Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Dawniej uważany za jadalny, obecnie ze względu na dużą zawartość arsenu odradza się jego spożywanie.
SezonOwocniki pojawiają się od lipca do października.
WystępowanieW Polsce gatunek rzadki, rośnie pod dębami, bukami, rzadziej sosnami. Znany również w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Europie, Australii i Azji.
WyglądKapelusz średnicy 4-12 cm, czerwonobrązowy lub kasztanowobrązowy. Rurki cytrynowożółte. Trzon orzechowy, w górnej części żółtawy.
RozmiarKapelusz osiąga średnicę od 4 do 12 cm.
WłaściwościMiąższ żółty, po przekrojeniu sinieje. Zarodniki gładkie, 10-16 x 4-6 μm.
Zastosowanie w kuchniZe względu na zawartość arsenu jego spożywanie jest niewskazane.

Występowanie i siedlisko

Borowik omglony jest gatunkiem rzadkim w Polsce. Znajduje się nawet na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R, czyli potencjalnie zagrożonym. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami, bukami lub sosnami. Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Znaczenie

Dawniej borowik omglony uznawany był za grzyba jadalnego. Jednak badania z 2017 roku wykazały, że akumuluje on duże ilości związków arsenu. Dlatego obecnie odradza się zbieranie i spożywanie tego gatunku. Jest on gatunkiem mikoryzowym, żyjącym w symbiozie z drzewami.

Ciekawostki

  • Po uszkodzeniu lub przekrojeniu miąższ borowika omglonego natychmiast ciemnoniebiesko nabiega.
  • Należy do rodziny borowikowatych, jednak ze względu na zawartość arsenu nie należy go mylić z jadalnymi borowikami.
  • Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym opisywany był pod nazwami borowik czerniejący, borowik wrażliwy czy borowik siniejący.
  • Obecną polską nazwę nadała mu w 2021 r. Komisja Polskiego Towarzystwa Mykologicznego.

Podsumowanie

Borowik omglony to niejadalny gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, występujący rzadko w polskich lasach. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kapeluszem i żółtymi rurkami, które po uszkodzeniu szybko ciemnieją. Ze względu na wysoką zawartość arsenu w owocnikach, nie zaleca się zbierania i spożywania tego gatunku. Należy do grzybów chronionych i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Fot. Główne: Lukas via Wikipedia, CC BY-SA 2.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023