Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Chrobotek koralkowy jest grzybem niejadalnym.
SezonWystępuje przez cały rok.
WystępowanieKosmopolityczny gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce rozprzestrzeniony na całym terenie.
WyglądTworzy krzaczkowatą plechę o wysokości do 3 cm. Ma barwę żółtozielonkawą lub białoszarą. Gałązki plechy zakończone są kieliszkowatymi rozszerzeniami.
RozmiarOsiąga wysokość do 3 cm, wyjątkowo do 5 cm.
WłaściwościW plesze występują glony protokokkoidalne. Reakcje barwne: łuski kory pierwotnej oraz podecja Pd -, K -.
Zastosowanie w kuchniZe względu na niejadalność chrobotek koralkowy nie ma zastosowania w kuchni.

Miejsce występowania w Polsce

Chrobotek koralkowy występuje w Polsce na terenie całego kraju. Można go spotkać od nizin po wysokie góry, zarówno na niżu, jak i w górach. Najczęściej rośnie w suchych lasach iglastych, ale czasami także na skałach. Nie występuje na podłożu wapiennym. Rośnie pojedynczo lub w niewielkich skupiskach. Jest dość pospolitym gatunkiem.

Ciekawostki

  • Chrobotek koralkowy należy do grupy organizmów zwanych porostami. Jest to związek grzyba z glonami.
  • Ze względu na kształt przypominający rozgałęziony koralowiec, stąd jego nazwa „koralkowy”.
  • Zawiera kwas usninowy, który ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Dawniej wykorzystywany w medycynie ludowej.
  • W niektórych regionach świata jest stosowany jako barwnik do wełny i jedwabiu.

Podsumowanie

Chrobotek koralkowy to interesujący i dość pospolity w Polsce gatunek grzyba, który występuje w suchych lasach iglastych na terenie całego kraju. Jest organizmem złożonym z grzyba i glonów. Ma charakterystyczny wygląd przypominający rozgałęziony koralowiec. Nie nadaje się do spożycia, ale zawiera cenne związki chemiczne. Jest dobrym przykładem symbiozy w świecie grzybów.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023