Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Chrobotek koralkowy jest grzybem niejadalnym. |
Sezon | Występuje przez cały rok. |
Występowanie | Kosmopolityczny gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce rozprzestrzeniony na całym terenie. |
Wygląd | Tworzy krzaczkowatą plechę o wysokości do 3 cm. Ma barwę żółtozielonkawą lub białoszarą. Gałązki plechy zakończone są kieliszkowatymi rozszerzeniami. |
Rozmiar | Osiąga wysokość do 3 cm, wyjątkowo do 5 cm. |
Właściwości | W plesze występują glony protokokkoidalne. Reakcje barwne: łuski kory pierwotnej oraz podecja Pd -, K -. |
Zastosowanie w kuchni | Ze względu na niejadalność chrobotek koralkowy nie ma zastosowania w kuchni. |
Miejsce występowania w Polsce
Chrobotek koralkowy występuje w Polsce na terenie całego kraju. Można go spotkać od nizin po wysokie góry, zarówno na niżu, jak i w górach. Najczęściej rośnie w suchych lasach iglastych, ale czasami także na skałach. Nie występuje na podłożu wapiennym. Rośnie pojedynczo lub w niewielkich skupiskach. Jest dość pospolitym gatunkiem.
Ciekawostki
- Chrobotek koralkowy należy do grupy organizmów zwanych porostami. Jest to związek grzyba z glonami.
- Ze względu na kształt przypominający rozgałęziony koralowiec, stąd jego nazwa „koralkowy”.
- Zawiera kwas usninowy, który ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Dawniej wykorzystywany w medycynie ludowej.
- W niektórych regionach świata jest stosowany jako barwnik do wełny i jedwabiu.
Podsumowanie
Chrobotek koralkowy to interesujący i dość pospolity w Polsce gatunek grzyba, który występuje w suchych lasach iglastych na terenie całego kraju. Jest organizmem złożonym z grzyba i glonów. Ma charakterystyczny wygląd przypominający rozgałęziony koralowiec. Nie nadaje się do spożycia, ale zawiera cenne związki chemiczne. Jest dobrym przykładem symbiozy w świecie grzybów.
Archiwum: wrzesień 2023