Gasteria to ostatnio dość popularny sukulent. Dowiedz się, jak najlepiej go uprawiać. Poznaj też najpopularniejsze odmiany gasterii. Dzięki temu artykułowi, uprawa i pielęgnacja nie będzie dla ciebie tajemnicą! Zapraszamy do przeczytania artykułu.
Gasteria to sukulent pochodzący z Afryki Południowej i Namibii. Jest jednym z przedstawicieli rodziny złotogłowatych, która liczy tylko około dwudziestu gatunków, z których większość jest ozdobna. Przedstawiciele tej rodziny charakteryzują się wydłużonymi i dość wąskimi, spiczastymi lub zaokrąglonymi, skórzanymi liśćmi. Zdaniem niektórych przypominają one kocie języki.
Gasteria – kilka podstawowych informacji na temat tej rodziny roślin
W zależności od konkretnej odmiany gasteria występuje w różnych wariantach kolorystycznych. Wszystkie one osiągają zazwyczaj wysokość 20–30 cm. Gasterie mogą mieć liście ciemnozielone, nakrapiane, z pasmami lub brodawkami. Mogą być białe albo srebrzyste, jednak wszystkie je łączy fakt, że mają sztywne liście wznoszące się do góry. Gasteria kwitnie. Jej kwiaty występują w formie wiszących dzwonków zebranych w grona. Zazwyczaj są pomarańczowe lub czerwone. W swoich mięsistych liściach gasteria magazynuje wodę.
Gasteria – czy jest kapryśna? Wymagania stanowiskowe i uprawa
Z racji afrykańskich korzeni w Polsce nie sadzi się gasterii do gruntu, jednak doskonale odnajduje się ona w roli rośliny doniczkowej. Gasteria bardzo dobrze rośnie we wnętrzach i, co ważne, jest nieskomplikowana w uprawie. Będzie rosła, nawet jeśli czasem o niej zapomnisz.
Stanowisko, na którym gasteria będzie najlepiej rosła, jest jasne, ale nie wystawia się jej bezpośrednio na promienie słoneczne. Nie musisz stwarzać specjalnych warunków pod względem wilgoci, a latem możesz ją nawet wynieść na świeże powietrze, pod warunkiem ochrony przed opadami atmosferycznymi.
Gasteria – kilka najważniejszych zasad pielęgnacji
Przede wszystkim musisz pamiętać o prawidłowych proporcjach w podlewaniu. Jej podłoże nie może być wilgotne. Latem podlewaj ją częściej, nawet raz na tydzień, wiosną i jesienią co ok. dwa tygodnie, a poza okresem wegetacji raz na 2–3 miesiące. Podlewaj tylko wtedy, gdy podłoże jest całkowicie przeschnięte. W okresie przejściowym, między okresem wegetacyjnym a okresem spoczynku, stopniowo odpowiednio zmniejszaj lub zwiększaj częstość podlewania.

Nawożenie i pozostałe zabiegi pielęgnacyjne
W czasie wegetacji gasteria powinna być nawożona co ok. 2 tygodnie, nawozem przeznaczonym dla kaktusów i innych sukulentów. Poza tym pamiętaj, że roślina nie lubi przeciągów, za to dobrze jej robi świeże powietrze. Pamiętaj więc o wietrzeniu pomieszczenia, w którym rośnie. Jak już wspominaliśmy, latem warto wystawić ją na zewnątrz. Podczas wegetacji zapewnij jej ciepło (22–25 stopni Celsjusza), zaś zimą powinna stać w nieco chłodniejszym pomieszczeniu (10–15 stopni Celsjusza).
Gasteria – poznaj jej najpopularniejsze odmiany
Jak już wspominaliśmy, różne odmiany gasterii różnią się przede wszystkim liśćmi. Poniżej postaramy się przedstawić ci cechy dystynktywne najpopularniejszych odmian dostępnych na rynku.
Gasteria little warty – najważniejsze informacje
Gasteria little warty cechuje się charakterystycznym kształtem liści. Nie są one zakończone w sposób spiczasty, ale mają zaokrąglone końcówki. Liście są ciemne z ciekawym wzorem składającym się z jaśniejszych plamek. Najczęściej rośnie do 13 cm wysokości i 10 cm szerokości. Minimalna temperatura, jaką jest w stanie przeżyć to aż -1 stopień Celsjusza. Może być toksyczna dla ludzi i zwierząt. Najpopularniejszą odmianą gasterii little warty, jest Gasteria variegata.
Gasteria gracilis – poznaj tę odmianę
Gasteria gracilis charakteryzuje się jasnymi, zielono-popielatymi liśćmi. Nie rośnie na planie koła, ale przypomina raczej wachlarz. Jej liście również nie są spiczaście zakończone. Rozety osiągają około 5–7 centymetrów średnicy. Ma malutkie kwiatki, które mogą się pojawić o każdej porze roku. Są dwukolorowe, czerwono-różowo-zielone.
Gasteria excelsa – najważniejsze informacje o tej odmianie
Gasteria excelsa to sukulent o językowatych liściach z drobnymi wypustkami. Rośnie kępisto i ma krótkie łodygi. Na ciemnozielonych liściach widoczne są jasne plamy oraz paski. Nie przekracza wysokości 30 cm. Choć powinna stać na jasnym stanowisku, jak każda gasteria, również ta radzi sobie w warunkach rozproszonego światła, a nawet cienia. Jest toksyczna dla zwierząt.
Gasteria aloe – kilka podstawowych informacji
Gasteria aloe to niejako mieszanka wybuchowa! Rzeczywiście stanowi połączenie gasterii i aloesu. Rośnie na planie koła, ma liście zakończone spiczaste. Na ciemnozielonym tle widoczne są jasnozielone „piegi”. Gasteraloe kwitnie – najczęściej latem, w kolorze jasnopomarańczowym. Zimą powinna stać w temperaturze 4–10 stopni Celsjusza, a latem nawet do 28 stopni.

Gasteria – kilka słów podsumowania
Mamy nadzieję, że dzięki artykułowi uda ci się wybrać wymarzoną odmianę gasterii. Już wiesz, w jaki sposób najlepiej się nią opiekować. Co też ważne, gasteria to stosunkowo niedroga rodzina roślin. Większość odmian kupisz już za 10–30 złotych. W związku z ceną i tym, jak łatwo o nią zadbać, gasteria może być nawet rośliną, z którą zaczniesz swoją przygodę z ogrodnictwem. Powodzenia!
Zobacz także:- Dischidia – wszystko, co musisz wiedzieć o tym rodzaju kwiatów!
- Szparag pierzasty (Asparagus sataceus) – wszystko, co musisz wiedzieć o tej roślinie
- Patyczak kwiat – wszystko, co musisz wiedzieć o jego uprawie
- Ctenanthe – wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie tego gatunku
- Haworsja pasiasta i jej uprawa. Prosta pielęgnacja efektownej rośliny!
- Eszeweria – wyjątkowo ozdobny sukulent z Meksyku