Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Lipiec-październik |
Występowanie | Występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji, w Polsce pospolity na torfowiskach i w wilgotnych borach |
Wygląd | Kapelusz żółty do pomarańczowego, średnica 4-15 cm. Trzon cytrynowożółty z pierścieniem. |
Rozmiar | Kapelusz 4-15 cm, trzon 5-12 cm |
Właściwości | Miąższ cytrynowożółty, zapach przyjemny |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do przyrządzania przetworów, zup, sosów |
Cechy charakterystyczne maślaka błotnego
Maślak błotny należy do grzybów mykoryzowych, które żyją w symbiozie z drzewami iglastymi, głównie sosnami. Preferuje podmokłe siedliska – bagienne lasy sosnowe i torfowiska. Owocniki pojawiają się od lipca do października. Są dość duże, kapelusz osiąga średnicę 4-15 cm. Mają charakterystyczny cytrynowożółty kolor i przyjemny zapach. Miąższ jest soczysty i sprężysty.
Zastosowanie kulinarne
Maślak błotny to grzyb smaczny i wartościowy pod względem odżywczym. Nadaje się do marynowania, gotowania, smażenia oraz suszenia. Można z niego przygotowywać zupy, sosy czy przetwory. Pasuje do dań mięsnych, makaronów, jajecznicy. Dzięki swoim właściwościom aromatyzującym podkreśla smak potraw.
Ciekawostki
- Maślak błotny objęty był w Polsce ochroną ścisłą w latach 2004-2014. Obecnie ma status gatunku wymierającego.
- Dawniej nazywany był maślakiem żółtawym.
- Cechą charakterystyczną jest obecność śluzowatego, brązowego pierścienia na trzonie młodych owocników.
Podsumowanie
Maślak błotny to interesujący i smaczny grzyb z rodziny maślakowatych, występujący w wilgotnych lasach i na torfowiskach. Mimo że jest gatunkiem zagrożonym, wciąż można go spotkać w niektórych regionach Polski. Dzięki aromatycznym właściwościom warto włączyć go do domowych potraw.
Fot. Główne: Xth-Floor via Wikipedia, CC BY-SA 3.0