Tabela – właściwości grzyba sowa kania

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Tak, grzyb jadalny
SezonOd lata do późnej jesieni
WystępowaniePospolity w całej Polsce
WyglądDuży kapelusz (do 30 cm) w kształcie parasola, łuskowata skórka, długi trzon z pierścieniem
RozmiarKapelusz do 30 cm średnicy, trzon do 40 cm długości
WłaściwościSilny aromat, przyjemny smak, biały miąższ
Zastosowanie w kuchniMożna smażyć kapelusze, panierować, dodać do potraw

Występowanie

Czubajka kania jest dość pospolita na terenie całej Polski. Rośnie na skrajach lasów liściastych i iglastych, polanach leśnych, łąkach i w parkach. Najchętniej wybiera gleby gliniaste bogate w wapń. Owocniki pojawiają się od lata do późnej jesieni.

Charakterystyczne cechy

Czubajka kania to duży grzyb z kapeluszem o średnicy nawet 30 cm. Ma kształt rozpostartego parasola z garbkiem pośrodku. Skórka na kapeluszu jest brązowa i łuskowata, zwłaszcza u starszych okazów. Pod spodem znajdują się gęste blaszki o ochrowym odcieniu. Trzon jest wysoki, sięgający 40 cm, z pierścieniem. Miąższ biały, o przyjemnym zapachu i smaku.

Ciekawostki

  • Ze względu na podobieństwo do muchomora, czubajka kania często bywa pomijana przez grzybiarzy.
  • Można ją łatwo uprawiać w ogrodzie na pryzmie z gałęzi i liści.
  • Jej grzybnię tolerują mrówki, więc nadaje się do zaszczepiania mrowisk.
  • 31 sierpnia 2012 r. Poczta Polska wydała znaczek z czubajką kanią.

Podsumowanie

Czubajka kania to smaczny i powszechnie występujący grzyb. Mimo zewnętrznego podobieństwa do muchomora jest całkowicie bezpieczna. Ze względu na swój aromaticzny smak świetnie nadaje się do smażenia i dodawania do potraw. Jest też łatwa w uprawie w warunkach ogrodowych.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023