Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny. Posiada bardzo gorzki smak, który nie znika podczas obróbki kulinarnej.
SezonOd sierpnia do października.
WystępowanieWystępuje w Europie i Ameryce Północnej, w Polsce jest dość częsty.
WyglądDuży grzyb o średnicy kapelusza do 30 cm. Ma ciemnobrązowy, nieregularny kapelusz i białe, gęste blaszki. Trzon ekscentryczny, czarny, aksamitny.
RozmiarKapelusz do 30 cm średnicy, trzon 2-4 cm grubości, 3-7 cm wysokości.
WłaściwościMiąższ biały lub białożółty, kruchy. Smak gorzki.
Zastosowanie w kuchniZe względu na gorzki smak nie nadaje się do spożycia.

Krowiak aksamitny rośnie najczęściej w lasach iglastych i mieszanych, w glebie, na martwych korzeniach drzew liściastych oraz na zgniłym drewnie drzew iglastych, zwłaszcza sosen i świerków. Jest grzybem saprotroficznym, odżywiającym się martwą materią organiczną.

Ciekawostki o krowiaku aksamitnym:

  • Dawniej był znany pod wieloma nazwami ludowymi, m.in. aksamitka, krowia warga, psi łeb czy świnka.
  • Ze względu na ciemną barwę i aksamitny kuter często mylony jest z innymi gatunkami grzybów.
  • Jego duże owocniki potrafią osiągać imponujące rozmiary, zdarzają się okazy o średnicy kapelusza ponad 20 cm.
  • Mimo że sam jest niejadalny, występuje w siedliskach, gdzie rosną też grzyby jadalne, np. maślaki.

Podsumowanie

Krowiak aksamitny to pospolity w polskich lasach, ale rzadko zbierany grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Choć nie nadaje się do jedzenia, jest interesującym przedstawicielem naszej mykoflory. Warto zwrócić uwagę na jego obecność podczas grzybobrania.

Fot. Główne: Dr. Hans-Günter Wagner via Wikipedia, CC BY-SA 2.0

Zobacz także:
Zobacz także  Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) - smaczny grzyb rosnący pod sosnami
Archiwum: sierpień 2023