• Rośliny doniczkowe
    • Kwiaty doniczkowe
      • Pnące
      • Zwisające
    • Kwiaty na balkon i taras
    • Kaktusy
    • Sukulenty
    • Paprocie
    • Palmy
  • Rośliny akwariowe
    • Las w słoiku
  • Ogród
    • Choroby roślin
    • Chwasty
    • Kalendarz ogrodnika
      • Cięcie
      • Jesień
      • Kwitnienie
      • Nawożenie
      • Prace ogrodowe
      • Sadzenie
      • Wiosna
      • Zima
    • Oczko wodne
      • Rośliny wodne
    • Owady
    • Rodzaje ogrodów
    • Rośliny ogrodowe
      • Rośliny jadalne
    • Skarpa i skalniak
    • Szklarnia
    • Szkodniki
    • Trawy
    • Ziemia do roślin
    • Zioła
  • Drzewa
    • Drzewa iglaste
    • Drzewa liściaste
    • Drzewa owocowe
  • Krzewy
    • Krzewy jadalne
  • Runo leśne
    • Grzyby
    • Mchy
  • Porady
    • Okazje
Logo gardeneo.pl
  • Rośliny jadalne

Endywia – właściwości uprawa i zastosowanie cykorii endywii

23 sierpnia, 2022
endywia

Endywia zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina nieco sałatę. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym i odżywczym, zyskała sobie wielu zwolenników. Przekonaj się, jak uprawiać ją w swoim prywatnym ogródku!

Cykoria endywia to częsty składnik wielu potraw, szczególnie w kuchni włoskiej i francuskiej. Nic dziwnego, bowiem wartości odżywcze warzywa sprawiają, że każdy posiłek stanie się nie tylko smaczniejszy, ale i o wiele zdrowszy. Co więcej, endywia, w odróżnieniu od niektórych sałat, jest dużo odporniejsza i łatwiejsza w uprawie.

Endywia – opis

Z tego artykułu dowiesz się:
1 Endywia – opis
2 Cykoria endywia – właściwości zdrowotne
3 Endywia – uprawa
3.1 Pielęgnacja endywii
4 Zastosowanie sałaty Cichorium endivia
5 Endywia – podsumowanie

Cykoria endywia (Cichorium endivia) jest rośliną jednoroczną albo dwuletnią; należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Znana była już w czasach starożytnego Egiptu, kiedy to uprawiano ją jako roślinę leczniczą, jak i spożywano, jako dodatek do potraw. Na kontynent Europejski trafiła ok. XV-XVI wieku. Początkowo stanowiła środek na choroby oczu oraz artretyzm; z czasem jednak zaobserwowano, że może mieć także inne właściwości.

Endywia dorasta do około półtora metra wysokości. Posiada wzniesiony pokrój, lekko rozłożysty pokrój. Łodygi cykorii zawierają mleczny sok, natomiast na jej szczycie i w kątach liści znajdują się niebieskie kwiatostany-koszyczki. Ponadto endywia posiada dwa rodzaje liści: pierzaste i długie na dole, oraz w jajowatym kształcie, które znajdują się na górze.

W uprawie znane są dwa typy endywii:

  • endywia eskarila (latifolium), zwana także endywią szerokolistną, posiada, szerokie gładkie liście;
  • endywia kędzierzawa (crispum), o karbowanych postrzępionych liściach.

Cykoria endywia – właściwości zdrowotne

Cykoria endywia jest warzywem dostarczającym wielu właściwości odżywczych. Ponadto charakteryzuje się niską kalorycznością: jej 100 g dostarcza 17 kalorii, a także 3,1 g błonnika pokarmowego. To jednak nie jedyna zaleta rośliny; zawiera bowiem również takie składniki jak:

  • związki fenolowe;
  • inulinę;
  • intybinę;
  • witaminę A;
  • witaminę C;
  • witaminy z grupy B;
  • foliany;
  • przeciwutleniacze.
Zobacz także
Ogrodowy rabarbar – uprawa i pielęgnacja

Do licznych i szczególnie pożądanych właściwości endywii należy m.in.:

  • wspomaganie trawienia i łagodzenie zaparć;
  • zmniejszanie ryzyka chorób niedokrwiennych serca, udaru mózgu, miażdżycy;
  • utrzymanie poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie;
  • zapobieganie cukrzycy i zespołu metabolicznego;
  • wzmocnienie układu immunologicznego;
  • poprawa wzroku;
  • pozytywny wpływ na stan skóry;
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy;
  • działanie żółciopędne i łagodzenie zaburzeń wątrobowych.

Endywia – uprawa

Endywia można siać zarówno do gruntu jak i z rozsady: obydwa sposoby wymagają wykonania pracy w marcu albo przez okres od końca czerwca do końca lipca. Cykorię można sadzić w doniczkach oraz na warzywniaku, w swoim ogrodzie.

Roślinie najlepiej jest zapewnić lekko lub średnio zwięzłe gleby, o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5). Ponadto warto pamiętać, że endywia preferuje podłoża dobrze przepuszczalne, niezbyt bogate w azot; w przypadku sadzenia jej w glebach zawierających go zbyt wiele, może dojść do nazbyt dużego rozrostu warzywa. Z drugiej strony endywia bardzo dobrze rozwija się na stanowiskach nawożonych kompostem; przed zasadzeniem cykorii warto jest odżywić wybrane stanowisko, aby roślina rozwijała się lepiej.

Wybór miejsca, w którym decydujemy się na posadzenie endywii, jest bardzo ważny i warty dokładnego przemyślenia. Roślina najlepiej czuje się na stanowiskach nasłonecznionych. Jeżeli jednak nie posiadamy takowego w swoim ogrodzie, sadzonki znajdujące się w półcieniu również dobrze się sprawdzą. Jednocześnie warto pamiętać, że stanowisko oraz temperatura, w którym rośnie endywia ma wpływ na jej smak; jeżeli cykoria znajduje się w środowisku o zbyt wysokiej temperaturze, jej liście będą zdecydowanie bardziej gorzkie, co nie każdemu będzie odpowiadać. Optymalna temperatura za uprawę endywii wynosi od 10 do 20 stopni Celsjusza

Pielęgnacja endywii

Mimo że warzywo, jakim jest cykoria, sprawia wrażenie delikatnej, jest wręcz odwrotnie. Roślina bardzo dobrze znosi lekkie przymrozki, a niektóre jej odmiany, na przykład Zielona Duża Kędzierzawa endywia, mogą zimować w gruncie. Aby odpowiednio zadbać o jej stan podczas mroźnych miesięcy, warto jest przenieść je do zacisznego miejsca i zapewnić lekkie okrycie, słomą lub gałązkami. W ten sposób endywia doczekała z nami do cieplejszej pory roku.

Zobacz także
Hortensja limelight PBR – urzekająca roślina o bujnych kwiatach

Mimo że, jak zostało wspomniane wcześniej, endywia lubi gleby z dodatkiem kompostu, zbyt częste nawożenie może sprawić, że rośliny zaczną kumulować w swoich liściach szkodliwe azotany; z tego powodu w amatorskiej uprawie nie zaleca się zbytniego odżywiania podłoża wokół cykorii.

Podlewanie cykorii powinno być umiarkowane. Roślina posiada raczej słaby system korzeniowy, który potrzebuje gleby lekko wilgotne. Zdecydowanie lepiej jednak toleruje delikatne przesuszenie niż zalanie

Jeśli chodzi o choroby i szkodniki, endywia jest rośliną wyjątkowo odporną. Chociaż bywa atakowana przez grzybowe choroby (np. mączniaka prawdziwego i rzekomego lub szarą pleśń), to w większości przypadków nie sprawia ona większych problemów. Występujące w jej przypadku schorzenia najczęściej są spowodowane nadmiernym podlewaniem; dlatego, jak wspomnieliśmy wcześniej, warto tego unikać.

Zastosowanie sałaty Cichorium endivia

Cykorię endywię wykorzystuje się głównie w sztuce kulinarnej. Jadalne są jej liście, które posiadają specyficzny, lekko gorzkawy smak. Roślinę najczęściej wykorzystywane są w taki sam sposób jak sałata; warto jednak nadmienić, że posiadają zdecydowanie wyraźniejszy smak i, inaczej niż większość raczej mdłych liści sałaty, nadają potrawom charakteru. Ponadto warto pamiętać, że cykoria zawiera zdecydowanie więcej witamin i związków mineralnych niż sałata, oraz mniej szkodliwych azotanów.

Z cykorii można przyrządzać różnorodne sałatki, np. z dodatkiem orzechów i serów pleśniowych lub fety. Ponadto warzywo dobrze komponuje wpasuje się w kanapki, dodając im ciekawego smaku. Warto także pamiętać, że endywia doskonale komponuje się ze słodkimi owocami na przykład mango, ananasem lub suszoną żurawiną. Ciekawy jest fakt, że cykorię można jeść także na ciepło: duszona endywia stanowi prawdziwy przysmak kuchni francuskiej.

Endywia – podsumowanie

Endywia to pyszne warzywo, o charakterystycznym gorzkawym smaku. Ze względu na swoje liczne wartości odżywcze, stanowi ona zdrowy zamiennik sałat i, podobnie jak ona, może być składnikiem wielu potraw. Ponadto cykoria jest rośliną stosunkowo łatwą w uprawie; dlatego też nawet zupełni amatorzy mogą się podjąć jej hodowli w swoim ogródku!

Zobacz także
Liliowiec ogrodowy – uprawa bylin z rodziny żółtakowatych. Gdzie najlepiej sadzić liliowce?
Zobacz także:
  • Warzywa strączkowe – poznaj sposób uprawy i właściwości prozdrowotne roślin
  • Czosnek niedźwiedzi – uprawa w doniczce i ogrodzie
  • Rokietta siewna, czyli rukola – warzywo niezbędne w wiosennej kuchni
  • Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa). Uprawa i właściwości
  • Bataty – uprawa słodkich ziemniaków w przydomowym ogrodzie
  • Brokuł – sadzenie, uprawa, pielęgnacja i właściwości
  • Sadzenie czosnku krok po kroku. Sprawdź co warto wiedzieć o uprawie tej byliny!
  • Szczypiorek – uprawa krok po kroku. Sprawdź, jakie wymagania uprawowe i pielęgnacyjne ma to warzywo!
  • Pachnotka zwyczajna – uprawa, wymagania, pielęgnacja
  • Dynia zwyczajna – uprawa warzywa we własnym ogrodzie
  • Truskawki wiszące – poznaj sposób ich uprawy i pielęgnacji
  • Patison – siew, sadzenie, uprawa i pielęgnacja tego warzywa
Brak komentarzy, skomentuj pierwszy(a)!
Dagmara Szymańska
Dagmara Szymańska

Jej życiowe motto to "Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek". Absolwentka SGH na kierunku Ochrona zdrowia roślin. Z ogrodnictwem związana od najmłodszych lat. Już wtedy z wielką pasją pomagała dziadkowi Tadeuszowi w jego uprawie. To on zaszczepił w niej tę wielką pasję, która trwa do dziś!

Previous Post Floribunda, czyli obficie kwitnące róże. Poznaj ich odmiany, sposób uprawy i pielęgnacji
Next PostDlaczego należy stosować wapno magnezowe na polach?

Zobacz także

szczypiorek

Szczypiorek – uprawa krok po kroku. Sprawdź, jakie wymagania uprawowe i pielęgnacyjne ma to warzywo!

12 lipca, 2022
szczaw zwyczajny

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa). Uprawa i właściwości

13 października, 2022
pomidory koktajlowe

Chcesz uprawiać pomidory koktajlowe w swoim ogrodzie lub na balkonie? Sprawdź informacje, które możesz wykorzystać!

24 sierpnia, 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły
  • Mężczyzna odśnieża przed domem

    Odśnieżarka akumulatorowa – jak wybrać odśnieżarkę do swoich potrzeb i nie przepłacić?

    8 lutego, 2023
  • najsmaczniejsze odmiany pomidorów

    Najsmaczniejsze odmiany pomidorów – sprawdź, co uprawiać w tym sezonie!

    3 lutego, 2023
  • kalendarz wysiewu warzyw

    Kalendarz wysiewu warzyw. Siew na rozsadę i do gruntu

    3 lutego, 2023
  • fikus benjamin gubi liscie

    Fikus benjamin gubi liście: przyczyny i zapobieganie

    2 lutego, 2023
  • Dom tylko dla Ciebie – kiedy warto wybierać projekty domów bez garażu?

    1 lutego, 2023
  • nasiona otoczkowane

    Nasiona otoczkowane. Zalety i wysiew

    30 stycznia, 2023
  • podmokły teren

    Podmokły teren. Jakie rośliny posadzić w bardzo wilgotnym ogrodzie?

    30 stycznia, 2023
  • mandarynki z pestki

    Mandarynki z pestki. Jak wyhodować drzewko mandarynkowe w domu?

    30 stycznia, 2023
  • paprotka usycha

    Paprotka usycha. Jak pielęgnować paproć, by odzyskała piękny wygląd?

    30 stycznia, 2023
  • okres wegetacyjny

    Okres wegetacyjny dla roślin w Polsce. Wpływ zmiany klimatu

    30 stycznia, 2023
  • gdzie jest wysyp grzybów w 2022 roku

    Gdzie jest wysyp grzybów w 2023 roku?

    29 stycznia, 2023
  • Styl japandi – wnętrze, które da Ci szczęście

    26 stycznia, 2023
  • OC rolnika – co grozi za jego brak?

    24 stycznia, 2023
  • piękny ogród z drzewkami i krzewami

    Cena automatycznego nawadniania w ogrodzie

    15 stycznia, 2023
  • co siac w styczniu

    Co siać w styczniu? Pierwszy wysiew nasion w sezonie

    13 stycznia, 2023
gardeneo

Kontakt
Redakcja
Polityka prywatności
Regulamin

Jak zabezpieczyć maliny na zimę
Jak zabezpieczyć poziomki na zimę
Jak zabezpieczyć trawę pampasową na zimę
Jak zabezpieczyć żurawki na zimę
Jak zabezpieczyć piwonie na zimę
Jak zabezpieczyć rabarbar na zimę
Jak zabezpieczyć hibiskusa na zimę
Budleja jak zabezpieczyć na zimę
Copyright © 2021-2022 Contentation sp. z o.o.