Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Dawniej uważany za jadalny, obecnie ze względu na dużą zawartość arsenu odradza się jego spożywanie. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od lipca do października. |
Występowanie | W Polsce gatunek rzadki, rośnie pod dębami, bukami, rzadziej sosnami. Znany również w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Europie, Australii i Azji. |
Wygląd | Kapelusz średnicy 4-12 cm, czerwonobrązowy lub kasztanowobrązowy. Rurki cytrynowożółte. Trzon orzechowy, w górnej części żółtawy. |
Rozmiar | Kapelusz osiąga średnicę od 4 do 12 cm. |
Właściwości | Miąższ żółty, po przekrojeniu sinieje. Zarodniki gładkie, 10-16 x 4-6 μm. |
Zastosowanie w kuchni | Ze względu na zawartość arsenu jego spożywanie jest niewskazane. |
Występowanie i siedlisko
Borowik omglony jest gatunkiem rzadkim w Polsce. Znajduje się nawet na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R, czyli potencjalnie zagrożonym. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami, bukami lub sosnami. Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Znaczenie
Dawniej borowik omglony uznawany był za grzyba jadalnego. Jednak badania z 2017 roku wykazały, że akumuluje on duże ilości związków arsenu. Dlatego obecnie odradza się zbieranie i spożywanie tego gatunku. Jest on gatunkiem mikoryzowym, żyjącym w symbiozie z drzewami.
Ciekawostki
- Po uszkodzeniu lub przekrojeniu miąższ borowika omglonego natychmiast ciemnoniebiesko nabiega.
- Należy do rodziny borowikowatych, jednak ze względu na zawartość arsenu nie należy go mylić z jadalnymi borowikami.
- Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym opisywany był pod nazwami borowik czerniejący, borowik wrażliwy czy borowik siniejący.
- Obecną polską nazwę nadała mu w 2021 r. Komisja Polskiego Towarzystwa Mykologicznego.
Podsumowanie
Borowik omglony to niejadalny gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, występujący rzadko w polskich lasach. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kapeluszem i żółtymi rurkami, które po uszkodzeniu szybko ciemnieją. Ze względu na wysoką zawartość arsenu w owocnikach, nie zaleca się zbierania i spożywania tego gatunku. Należy do grzybów chronionych i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.
Fot. Główne: Lukas via Wikipedia, CC BY-SA 2.0