Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonLipiec-październik
WystępowanieWystępuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji, w Polsce pospolity na torfowiskach i w wilgotnych borach
WyglądKapelusz żółty do pomarańczowego, średnica 4-15 cm. Trzon cytrynowożółty z pierścieniem.
RozmiarKapelusz 4-15 cm, trzon 5-12 cm
WłaściwościMiąższ cytrynowożółty, zapach przyjemny
Zastosowanie w kuchniNadaje się do przyrządzania przetworów, zup, sosów

Cechy charakterystyczne maślaka błotnego

Maślak błotny należy do grzybów mykoryzowych, które żyją w symbiozie z drzewami iglastymi, głównie sosnami. Preferuje podmokłe siedliska – bagienne lasy sosnowe i torfowiska. Owocniki pojawiają się od lipca do października. Są dość duże, kapelusz osiąga średnicę 4-15 cm. Mają charakterystyczny cytrynowożółty kolor i przyjemny zapach. Miąższ jest soczysty i sprężysty.

Zastosowanie kulinarne

Maślak błotny to grzyb smaczny i wartościowy pod względem odżywczym. Nadaje się do marynowania, gotowania, smażenia oraz suszenia. Można z niego przygotowywać zupy, sosy czy przetwory. Pasuje do dań mięsnych, makaronów, jajecznicy. Dzięki swoim właściwościom aromatyzującym podkreśla smak potraw.

Ciekawostki

  • Maślak błotny objęty był w Polsce ochroną ścisłą w latach 2004-2014. Obecnie ma status gatunku wymierającego.
  • Dawniej nazywany był maślakiem żółtawym.
  • Cechą charakterystyczną jest obecność śluzowatego, brązowego pierścienia na trzonie młodych owocników.

Podsumowanie

Maślak błotny to interesujący i smaczny grzyb z rodziny maślakowatych, występujący w wilgotnych lasach i na torfowiskach. Mimo że jest gatunkiem zagrożonym, wciąż można go spotkać w niektórych regionach Polski. Dzięki aromatycznym właściwościom warto włączyć go do domowych potraw.

Fot. Główne: Xth-Floor via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023