• Rośliny doniczkowe
    • Kwiaty doniczkowe
      • Pnące
      • Zwisające
    • Kwiaty na balkon i taras
    • Kaktusy
    • Sukulenty
    • Paprocie
    • Palmy
  • Rośliny akwariowe
    • Las w słoiku
  • Ogród
    • Choroby roślin
    • Chwasty
    • Kalendarz ogrodnika
      • Cięcie
      • Jesień
      • Kwitnienie
      • Nawożenie
      • Prace ogrodowe
      • Sadzenie
      • Wiosna
      • Zima
    • Oczko wodne
      • Rośliny wodne
    • Owady
    • Rodzaje ogrodów
    • Rośliny ogrodowe
      • Rośliny jadalne
    • Skarpa i skalniak
    • Szklarnia
    • Szkodniki
    • Trawy
    • Ziemia do roślin
    • Zioła
  • Drzewa
    • Drzewa iglaste
    • Drzewa liściaste
    • Drzewa owocowe
  • Krzewy
    • Krzewy jadalne
  • Runo leśne
    • Grzyby
    • Mchy
  • Porady
    • Okazje
Logo gardeneo.pl
  • Sukulenty

Soliród zielny (Salicornia europaea) – jakie ma właściwości?

3 listopada, 2022
soliród

To roślina zielona należąca do sukulentów, która naturalnie występuje na terenie Azji i Afryki Północnej. Czasem, choć zdarza się to raczej rzadko, jej uprawa jest możliwa w Polsce. W naszym kraju gatunek ten objęty został ścisłą ochroną.

Z tego artykułu dowiesz się:
1 Morski szparag – cechy charakterystyczne
2 Soliród – uprawa i pielęgnacja
3 Soliród zielny. Roślina do sałatek i nie tylko
3.1 Solirodek zielny. Do czego go dodawać?
3.2 Ciekawy przepis z solirodem

Salicornia europaea to roślina jednoroczna, która często znajduje zastosowanie w kuchni. Można uprawiać ją jako okaz doniczkowy w mieszkaniu albo na balkonie, a swoim wyglądem przypomina skrzyp. Soliród bywa nazywany też morskim szparagiem, ponieważ smakuje bardzo podobnie jak to warzywo, zwłaszcza po zblanszowaniu. Możesz samodzielnie hodować soliród, ale ziele znajdziesz także w ekologicznych delikatesach i zielarskich sklepach internetowych. Przekonaj się, że świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, makaronów lub risotto. Z czym najlepiej się komponuje?

Morski szparag – cechy charakterystyczne

Soliród wytwarza mięsiste, nagie i i zaokrąglone w przekroju ciemnozielone pędy. W nieznacznej ilości wyrastają na jego gałązkach drobne listki. W miesiącach jesiennych, jak wiele innych sukulentów, i ten przebarwia się na brązowo i czerwono. Ten gatunek rośliny kwitnie od sierpnia do września. Wtedy na szczytach pędów można dostrzec niewielkie różowe kwiaty.

Soliród – uprawa i pielęgnacja

Uprawa doniczkowa solirodka zielonego nie jest łatwa i nie zawsze się udaje. Można się jednak o nią pokusić i wyhodować atrakcyjne zielone pędy do wykorzystania podczas gotowania. Pamiętaj wówczas, że Salicornia europaea to gatunek, który upodobał sobie słońce i lekką, żyzną glebę o wysokiej przepuszczalności. Nie da się jednoznacznie określić jego wymagań uprawowych ze względu na rzadkość występowania, jednak wiadomo, że jeśli twój okaz zacznie marnieć, możesz do podlewania wykorzystać słoną wodę, bo tak nawadnia się w środowisku naturalnym. Nie osiąga więcej niż 30 cm wysokości.

Zobacz także
Rojnik – roślina do domu i do ogrodu

Soliród bardzo dobrze czuje się na terenach podmokłych, zwłaszcza moczarach. Duże skupiska tego gatunku w Europie spotkać można na terenie Francji i Wielkiej Brytanii w okolicy morza. Dlatego w tamtych krajach cieszy się dużą popularnością jako dodatek do potraw rybnych i owoców morza.

Soliród zielny. Roślina do sałatek i nie tylko

Soliród to roślina jadalna i słonym smaku. Zawiera w sobie bogate pokłady witamin i minerałów, jak np.:

  • witamina A;
  • witamina C;
  • fosfor;
  • sód;
  • potas;
  • magnez;
  • wapń;
  • żelazo.

Soliród doskonale smakuje na surowo. Wtedy jest chrupiący i w smaku przypomina trawę. Można go także poddać obróbce termicznej, np. podsmażać. Zmniejszy się wówczas jego słoność i stanie się bardziej maślany. Z uwagi na to, że po zblanszowaniu sukulent ten przypomina szparagi, nazywa się go morskim lub nadmorskim szparagiem.

Solirodek zielny. Do czego go dodawać?

Gatunek ten jako ziele najlepiej smakuje z dodatkiem czosnku, boczku. Można go dodawać do sałatek razem z ziemniakami, pomidorami czy rzodkiewkami. Co więcej, to roślina nadające się na marynatę. Jeśli chcesz stworzyć na jego bazie przetwory, połącz go z:

  • kminkiem;
  • lubczykiem;
  • selerem naciowym;
  • koprem włoskim.

Taką mieszankę możesz wykorzystać do ogórków i w kilka dni uzyskać smaczne pikle doskonale podkreślające smak np. pieczonej jagnięciny, steków czy serów.

Przetworzony soliród należy przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż dwa tygodnie. Z każdym dniem będzie jednak stopniowo tracił swoje walory smakowe. Jeśli zblanszowałeś roślinę, możesz ją nawet zamrażać i przechowywać w takiej temperaturze przez około 2 miesiące.

Ciekawy przepis z solirodem

To ziele wyśmienicie smakuje także zasmażane w cieście. Wystarczy utrzeć żółtko z mąką i polać masę oliwą. Następnie dodać do niej sól, pieprz oraz 100 ml wody. Do takiej mieszanki należy dodać dobrze ubite białko. W takim cieście zanurzaj soliród, a następnie smaż na rozgrzanej patelni przez ok. 4 minuty.

Zobacz także
Aglaonema – piękna i łatwa w uprawie roślina tropikalna na twój parapet

Innym ciekawy pomysłem może być omlet z dodatkiem sukulentu. Wówczas kawałki solirodu należy wymieszać z ubitymi jajkami i podsmażać z dwóch stron do momentu, gdy jajka się zetną, a roślina będzie chrupiąca.

Choć uprawa solirodu nie należy do najprostszych, można spróbować wyhodować własny ezgemplarz w niewielkiej doniczce, a później wykorzystywać jako dodatek podczas gotowania. Początkowo jego trawiasty posmak może zniechęcać, jednak warto docenić go jako składnik sałatek i innych potraw ze względu na wiele właściwości odżywczych, jakie wykazuje. To niskokaloryczny składnik wzmacniający smak potraw, ale także korzystnie wpływający na nasze zdrowie. Może skutecznie złagodzić objawy m.in. problemów w trawieniem, pracą jelit czy nieprawidłowym ciśnieniem krwi.

Zobacz także:
  • Haworsja wąskolistna – co warto wiedzieć o uprawie tego sukulenta?
  • Rozchodnik ostry – rodzimy sukulent o właściwościach leczniczych. Jak uprawiać Sedum acre?
  • Wilczomlecz mleczny – roślina o intrygującym kształcie
  • Sedum burrito – dlaczego potrzebujesz tego zwisającego sukulenta?
  • Eszeweria – wyjątkowo ozdobny sukulent z Meksyku
  • Haworsja cooperi – najważniejsze informacje o jej uprawie i pielęgnacji
  • Haworsja – zjawiskowa roślina dla leniwych
  • Eonium – wytrzymały sukulent, którego z powodzeniem możesz hodować w domu
  • Haworsja pasiasta i jej uprawa. Prosta pielęgnacja efektownej rośliny!
  • Sukulenty – rośliny dla każdego! Sprawdź, jak je uprawiać
  • Gasteria – wszystko, co musisz o niej wiedzieć!
  • Żywe kamienie – czy to głazy?
Brak komentarzy, skomentuj pierwszy(a)!
Karol Kruk
Karol Kruk

Pracownik sezonowy w ogrodzie botanicznym w Poznaniu. Jego sumienność i dążenie do osiągnięcia jak najlepszych efektów pozwala mu szybko poszerzać swoją wiedzę botaniczną. Doświadczenie z roślinami nabierał już od najmłodszych lat obserwując swoich rodziców pracujących w ogrodzie.

Previous Post Dmuchawa do liści czy zwykłe grabie – doradzamy, kiedy warto kupić odkurzacz do liści
Next PostKwiaty doniczkowe zielone. Poznaj egzotyczne gatunki do mieszkania

Zobacz także

eonium

Eonium – wytrzymały sukulent, którego z powodzeniem możesz hodować w domu

12 listopada, 2021
grubosz drzewiasty

Grubosz drzewiasty – może wyglądać jak drzewko bonsai

9 grudnia, 2021
sansewieria

Sansewieria – żelazna roślina do domu i biura

28 października, 2021

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły
  • trawa red baron

    Trawa Red Baron – poznaj modną imperatę cylindryczną

    21 marca, 2023
  • Jak przyspieszyć wzrost trawy? Sprawdź, ile rośnie trawa i jak to wspomóc

    20 marca, 2023
  • rośliny monokarpiczne

    Rośliny monokarpiczne – charakterystyka, przykłady i cykl życiowy hapaksantów

    20 marca, 2023
  • tulipany piwoniowe

    Tulipany piwoniowe – piękna odmiana popularnych kwiatów ciętych! Sprawdź, czym się charakteryzują!

    20 marca, 2023
  • tulipan

    Tulipan – czym się charakteryzuje i które gatunki są najpopularniejsze? Sprawdź, co musisz wiedzieć o tej roślinie!

    20 marca, 2023
  • peperomia heppy bean

    Peperomia happy bean – oryginalna roślina podobna do fasoli

    20 marca, 2023
  • eszeweria

    Eszeweria – wyjątkowo ozdobny sukulent z Meksyku

    20 marca, 2023
  • trawa ostnica

    Trawa ostnica cieniutka zwana Pony Tails – zwiewna ozdoba ogrodu

    20 marca, 2023
  • trawa gazonowa

    Trawa gazonowa – zielony dywan najwyższej jakości dla bardzo wymagających

    20 marca, 2023
  • juncus pencil grass

    Juncus Pencil Grass, czyli sit ołówkowy – ciekawa odmiana trawy ozdobnej

    20 marca, 2023
  • najdroższe kwiaty świata

    Ile kosztuje najdroższy kwiat świata? Czyli najdroższe kwiaty świata w pigułce

    19 marca, 2023
  • scewole

    Scewole – egzotyczne rośliny do pojemników, które zachwycają kolorem kwiatów

    19 marca, 2023
  • Ciemiernik – kiedy sadzić? Kwiaty w ogrodzie zimą

    19 marca, 2023
  • bratki zimowanie

    Bratki zimowanie w ogrodzie – czego potrzebują?

    19 marca, 2023
  • nawóz do strelicji

    Nawóz do strelicji pomoże ci utrzymać ją kondycji. Co sprawdzi się najlepiej?

    19 marca, 2023
gardeneo

Kontakt
Redakcja
Polityka prywatności
Regulamin

Jak zabezpieczyć maliny na zimę
Jak zabezpieczyć poziomki na zimę
Jak zabezpieczyć trawę pampasową na zimę
Jak zabezpieczyć żurawki na zimę
Jak zabezpieczyć piwonie na zimę
Jak zabezpieczyć rabarbar na zimę
Jak zabezpieczyć hibiskusa na zimę
Budleja jak zabezpieczyć na zimę
Copyright © 2021-2022 Contentation sp. z o.o.