Powszechnie znaną rośliną przyprawową i leczniczą, wyróżniającą się korzennym smakiem, jest estragon. Uprawa tej wieloletniej rośliny jest dość popularna w naszym kraju. Suszone i świeże ziele estragonu często wykorzystywane jest w kuchni m.in. do przyprawiania mięs. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że prawidłowa nazwa estragonu to tak naprawdę bylica estragon (Artemisia dracunculus). Przeczytaj, czym dokładniej jest ta roślina i jak ją właściwie uprawiać!
Estragon – charakterystyka
Estragon to znana roślina wieloletnia, która dotarła do Europy z obszarów środkowej Azji. Wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi. Zwykle dorasta do około 1 metra wysokości. Jej liście, będące głównym produktem zielarskim, są koloru zielonego, wąskie i mają lancetowaty kształt. Kwiaty estragonu są natomiast zebrane w kwiatostany na szczytach pędów i mają jasnożółtą barwę. Czas kwitnienia tej rośliny przypada na okres od sierpnia, aż do października.
Estragon – uprawa
Jeśli chodzi o estragon, uprawa tej rośliny jest dość prosta, choć musisz zapewnić jej odpowiednie warunki do rozwoju. Ważne jest przede wszystkim stanowisko, które powinno być słoneczne i ciepłe. Natomiast najlepsza gleba to taka, która jest żyzna, nieco wilgotna, piaszczysto-gliniasta i ma odczyn zasadowy lub obojętny.
Jak pielęgnować estragon?
Estragon wymaga także regularnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jednym z najważniejszych jest regularne podlewanie – absolutnie nie możesz dopuścić do tego, aby gleba była przesuszona. Równie istotne jest systematyczne spulchnianie i odchwaszczanie ziemi wokół rośliny. Nie zapominaj również o okryciu estragonu w mroźne zimy – świetnie sprawdza się do tego agrowłóknina.
Kiedy zbierać i jak przechowywać estragon?
Gdy lubisz estragon, uprawa tego zioła we własnym ogródku może być doskonałym pomysłem. Zapewne jednak zastanawiasz się, kiedy możesz rozpocząć jego zbiór? Wiedz zatem, że najlepiej dokonać tego w lipcu i sierpniu, ścinając szczyty pędów, dbając o to, aby na roślinie pozostały przynajmniej 2–3 łodygi (wszystko po to, aby mogła ponownie odrosnąć). Jeśli natomiast chodzi o przechowywanie, to wiedz, że liście możesz wysuszyć. Lepszą alternatywą jest jednak zamrożenie lub przechowywanie estragonu w occie, ponieważ wtedy zachowuje dużo lepszy smak.
Czy estragon atakują choroby i szkodniki?
Mimo że estragon może pochwalić się dobrą odpornością na choroby i szkodniki, to należy wiedzieć, że czasem bywa atakowany przez mączniaki, wskutek czego na powierzchni roślin można zaobserwować nalot grzybni koloru białego. Inną występującą chorobą jest szara pleśń, której objawem jest szary, pylący nalot zlokalizowany głównie na liściach i pędach. Jeśli natomiast chodzi o szkodniki, to estragon jest narażony na mszyce.
Uważasz, że doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek, czy surówek jest estragon? Uprawa tego powszechnie znanego zioła jest możliwa nawet w ogródku, jeśli więc często po nie sięgasz, to zdecydowanie powinieneś rozpocząć jego samodzielną uprawę!