Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb trujący. |
Sezon | Jesień. |
Występowanie | Południe Europy, m.in. południowe Czechy i Słowacja. W Polsce nie występuje. |
Wygląd | Mały grzyb o lejkowatym kształcie. Kapelusz pomarańczowy, blaszki jasnożółte. |
Rozmiar | Kapelusz osiąga średnicę 4-16 cm. |
Właściwości | Intensywnie świeci w ciemności zielonym światłem. Jest ciepłolubny. |
Zastosowanie w kuchni | Ze względu na trujące działanie nie nadaje się do spożycia. |
Ciekawe właściwości kielichowca pomarańczowego
Kielichowiec pomarańczowy zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu kształtowi. Ma postać lejka lub kielicha. Cechuje się pomarańczowym, jaskrawym kapeluszem. Pod spodem znajdują się jasnożółte blaszki.
Jest to gatunek grzyba ciepłolubnego. W Polsce praktycznie się nie zdarza. Można go spotkać na południu Europy. Optymalne warunki znajduje w ciepłych lasach dębowych, gdzie rośnie na pniakach dębów, kasztanowców i drzew oliwnych.
Właściwości bioluminescencyjne
To, co wyróżnia kielichowca pomarańczowego, to zdolność do bioluminescencji, czyli świecenia. W ciemności grzyb ten wydziela intensywne zielone światło. Jest to rzadka cecha wśród grzybów. Dzięki temu kielichowiec pomarańczowy przyciąga owady zapylające, które biorą go za kwiaty.
Zagrożenie ze strony kielichowca
Mimo swojego pięknego wyglądu i niespotykanych właściwości, kielichowiec pomarańczowy jest grzybem trującym. Zawiera toksyny, które mogą wywołać silne zatrucie po spożyciu. Dlatego pod żadnym pozorem nie należy go zbierać w celach kulinarnych. Można go podziwiać wyłącznie z oddali.
Ciekawostki
- W ciemności kielichowiec pomarańczowy świeci na zielono. Jest to rzadka cecha wśród grzybów.
- Rośnie tylko na południu Europy, w ciepłych lasach dębowych.
- Mimo pięknego wyglądu jest grzybem trującym.
Podsumowanie
Kielichowiec pomarańczowy to wyjątkowy grzyb o ciekawych właściwościach. Choć w Polsce praktycznie się nie zdarza, warto poznać jego charakterystyczny wygląd i zdolność do świecenia. Jednocześnie pamiętajmy, że mimo swojego uroku, jest on grzybem trującym i nie należy go zbierać. Podziwiajmy go więc wyłącznie z oddali.