka. W wolnym czasie czyta książki i uczy wnuków podstaw pielęgnacji kwiatów.

Previous Post Borówka amerykańska – uprawa i pielęgnacja i wartości odżywcze
Next PostSosna limba (Pinus cembra) – jak ją uprawiać w ogrodzie?

Zobacz także

patison

Patison – siew, sadzenie, uprawa i pielęgnacja tego warzywa

23 września, 2022
szczypiorek

Szczypiorek – uprawa krok po kroku. Sprawdź, jakie wymagania uprawowe i pielęgnacyjne ma to warzywo!

12 lipca, 2022
rokietta siewna

Rokietta siewna, czyli rukola – warzywo niezbędne w wiosennej kuchni

22 września, 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły
  • Mężczyzna odśnieża przed domem

    Odśnieżarka akumulatorowa – jak wybrać odśnieżarkę do swoich potrzeb i nie przepłacić?

    8 lutego, 2023
  • najsmaczniejsze odmiany pomidorów

    Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – sprawdź, co uprawiać w tym sezonie!

    3 lutego, 2023
  • kalendarz wysiewu warzyw

    Kalendarz wysiewu warzyw. Siew na rozsadę i do gruntu

    3 lutego, 2023
  • fikus benjamin gubi liscie

    Fikus benjamin gubi liście: przyczyny i zapobieganie

    2 lutego, 2023
  • Dom tylko dla Ciebie – kiedy warto wybierać projekty domów bez garażu?

    1 lutego, 2023
  • nasiona otoczkowane

    Nasiona otoczkowane. Zalety i wysiew

    30 stycznia, 2023
  • podmokły teren

    Podmokły teren. Jakie rośliny posadzić w bardzo wilgotnym ogrodzie?

    30 stycznia, 2023
  • mandarynki z pestki

    Mandarynki z pestki. Jak wyhodować drzewko mandarynkowe w domu?

    30 stycznia, 2023
  • paprotka usycha

    Paprotka usycha. Jak pielęgnować paproć, by odzyskała piękny wygląd?

    30 stycznia, 2023
  • okres wegetacyjny

    Okres wegetacyjny dla roślin w Polsce. Wpływ zmiany klimatu

    30 stycznia, 2023
  • gdzie jest wysyp grzybów w 2022 roku

    Gdzie jest wysyp grzybów w 2023 roku?

    29 stycznia, 2023
  • Styl japandi – wnętrze, które da Ci szczęście

    26 stycznia, 2023
  • OC rolnika – co grozi za jego brak?

    24 stycznia, 2023
  • piękny ogród z drzewkami i krzewami

    Cena automatycznego nawadniania w ogrodzie

    15 stycznia, 2023
  • co siac w styczniu

    Co siać w styczniu? Pierwszy wysiew nasion w sezonie

    13 stycznia, 2023
gardeneo

Kontakt
Redakcja
Polityka prywatności
Regulamin

Jak zabezpieczyć maliny na zimę
Jak zabezpieczyć poziomki na zimę
Jak zabezpieczyć trawę pampasową na zimę
Jak zabezpieczyć żurawki na zimę
Jak zabezpieczyć piwonie na zimę
Jak zabezpieczyć rabarbar na zimę
Jak zabezpieczyć hibiskusa na zimę
Budleja jak zabezpieczyć na zimę
Copyright © 2021-2022 Contentation sp. z o.o.