• Rośliny doniczkowe
    • Kwiaty doniczkowe
      • Pnące
      • Zwisające
    • Kwiaty na balkon i taras
    • Kaktusy
    • Sukulenty
    • Paprocie
    • Palmy
  • Rośliny akwariowe
    • Las w słoiku
  • Ogród
    • Choroby roślin
    • Chwasty
    • Kalendarz ogrodnika
      • Cięcie
      • Jesień
      • Kwitnienie
      • Nawożenie
      • Prace ogrodowe
      • Sadzenie
      • Wiosna
      • Zima
    • Oczko wodne
      • Rośliny wodne
    • Owady
    • Rodzaje ogrodów
    • Rośliny ogrodowe
      • Rośliny jadalne
    • Skarpa i skalniak
    • Szklarnia
    • Szkodniki
    • Trawy
    • Ziemia do roślin
    • Zioła
  • Drzewa
    • Drzewa iglaste
    • Drzewa liściaste
    • Drzewa owocowe
  • Krzewy
    • Krzewy jadalne
  • Runo leśne
    • Grzyby
    • Mchy
  • Porady
    • Okazje
Logo gardeneo.pl
  • Drzewa owocowe

Morwa czarna – poznaj owocowe drzewo, które musisz mieć w swoim ogrodzie!

13 marca, 2023
morwa czarna

Morwa czarna uprawiana jest już od wielu lat. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że stała się bardzo popularna. Zapoznaj się z tym artykułem i przekonaj się, że warto ją posadzić w swoim ogrodzie i jakie ma wymagania.

Z tego artykułu dowiesz się:
1 Jak wygląda morwa czarna?
2 Morwa czarna – uprawa
2.1 Jakie wymagania ma morwa czarna?
2.2 Morwa czarna – po ilu latach owocuje?
3 Morwa czarna – jakie zawiera witaminy i składniki odżywcze?
4 Morwa czarna – właściwości lecznicze
5 Owoce morwy czarnej – co można z nich zrobić?
6 Często zadawane pytania
6.1 Jakie właściwości lecznicze ma morwa czarna?
6.2 Czym się różni morwa czarna od białej?
6.3 Czy morwa czarna jest jadalna?
6.4 Jaki smak ma morwa czarna?

Morwa czarna pochodzi z rodziny morwowatych. Naturalnie występuje na południu Europy oraz w Azji i Chinach. Jest łatwa w uprawie, dlatego można ją z powodzeniem sadzić w ogrodzie w Polsce.

Zapamiętaj!

  • Morwa czarna preferuje żyzne, lekkie i przepuszczalne gleby o odczynie pH 6,0-7,0.
  • Roślina potrzebuje regularnego nawożenia, szczególnie w okresie wegetacyjnym i przed owocowaniem.
  • Morwa czarna jest podatna na ataki szkodników i chorób, takich jak mączniak prawdziwy, rdza, przędziorki i mszyce.
  • Owoce należy zrywać, gdy są miękkie i mają intensywny kolor. Warto pamiętać, że owoce morwy czarnej szybko się psują, więc należy je zbierać na bieżąco.

Jak wygląda morwa czarna?

Morwa czarna (Morus nigra) jest drzewem, które osiąga do 15 m wysokości. Charakteryzuje się rozłożystą, gęstą i kulistą koroną. Jego pień jest okazały i prosty, a kora szorstka, bruzdkowana i brązowa. Morwa ma owalne, owłosione liście z krótkimi ogonkami. Jego kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie, kwitną najczęściej w maju albo w czerwcu.

Owoce krzewu morwy czarnej są małe. Swoim kształtem i wyglądem przypominają maliny. Skupiają się w owocostanach o długości około 3 cm. Są jadalne i mają słodki smak. 

Zobacz także
Rośliny leśne – najpiękniejsze gatunki z polskich lasów

W ogrodach często wykorzystywana jest morwa czarna „Pendula”. To niewielka odmiana, szczepiona zwykle na pniu, raczej zminiaturyzowana. Jej cechą charakterystyczną jest „płaczące” ułożenie gałęzi i liści.

jak wygląda morwa czarna

Morwa czarna – uprawa

Uprawa morwy czarnej nie jest skomplikowana. Najważniejszą kwestią jest zakup dobrej jakości sadzonki, najlepiej takiej z rozbudowanym systemem korzeniowym. Taki wybór sprawi, że roślina szybko się zaaklimatyzuje, dzięki czemu przetrwa zimę w dobrej kondycji. 

Warto tu wspomnieć o jej niewielkiej cenie. Kwota zakupu będzie jednak zależała od formy, w jakiej zakupisz sadzonkę. 

Morwa czarna szybko rośnie i na dodatek bardzo się rozrasta. Dlatego sadząc to drzewo, pamiętaj o zostawieniu dla niego odpowiedniej przestrzeni. Co ważne, nie musisz go przycinać ani nawozić! Świetnie sprawdzi się więc dla początkującego ogrodnika.

Ciekawostka

Owoce morwy czarnej zawierają wyjątkowo dużo witaminy C. W porównaniu z pomarańczami morwa czarna zawiera około 3-4 razy więcej witaminy C na 100 gramów owoców. Ponadto morwa czarna zawiera także wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, antyoksydanty i minerały, takie jak wapń, magnez i potas.

Jakie wymagania ma morwa czarna?

Zastanawiasz się, czy drzewo morwa czarna jest wymagające? Planując jego uprawę, musisz wziąć pod uwagę kilka kwestii. Pierwszą z nich jest to, że gatunek ten nie jest odporny na mróz i niskie temperatury. Dlatego należy osłaniać roślinę na zimę. 

Co więcej, stanowisko powinno być nasłonecznione i osłonięte. Istotny jest też rodzaj gleby. Najlepsza będzie:

  • piaszczysta lub gliniasta;
  • przepuszczalna;
  • wzbogacona kompostem;
  • o obojętnym odczynie. 

Dobrą wiadomością jest to, że to drzewo nie jest podatne na szkodniki i choroby, więc nie trzeba go opryskiwać.

morwa czarna - uprawa

Morwa czarna – po ilu latach owocuje?

Chciałbyś wiedzieć, po ilu latach owocuje morwa czarna? Jej plony dojrzewają zazwyczaj pod koniec lipca lub tuż na początku sierpnia. Pierwsze owocowanie swojego drzewa zobaczysz po około 5 latach. Dojrzały owoc na początku ma kwaśny posmak. Jednak później jest on słodko-kwaśny, a nawet cierpki. Można go spożywać na surowo. Zbiór owoców trwa przez około 2-3 tygodnie. Musisz w tym czasie wszystkie je zebrać, bo te, które opadną na ziemię, po prostu się zmarnują.

Zobacz także
Chlebowiec – jak wyglądają owoce tego oryginalnego gatunku?

Morwa czarna – jakie zawiera witaminy i składniki odżywcze?

Morwa czarna to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych i witamin. Do najważniejszych zaliczamy między innymi:

  • witaminę C – działa przeciwzapalnie;
  • witaminę A – dba o prawidłowy stan włosów, paznokci i skóry;
  • witaminę B1 – wspiera pracę układu nerwowego i działa antyoksydacyjnie;
  • cynk – wzmacnia odporność organizmu;
  • żelazo – chroni przed infekcjami;
  • potas – wspiera pracę mózgu;
  • magnez – to istotny składnik budulcowy kości.

Morwa czarna – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości morwy czarnej są bardzo bogate. Ze względu na zawartość dużych ilości składników mineralnych oraz wartości odżywczych, o których wyżej pisaliśmy, jest ona wykorzystywana w farmakologii i ziołolecznictwie. Wśród jej głównych właściwości wyróżnia się na przykład:

  • pozytywny wpływ na układ moczowy i trawienny;
  • działanie pobudzające krążenie;
  • regulację pracy jelit;
  • pomoc w leczeniu nadciśnienia;
  • działanie przeciwkrwotoczne, odkażające, przeczyszczające;
  • działanie wykrztuśne, napotne oraz przeciwbakteryjne.

Warto dodać, że morwa czarna obniża również ryzyko wystąpienia chorób serca.

morwa czarna - właściwości lecznicze

Owoce morwy czarnej – co można z nich zrobić?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, owoce morwy czarnej przypominają maliny. Są to drobne, jadalne mięsiste niełupki. Gdy dojrzeją, mają kolor ciemnoczerwony, a nawet czarny. Ich smak jest bardzo przyjemny, dlatego coraz częściej wykorzystywane są w kuchni. Oto, w jakich postaciach:

  • soki – mogą być dodawane do herbaty lub wody, bo świetnie wzmacniają odporność;
  • syropy – pomagają w leczeniu przeziębienia i mają działanie moczopędne;
  • przetwory – zalecane między innymi dla osób z chorymi nerkami, ale też używane jako dodatki do tortów i ciast;
  • nalewki – drzewo morwa czarna służy także do tworzenia nalewek, które mają działanie przeciwgorączkowe i napotne. Ze względu na zawartość alkoholu, nie powinny być one podawane z innymi lekami.

Często zadawane pytania

Jakie właściwości lecznicze ma morwa czarna?

Morwa czarna, zwana także jeżyną morwową, jest cenionym roślinnym surowcem leczniczym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe. Morwa czarna zawiera znaczne ilości antyoksydantów, w tym flawonoidów i antocyjanów, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto, morwa czarna zawiera też witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina K, potas, magnez, żelazo i wapń.

Zobacz także
Śliwa tarnina – praktyczny krzew o zastosowaniach zdrowotnych. Jak uprawiać go w swoim ogrodzie

Czym się różni morwa czarna od białej?

Morwa czarna różni się od białej przede wszystkim kolorem owoców. Morwa czarna ma ciemnofioletowe, prawie czarne owoce, podczas gdy morwa biała ma białe lub żółte owoce. Ponadto, morwa czarna jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak niż morwa biała.

Czy morwa czarna jest jadalna?

Tak, morwa czarna jest jadalna i często wykorzystywana w kuchni. Owoce można jeść na surowo lub dodawać do sałatek, deserów, dżemów czy soków. Liście morwy czarnej również są jadalne i mogą być stosowane do zaparzania herbaty.

Jaki smak ma morwa czarna?

Morwa czarna ma słodki i delikatny smak.

Zobacz także:
  • Chlebowiec – jak wyglądają owoce tego oryginalnego gatunku?
  • Śliwa tarnina – praktyczny krzew o zastosowaniach zdrowotnych. Jak uprawiać go w swoim ogrodzie
  • Kasztan jadalny – czy jest łatwy w uprawie? Jakie ma właściwości?
  • Grusza – zasady uprawy i odmiany tego owocowego drzewa
  • Wiśnia – ozdobne drzewo owocowe. Jak je uprawiać i czym różni się od czereśni?
  • Brzoskwinia Inka – odmiana o dużych słodkich owocach
  • Śliwa – drzewo owocowe o różnych odmianach. Jak wygląda jego uprawa?
  • Drzewo wiśni – która odmiana jest najlepsza?
  • Świdośliwa kanadyjska – uprawa i pielęgnacja drzewka
  • Jabłoń – jak pielęgnować to drzewko, aby cieszyć się smakiem soczystych owoców? Poznaj zasady uprawy tej rośliny
  • Śliwa wiśniowa – jak uprawiać to drzewko i dlaczego warto je zasadzić w swoim ogrodzie? Poznaj przydatne informacje!
  • Brzoskwinia to atrakcyjne drzewo owocowe sprowadzone z Chin. Jak je uprawiać, by dało słodkie owoce?
Brak komentarzy, skomentuj pierwszy(a)!
Dagmara Szymańska
Dagmara Szymańska

Jej życiowe motto to "Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek". Absolwentka SGH na kierunku Ochrona zdrowia roślin. Z ogrodnictwem związana od najmłodszych lat. Już wtedy z wielką pasją pomagała dziadkowi Tadeuszowi w jego uprawie. To on zaszczepił w niej tę wielką pasję, która trwa do dziś!

Previous Post Uszczykiwanie pelargonii – jak prawidłowo wykonać cięcie kwiatów?
Next PostTrzcina – czy można ją uprawiać w ogrodzie?

Zobacz także

wiśnia japońska

Wiśnia japońska – pięknie kwitnące drzewo rodem z Chin i Japonii

28 lutego, 2022
brzoskwinia inka

Brzoskwinia Inka – odmiana o dużych słodkich owocach

17 października, 2022
kasztan jadalny

Kasztan jadalny – czy jest łatwy w uprawie? Jakie ma właściwości?

9 lutego, 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły
  • sekwoja w Polsce

    Sekwoja w Polsce – uprawa i sadzenie

    29 marca, 2023
  • kwiaty na stół do salonu

    Kwiaty na stół do salonu: jakie wybrać?

    29 marca, 2023
  • biedronka kwiaty

    Biedronka – kwiaty z największej sieciówki w Polsce

    29 marca, 2023
  • doniczki z kleju do płytek

    Doniczki z kleju do płytek – jak samodzielnie zrobić doniczkę?

    29 marca, 2023
  • kamelia japońska

    Kamelia japońska – gwiazda ogrodu delikatna jak płatek róży

    29 marca, 2023
  • Pelargonie po zimie

    Pelargonie po zimie – jak ponownie przywrócić je do życia?

    29 marca, 2023
  • gaura lindheimera

    Gaura lindheimera – niezwykle ciekawa roślina ogrodowa z Ameryki Północnej

    29 marca, 2023
  • cis

    Cis – jakie warunki są odpowiednie dla jego wzrostu?

    29 marca, 2023
  • rośliny motylkowe

    Rośliny motylkowe jako nawóz zielony i przedplon

    29 marca, 2023
  • Jakie warzywa warto uprawiać w ogródku?

    29 marca, 2023
  • tulipanowiec

    Tulipanowiec amerykański – odporne drzewo o pięknych kwiatach

    29 marca, 2023
  • drzewo wiśni

    Drzewo wiśni – która odmiana jest najlepsza?

    28 marca, 2023
  • agapant

    Agapant – roślina o ciekawych kwiatach. Uprawa na tarasie w donicy

    28 marca, 2023
  • skrzyp zimowy

    Skrzyp zimowy: uprawa i pielęgnacja Equisetum hyemale

    28 marca, 2023
  • rośliny leśne

    Rośliny leśne – najpiękniejsze gatunki z polskich lasów

    28 marca, 2023
gardeneo

Kontakt
Redakcja
Polityka prywatności
Regulamin

Jak zabezpieczyć maliny na zimę
Jak zabezpieczyć poziomki na zimę
Jak zabezpieczyć trawę pampasową na zimę
Jak zabezpieczyć żurawki na zimę
Jak zabezpieczyć piwonie na zimę
Jak zabezpieczyć rabarbar na zimę
Jak zabezpieczyć hibiskusa na zimę
Budleja jak zabezpieczyć na zimę
Copyright © 2021-2022 Contentation sp. z o.o.