Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny, lecz o niskiej wartości
SezonLipiec – październik
WystępowanieEuropa, Ameryka Płn., Japonia. W Polsce rzadki, potencjalnie zagrożony
WyglądJasny, kremowy kapelusz 3-13 cm, cylindryczny trzon
RozmiarKapelusz 3-13 cm, trzon 3-8 cm
WłaściwościGrzyb mikoryzowy, nietrwały
Zastosowanie w kuchniMożna spożywać, lecz mało smaczny

Maślak wejmutkowy rośnie w glebie, najczęściej w towarzystwie sosny wejmutki. Czasami spotykany także pod innymi gatunkami sosen – głównie sosną syberyjską i sosną karłowatą. Jego owocniki pojawiają się od lipca do października.

Są to grzyby o jasnym, kremowym kapeluszu, którego średnica wynosi 3-13 cm. Trzon cylindryczny, wysokości 3-8 cm. Miąższ białawy, w trzonie starszych okazów jasnopłowy. Ma słaby zapach i smak.

W Polsce maślak wejmutkowy występuje rzadko i uznawany jest za grzyba potencjalnie zagrożonego. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Podobnie jego stan oceniany jest w wielu krajach Europy.

Ciekawostki

  • Zmienia barwę na fioletowawą po uciskaniu
  • Wydziela kropelki mlecznego soku
  • Należy do rodzaju Suillus, w którym opisano ok. 50 gatunków
  • Dawniej nazywany był maślakiem łagodnym
  • Rośnie w symbiozie z drzewami, dostarcza im wodę i sole mineralne

Podsumowanie

Maślak wejmutkowy to interesujący gatunek grzybów z rodziny maślakowatych. Rośnie w glebie pod sosną wejmutką. Wyróżnia się jasnym, kremowym kapeluszem. W Polsce występuje rzadko i uznawany jest za potencjalnie zagrożony wyginięciem. Jest grzybem jadalnym, choć niskowartościowym.

Fot. Główne: Ryane Snow (snowman) via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023