Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od czerwca do października |
Występowanie | W Polsce bardzo rzadki, tylko dwa stanowiska. Zagrożony wyginięciem. |
Wygląd | Kapelusz żółty do morelowego, średnicy 3-8 cm. Rurki jasnożółte. Trzon żółty z pomarańczem. |
Rozmiar | Kapelusz do 8 cm średnicy. Trzon do 10 cm wysokości. |
Właściwości | Miąższ błękitnieje po uszkodzeniu. |
Zastosowanie w kuchni | nadaje się do wszystkich dań grzybowych, zup, sosów. |
Występowanie i ochrona pięknogrzybka brzoskwiniowego
Pięknogrzybek brzoskwiniowy jest gatunkiem bardzo rzadkim w Polsce. Znane są tylko dwa jego stanowiska – w Janowie Lubelskim i Kuźnicy Białostockiej. Z tego powodu znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem gatunku wymierającego. Jest także uznany za zagrożony wyginięciem w Belgii, Danii, Niemczech i na Słowacji.
Zbiór i przygotowanie pięknogrzybka brzoskwiniowego
Pięknogrzybek brzoskwiniowy zbiera się od czerwca do października w cienistych lasach liściastych, zwłaszcza pod dębami. Ze względu na status gatunku zagrożonego, zaleca się powstrzymanie od jego zbioru. Jeśli już się na to zdecydujemy, należy zebrać tylko młode okazy z nieuszkodzonymi kapeluszami. Smaży się je lub gotuje jak inne grzyby jadalne.
Ciekawostki o pięknogrzybku brzoskwiniowym
- Jest smacznym i aromatycznym grzybem jadalnym.
- Miąższ błękitnieje po uszkodzeniu.
- Ma wiele synonimów nazwy naukowej.
- Jest blisko spokrewniony z podgrzybkiem.
Podsumowanie
Pięknogrzybek brzoskwiniowy to rzadki i zagrożony gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych. Ze względu na swój wygląd i smaczny miąższ jest poszukiwany przez grzybiarzy. Niestety przez nadmierny zbiór jest zagrożony wymarciem, dlatego należy ograniczyć jego zbieranie.
Fot. Główne: B.Baldassari via Wikipedia, CC BY-SA 3.0