Jagoda kamczacka to ciekawy krzew owocowy. Nie jest wymagający w uprawie, daje dobry plon i charakteryzuje się długowiecznością. Co roku wydaje owoce o interesującym smaku i cennych właściwościach odżywczych. Sprawdź, jak uprawiać ją w swoim ogrodzie!

Obok popularnych, rodzimych krzewów owocowych coraz częściej można spotkać oryginalne okazy pochodzące z innej strefy klimatycznej. Do takich roślin należy jagoda kamczacka, czyli jedna z odmian wiciokrzewu sinego. Inna jej nazwa to wiciokrzew kamczacki, czyli Lonicera caerulea var. kamtschatica). Gatunek pochodzi z północno-wschodniej Azji, a w polskich ogródkach pojawia się często obok borówki wysokiej. Owoce jagody kamczackiej są cennym składnikiem diety. Dlaczego jeszcze warto poznać bliżej ten gatunek? Przeczytaj i dowiedz się już teraz!

Jagoda kamczacka – wymagania, gleba i stanowisko

Wiciokrzew kamczacki to roślina o niewielkich wymaganiach. Uprawa jagody kamczackiej jest możliwa na większości rodzajów żyznego podłoża spotykanych w ogrodach.

  1. Krzew nie toleruje jednak skrajności. Źle rośnie na glebach piaszczystych i lekkich oraz mokrych i gliniastych.
  2. Idealne pH gleby mieści się w przedziale 5,5–6,5.
  3. Jak większość krzewów owocowych, gatunek ten lepiej kwitnie i plonuje na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Gdy posadzisz swoją jagodę w takim miejscu, owoce będą dobrze wybarwione, słodkie i duże.

Cechą charakterystyczną jagody kamczackiej jest jej odporność na niskie temperatury. W klimacie środkowoeuropejskim krzew jest całkowicie mrozoodporny. Może przetrwać mrozy sięgające -40 stopni Celsjusza.

Jak pielęgnować wiciokrzew kamczacki?

Pielęgnacja tych krzewów nie jest trudna i ogranicza się do kilku zabiegów. Jagoda kamczacka bardzo dobrze toleruje zmienną pogodę, jest także odporna na szkodniki i choroby.

  1. Dla obfitych plonów i zdrowia rośliny warto ją zasilać nawozem raz na kilka lat.
  2. Podczas suszy można ją umiarkowanie podlać.
  3. Przycinanie nie jest konieczne, ponieważ w optymalnych warunkach rośnie równomiernie i po kilku latach uzyskuje ładny, zwarty pokrój. Jednak warto lekko formować krzew, ponieważ taki zabieg pobudza plonowanie i równomierne dojrzewanie owoców.
  4. Wycinaj pędy stare i uschnięte, prowadząc ostrze lekko pod kątem. Cięcie najlepiej przeprowadzić w suchy i wietrzny dzień.

Sadzonki jagody kamczackiej – kiedy kupować i jak sadzić?

Przed sadzeniem trzeba zaopatrzyć się w zdrowe sadzonki w pojemnikach. Najlepiej jest wybrać co najmniej dwa okazy z różnych odmian. Wtedy możliwe jest tzw. zapylenie krzyżowe, które zapewnia regularne i obfite owocowanie. Idealną porą na sadzenie jagody kamczackiej jest wiosna (kwiecień) i jesień (październik). Jak należy to robić?

  1. Na dno wykopanego dołka wsyp kompost lub obornik wymieszany z podłożem.
  2. Aby rośliny dobrze ukorzeniły się, należy pamiętać o obfitym podlewaniu.
  3. Warto także odchwaszczać glebę wokół świeżo wkopanej sadzonki.

Jagoda jest rośliną długowieczną i jej krzewy mogą żyć nawet 35 lat, dlatego miejsce sadzenia warto wybrać z dużą starannością. Okazy zwykle dorastają do 1,5 m wysokości, więc należy zostawić odpowiednio dużo miejsca wokół rośliny.

Najpopularniejsze odmiany jagody kamczackiej

Ładny pokrój i delikatne kwiaty to cechy, które sprawiają, że opisywany tu gatunek pełni w ogrodach funkcję ozdobną. W przydomowych ogródkach i na działkach można spotkać polskie odmiany jagody kamczackiej:

  • „Wojtek” o smacznych owocach, idealnych do bezpośredniego spożycia, do deserów i mrożonek, a także do przetworów, np. dżemów lub soków;
  • „Atut” o sporych, słodkich w smaku owocach;
  • „Zojka” o bardzo smacznych, słodkich owocach.

Oprócz nich warto zwrócić uwagę na odmiany rosyjskie, takie jak 'Czelabinka’, 'Wołoszebnica’ i 'Sinigłaska’. W zależności od odmiany owocują one wczesnym latem lub nieco później. Owoce nadają się do przechowywania, jednak najlepiej spożywać świeżo zebrane, ponieważ mają wtedy najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Kwitnienie i owocowanie Lonicera caerulea

Jagoda kamczacka kwitnie na jednorocznych pędach wytworzonych w poprzednim sezonie. Jej kwiaty pojawiają się na pędach w kwietniu. Mają jasny, kremowy kolor. Roślina ta jest obcopylna, dlatego do zapylenia kwiatów potrzeba co najmniej dwóch krzewów. Najlepiej, gdy w niewielkiej odległości od siebie posadzi się przedstawicieli dwóch różnych odmian. Owoce wiciokrzewu kamczackiego to podłużne jagody o wrzecionowatym kształcie. Osiągają maksymalnie 3 cm, a ich niebieska skórka pokryta jest delikatnym woskowym nalotem. Miąższ owoców ma ciekawy, słodko-kwaśny smak z lekką goryczką. Owoce dojrzewają na krzewie stopniowo. W jednym sezonie z dorosłego okazu można uzyskać nawet 4 kg owoców.

Właściwości prozdrowotne owoców jagody kamczackiej

Odmiana jadalna wiciokrzewu sinego znana jest ze smacznych i wartościowych owoców. Dostarczają one dużej dawki składników działających korzystnie na zdrowie i dobre samopoczucie. Warto włączyć je do diety, aby móc korzystać z bogactwa substancji prozdrowotnych. Owoce najlepiej jest spożywać na surowo, można także robić z nich przetwory, np. sok, syrop, nalewkę lub dżem.

Witaminy i minerały w owocach jagody kamczackiej

Wiciokrzew kamczacki wytwarza wydłużone owoce, które są cennym źródłem witamin i minerałów. W Azji, z której pochodzi, od lat wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej. Jagoda kamczacka bogata jest w polifenole i antocyjany. Zawiera też witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto, w owocach znajdują się ważne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały:

  • żelazo;
  • krzem;
  • magnez;
  • miedź;
  • fosfor;
  • mangan.

Zawartość tych substancji sprawia, że spożywanie owoców jagody kamczackiej korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego, poprawia odporność, a także usprawnia pracę jelit i serca.

Jak spożywanie owoców wiciokrzewu kamczckiego wpływa na zdrowie?

Włączenie jagód do diety może pomóc w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze). Można dzięki nim obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym zredukować ryzyko rozwoju miażdżycy. Owoce jagody kamczackiej wykazują też silne działanie przeciwutleniające i antybakteryjne. Potwierdzony został ich udział w zwalczaniu popularnych bakterii z rodzaju Escherichia i Streptococcus.

Jagoda kamczacka jest jednym z krzewów owocowym, który warto posadzić w przydomowym ogródku. Smaczne i zdrowe owoce to doskonałe uzupełnienie zróżnicowanej diety. Dzięki nim zadbasz o swoje zdrowie, a także dostarczysz organizmowi witamin i minerałów.

Zobacz także:
Archiwum: kwiecień 2022