Krzewy owocowe to źródło smacznych i wartościowych owoców w diecie. Jeżyny i maliny świetnie nadają się do spożycia bezpośredniego oraz na przetwory, takie jak soki i dżemy. Sprawdź, jakie warunki należy zapewnić jeżynie bezkolcowej, aby dobrze plonowała.
Jeżyny są roślinami wieloletnimi o charakterystycznych długich pędach pokrytych ostrymi kolcami. Ich lśniące, czarne owoce odznaczają się słodkim smakiem. Kolczaste krzewy najczęściej można spotkać w lasach, na obrzeżach zagajników i na polanach. Warto też uprawiać w ogródku jeżynę bezkolcową.
Jeżyna bezkolcowa – upraw i stanowisko
Jeżyna lubi słoneczne stanowiska. Wszystkie gatunki mogą rosnąć na glebach mało zasobnych w składniki pokarmowe, jednak optymalne warunki wzrostu gwarantują obfite kwitnienie i plonowanie krzewów. Jeżyny rosną najlepiej w żyznym podłożu o lekko kwaśnym odczynie.
Z uwagi na średnią odpornością na mróz, krzewy należy sadzić w miejscu osłoniętym od silnych wiatrów i nienarażonym na zastoiska mrozowe. Posadź jeżynę przy ścianie domu, ogrodzeniu lub pergoli. Dzięki temu będzie mieć osłonę od niekorzystnych warunków atmosferycznych oraz podporę dla delikatnych, pokładających się i łukowato wygiętych pędów.
Sadzenie jeżyn i pielęgnacja krzewów
Najlepszy termin sadzenia przypada na późną jesień. Wtedy podłoże jest wystarczająco zasobne w wodę i jeżyna ma czas, aby dobrze się ukorzenić. Zakupione sadzonki należy zakopywać w dołkach kilka cm głębiej niż rosły w szkółce. Na dno dużego dołka o średnicy i głębokości około 45 cm warto wsypać dobrze rozłożony kompost lub obornik i wymieszać go z podłożem. Przy sadzeniu większej liczby krzewów trzeba zachować między nimi co najmniej dwumetrowe odstępy. Przyjęte sadzonki należy przyciąć na wysokość 30 cm wczesną wiosną. Pobudza to roślinę do wzmocnienia systemu korzeniowego. Jeśli w twoim rejonie występują silne mrozy i temperatura spada poniżej minus 15°C, warto okrywać krzewy na zimę.
Jak ciąć krzewy jeżyny bezkolcowej?
Regularne cięcie zwiększa dostęp światła, odmładza i przewietrza roślinę. Sposób cięcia wynika z faz rozwoju i wzrostu jeżyny. Z uwagi na to, że gatunek ten owocuje na dwuletnich pędach, stare pędy należy przycinać krótko, tuż przy ziemi. Gdy pojawiają się odrosty korzeniowe, wyrywaj je albo usuwaj za pomocą sekatora lub szpadla. Staraj się nie dopuścić do nadmiernego zagęszczenia pokroju, ponieważ osłabia to plonowanie i utrudnia dojrzewanie owoców. W tym celu przeprowadzaj latem cięcie wszystkich pędów dwuletnich po zakończeniu owocowaniu. Gęsto rosnące pędy zwiększają też ryzyko pojawienia się chorób i szkodników.
Najlepsze odmiany do uprawy amatorskiej
Krzewy jeżyny wytwarzają białe lub lekko różowe kwiaty w pierwszej połowie maja. W uprawie amatorskiej często spotyka się odmiany jeżyny bezkolcowej łatwe w uprawie i obficie owocujące. Należą do nich:
- wczesne odmiany „Loch Ness” i „Navacho”;
- średnio wczesna „Jumbo”;
- późna odmiana „Thornfree”.
Wszystkie one pochodzą od gatunku Rubus rusticanum inermis. Owoce jeżyn są miękkie, duże i smaczne. Wśród odmian szczególnie odpornych na mróz wymienić należy „Ruczaj”. Roślina ta wydaje owoce zwarte i twarde, idealne na przetwory. Niektóre sadzonki jeżyny wymagają okrywania, zanim wytworzą mocne korzenie.
Właściwości owoców i liści jeżyny bezkolcowej
Jeżyna bezkolcowa owocuje na pędach dwuletnich. Ma wydłużone i miękkie owoce bogate w witaminy C i E. Pierwsza z nich jest silnym antyoksydantem, który wspomaga odporność organizmu. Natomiast druga witamina wspiera regenerację skóry. Witaminy zapewniają też piękny wygląd włosów i paznokci. Są one bogate w błonnik pokarmowy, dlatego mogą być doskonałym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Z kolei napar z liści jeżyny pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Wykazuje także korzystne działanie na błony śluzowe. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jeżyna bezkolcowa doskonale sprawdzi się w ogrodzie. Jej pielęgnacja nie przysparza wielu trudności. Regularne cięcie wzmacnia roślinę i pozytywnie wpływa na zawiązywanie i dojrzewanie owoców. Smaczne, słodko-kwaśne i soczyste jeżyny o dekoracyjnym wyglądzie świetnie nadają się na desery, do sałatek, ciast oraz na przetwory. Korzystaj z bogactwa witamin C i E oraz błonnika roślinnego i antocyjanów, które znajdziesz w tych smakowitych miękkich owocach.