
Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
| zagadnienie | opis |
| Jadalny czy nie? | Jadalny |
| Sezon | Wczesnowiosenny, marzec – maj |
| Występowanie | Cała Polska, lasy liściaste, zarośla, parki, pod osikami, jesionami |
| Wygląd | Owocnik do 10-20 cm wysokości. Główka żółtobrązowa do ciemnobrązowej, 2-5 cm wysokości, kształt stożkowaty do dzwonkowatego. Trzon białawy z ochrowymi plamkami. |
| Rozmiar | Główka 2-5 cm wysokości, 2-4 cm średnicy. Trzon 1-2,5 cm grubości. |
| Właściwości | Grzyb saprotroficzny. Jadalny o dużych walorach smakowych. |
| Zastosowanie w kuchni | Spożywany na surowo lub gotowany. |
Cechy mikroskopowe
Smardzówka czeska ma worki dwuzarodnikowe. Jej zarodniki są silnie wydłużone, elipsoidalne, żółtawe i bardzo duże. Osiągają rozmiar 50-80 x 15-25 μm.
Występowanie
Smardzówka czeska występuje na terenie całej Polski. Jest gatunkiem naziemnym, rosnącym pojedynczo lub w grupach. Owocniki pojawiają się wczesną wiosną, od marca do maja. Preferuje lasy liściaste, zarośla i parki, szczególnie pod osikami, jesionami i olszami.
Ciekawostki
- Zaliczona do kategorii gatunków narażonych na wymarcie. Od 2014 r. objęta ochroną częściową.
- Dawniej nazywana także smardzówką czeską.
- Często mylona ze smardzem półwolnym i naparstniczką stożkowatą.
Podsumowanie
Smardzówka czeska to pospolity w Polsce grzyb z rodziny smardzowatych. Rośnie wczesną wiosną w lasach liściastych. Jest gatunkiem jadalnym, cenionym za walory smakowe. Ze względu na narażenie na wyginięcie objęty jest częściową ochroną gatunkową.
Archiwum: wrzesień 2023











