Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd czerwca do października
WystępowanieW Polsce bardzo rzadki, tylko dwa stanowiska. Zagrożony wyginięciem.
WyglądKapelusz żółty do morelowego, średnicy 3-8 cm. Rurki jasnożółte. Trzon żółty z pomarańczem.
RozmiarKapelusz do 8 cm średnicy. Trzon do 10 cm wysokości.
WłaściwościMiąższ błękitnieje po uszkodzeniu.
Zastosowanie w kuchninadaje się do wszystkich dań grzybowych, zup, sosów.

Występowanie i ochrona pięknogrzybka brzoskwiniowego

Pięknogrzybek brzoskwiniowy jest gatunkiem bardzo rzadkim w Polsce. Znane są tylko dwa jego stanowiska – w Janowie Lubelskim i Kuźnicy Białostockiej. Z tego powodu znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem gatunku wymierającego. Jest także uznany za zagrożony wyginięciem w Belgii, Danii, Niemczech i na Słowacji.

Zbiór i przygotowanie pięknogrzybka brzoskwiniowego

Pięknogrzybek brzoskwiniowy zbiera się od czerwca do października w cienistych lasach liściastych, zwłaszcza pod dębami. Ze względu na status gatunku zagrożonego, zaleca się powstrzymanie od jego zbioru. Jeśli już się na to zdecydujemy, należy zebrać tylko młode okazy z nieuszkodzonymi kapeluszami. Smaży się je lub gotuje jak inne grzyby jadalne.

Ciekawostki o pięknogrzybku brzoskwiniowym

  • Jest smacznym i aromatycznym grzybem jadalnym.
  • Miąższ błękitnieje po uszkodzeniu.
  • Ma wiele synonimów nazwy naukowej.
  • Jest blisko spokrewniony z podgrzybkiem.

Podsumowanie

Pięknogrzybek brzoskwiniowy to rzadki i zagrożony gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych. Ze względu na swój wygląd i smaczny miąższ jest poszukiwany przez grzybiarzy. Niestety przez nadmierny zbiór jest zagrożony wymarciem, dlatego należy ograniczyć jego zbieranie.

Fot. Główne: B.Baldassari via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023