Czerwona porzeczka to niezwykle popularny krzew goszczący w większości przydomowych ogródków. Wyróżnia się niewielkimi, czerwonymi owocami o cierpkim smaku. Posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych i kulinarnych zastosowań. Chcesz zająć się uprawą czerwonej porzeczki? W tym artykule znajdziesz wiele cennych wskazówek.
Wyróżniamy kilka gatunków porzeczki. Do najpopularniejszych należą odmiany czarna i czerwona. Doskonale nadają się do uprawy przez początkujących amatorów ogrodnictwa. Nie wymagają zaawansowanych czynności pielęgnacyjnych, a dodatkowo – bardzo ładnie się prezentują i efektownie wzbogacają aranżację ogródka. Sprawdź jak uprawiać czerwoną porzeczkę i jak wykorzystać jej owoce.
Czerwona porzeczka – charakterystyka
Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) to krzew wywodzący się z rodziny agrestowatych. Krzew ten jest bardzo rozpowszechniony w Europie. W naszym kraju występuje we wszystkich regionach. Porzeczka jest rozłożystym krzewem osiągającym do 2 metrów wysokości. Wyróżnia się sztywnymi i luźno rozgałęzionymi pędami, które trzeba dość często skracać, oraz dużymi i szerokimi liśćmi na krótkich ogonkach. Najbardziej charakterystyczne dla porzeczki są drobne, kuliste owoce (jagody), które w początkowym okresie kwitnienia są zielone, a następnie zmieniają barwę na jasnoczerwoną. Owoce rośliny są prawdziwym bogactwem składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Czerwona porzeczka – uprawa i pielęgnacja
Porzeczka czerwona idealnie sprawdzi się w każdym przydomowym ogródku oraz działce. Warto ją uprawiać ze względu na smaczne i zdrowe owoce, z których można przygotować różnorodne produkty i przetwory o działaniu prozdrowotnym. W tej części artykułu dowiesz się jak przygotować uprawę porzeczki oraz jak pielęgnować ją na co dzień by przynosiła obfite plony.
Stanowisko i gleba
Porzeczka nie jest krzewem trudnym w pielęgnacji, jednak wymaga urodzajnej, lekko wilgotnej i próchniczej gleby o odczynie lekko kwaśnym. Najbardziej odpowiednie będzie średnioprzepuszczalne podłoże o pH na poziomie 5,5-6,5. Porzeczka nie przepada za stanowiskami mocno zacienionymi, dlatego wybierajmy dla niej miejsca dobrze nasłonecznione, w których wyda najobfitsze plony. Można ją zasadzić również na stanowiskach półcienistych, jednak wówczas owocowanie będzie znacznie słabsze. Niezwykle ważny jest także wybór odpowiedniego czasu na rozpoczęcie uprawy. Porzeczkę z doniczek można sadzić przez cały okres wegetacyjny, z kolei ukorzenione krzewy z pędów 2 lub 3-letnich najlepiej zasadzić na początku jesieni. Ziemię przed posadzeniem należy przekopać na głębokość około 30 centymetrów. Porzeczka jest krzewem o wysokiej odporności na trudne warunki atmosferyczne, niskie temperatury i przymrozki.
Podlewanie i nawożenie
Aby porzeczka mogła prawidłowo i zdrowo rosnąć, musi być systematycznie podlewana. Wykazuje dość spore zapotrzebowanie na wodę i najlepiej się czuje w glebie, która przez cały czas pozostaje lekko wilgotna.
Do nawożenia porzeczki najlepszy będzie ekologiczny kompost lub obornik. Organiczne nawozy posiadają bardzo dużą ilość składników odżywczych, natomiast nie posiadają chlorków, które mogłyby zaszkodzić krzewom.
Krzewy porzeczki można ściółkować używając w tym celu kory sosnowej. Dzięki temu ograniczymy utratę wilgoci oraz zapobiegniemy nadmiernemu rozwojowi chwastów.
Kiedy i jak przycinać pędy?
Regularne przycinanie porzeczki ma ogromne znaczenie dla kondycji naszych owocowych krzewów. Dzięki tej czynności promienie słoneczne mogą dotrzeć nawet do najgłębszych części rośliny, dzięki temu osiąga pełne i estetyczne kształty. Kiedy należy przystąpić do pierwszego cięcia? Odpowiedź jest prosta: od razu po zasadzeniu krzewu. Należy wówczas skrócić wszystkie pędy na wysokości 2-3 oczka nad podłożem. W kolejnych sezonach krzewy przycina się w taki sposób, by na każdym z nich pozostały maksymalnie 5 najsilniejszych pędów, które skraca się o połowę. Dzięki temu wytworzy się więcej krótkopędów, z których otrzymuje się najwięcej owoców. Od piątego roku uprawy należy usunąć u podstawy wszystkie stare, 5-letnie pędy, co sprawi, że roślina wypuści więcej młodych i silnych gałązek. Cięcie przeprowadza się od razu po zerwaniu owoców lub przed okresem wegetacji. Za każdym razem warto dokładnie przejrzeć roślinę i usunąć zeschnięte liście oraz części posiadające oznaki chorobowe.
Czerwona porzeczka – jakie ma właściwości?
Czerwona porzeczka to naturalna bomba witaminowa, bogata w składniki wspierające układ odpornościowy i pozytywnie wpływające na urodę. Spożywanie jej owoców doskonale działa na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu. Posiada mnóstwo przeciwutleniaczy i garbników, które neutralizują wolne rodniki tlenowe i bakterie oraz usuwają toksyny z organizmu.
Porzeczka to skuteczne i smaczne remedium na wszelkie infekcje. Spożywane w formie dżemów, syropów, soków, nalewek lub na surowo sprawi, że szybciej wrócimy do zdrowia i pełni sił. Te małe, czerwone jagody wspaniale wpływają na pracę układu krążenia, zwiększają odporność organizmu, oraz wspomagają pracę jelit i nerek.
Porzeczka czerwona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także B6, C, E i K. Zawiera niacynę, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę oraz składniki mineralne, takie jak: potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk i wapń.
Jakie ma zastosowanie?
Z czerwonej porzeczki można szybko i łatwo przygotować różnego rodzaju przetwory o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Z dojrzałych owoców robi się soki, nalewki, dżemy, przeciery oraz galaretki. Do niedzielnego obiadu doskonale będzie pasować kompot z czerwonej porzeczki.
Owoce czerwonej porzeczki często występują jako składnik ciast i deserów. Po zebraniu i umyciu można je zamrozić i wykorzystać do przyrządzenia pożywnego, owocowego smoothie.