Tabela – właściwości
Spis treści
pokaż
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od czerwca do listopada |
Występowanie | Pospolity w Polsce, występuje w lasach iglastych i liściastych |
Wygląd | Mały grzyb o kapeluszu 1-3 cm, brązowym lub ochrowym. Trzon czerwono-brązowy, czerniejący u podstawy. |
Rozmiar | Kapelusz 1-3 cm, trzon 2-6 cm |
Właściwości | Ma charakterystyczny zapach i smak czosnku |
Zastosowanie w kuchni | Używany do przyprawiania mięs |
Występowanie i siedlisko
Twardzioszek czosnaczek jest pospolitym gatunkiem grzyba występującym w lasach iglastych i liściastych w Polsce. Rośnie od czerwca do listopada, często tworząc tzw. „czarcie kręgi”. Najchętniej rośnie na igliwiu.
Znaczenie i zastosowanie
Twardzioszek czosnaczek to grzyb jadalny. Ze względu na charakterystyczny aromat czosnku, którego nie traci nawet po wysuszeniu, czosneczek (grzyb) jest cenionym grzybem przyprawowym. W kuchni francuskiej używany jest do przyprawiania mięs. W niektórych krajach europejskich jest droższy od kurek.
Ciekawostki o twardzioszku czosnaczku
- Zapach czosnku zawdzięcza związkowi chemicznemu allicynie, tak jak czosnek pospolity
- Dawniej w polskim piśmiennictwie nazywany był bedłką czosnkową lub czosnaczką
- Oprócz typowej odmiany występuje też odmiana virgultorum rosnąca na wrzosowiskach
- Tworzy charakterystyczne „czarcie kręgi” na igliwiu w lesie
Podsumowanie
Twardzioszek czosnaczek to pospolity w Polsce grzyb o interesujących właściwościach. Dzięki aromatowi czosnku ma zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Jest grzybem jadalnym i smacznym. Warto zwrócić na niego uwagę podczas grzybobrania.
Archiwum: sierpień 2023