Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, lecz o niskiej wartości |
Sezon | Lipiec – październik |
Występowanie | Europa, Ameryka Płn., Japonia. W Polsce rzadki, potencjalnie zagrożony |
Wygląd | Jasny, kremowy kapelusz 3-13 cm, cylindryczny trzon |
Rozmiar | Kapelusz 3-13 cm, trzon 3-8 cm |
Właściwości | Grzyb mikoryzowy, nietrwały |
Zastosowanie w kuchni | Można spożywać, lecz mało smaczny |
Maślak wejmutkowy rośnie w glebie, najczęściej w towarzystwie sosny wejmutki. Czasami spotykany także pod innymi gatunkami sosen – głównie sosną syberyjską i sosną karłowatą. Jego owocniki pojawiają się od lipca do października.
Są to grzyby o jasnym, kremowym kapeluszu, którego średnica wynosi 3-13 cm. Trzon cylindryczny, wysokości 3-8 cm. Miąższ białawy, w trzonie starszych okazów jasnopłowy. Ma słaby zapach i smak.
W Polsce maślak wejmutkowy występuje rzadko i uznawany jest za grzyba potencjalnie zagrożonego. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Podobnie jego stan oceniany jest w wielu krajach Europy.
Ciekawostki
- Zmienia barwę na fioletowawą po uciskaniu
- Wydziela kropelki mlecznego soku
- Należy do rodzaju Suillus, w którym opisano ok. 50 gatunków
- Dawniej nazywany był maślakiem łagodnym
- Rośnie w symbiozie z drzewami, dostarcza im wodę i sole mineralne
Podsumowanie
Maślak wejmutkowy to interesujący gatunek grzybów z rodziny maślakowatych. Rośnie w glebie pod sosną wejmutką. Wyróżnia się jasnym, kremowym kapeluszem. W Polsce występuje rzadko i uznawany jest za potencjalnie zagrożony wyginięciem. Jest grzybem jadalnym, choć niskowartościowym.
Fot. Główne: Ryane Snow (snowman) via Wikipedia, CC BY-SA 3.0