Gnojówka z pokrzywy pełni formę bardzo skutecznego, naturalnego nawozu. Nie tylko wspomaga on wzrost roślin, ale także chroni przed niektórymi chorobami oraz szkodnikami. Dowiedz się, jak przygotować ją samemu w domu!
Pokrzywa, chociaż przez wielu traktowana jest jako uporczywy chwast, to roślina o wielu wartościowych właściwościach. Wykorzystuje się ją zarówno w lecznictwie, jak i kuchni. Nie każdy wie jednak, że dzięki niej można także zapewnić swoim roślinom lepszy wzrost oraz ochronę przed szkodnikami. Zapoznaj się z poniższym tekstem i sprawdź, jak wykonać i stosować gnojówkę z pokrzywy, aby przyniosła jak najlepsze rezultaty.
Dlaczego warto stosować gnojówkę z pokrzywy?
Wiele osób zastanawia się, czy rzeczywiście warto poświęcać czas na przygotowanie gnojówki z pokrzywy; niektórzy decydują się na zakup sztucznych nawozów i środków ochrony. Spieszymy jednak z zapewnieniem, że naturalne preparaty, w tym gnojówka wykonana z pokrzywy, cechuje się bardzo wysoką skutecznością. Co więcej, są one całkowicie bezpieczne dla naszych sadzonek. Pokrzywa zawiera takie wartościowe składniki, które znajdą się także w przygotowanym preparacie, jak m.in.:
- witamina C;
- witamina K;
- witaminy z grupy B;
- kwas krzemowy;
- kwas mrówkowy;
- kwas pantotenowy;
- żelazo;
- magnez;
- mangan;
- krzem;
- wapń;
- olejki eteryczne;
- flawonoidy;
- histamina;
- acetylocholina;
- fitoncydy.
Jednocześnie warto pamiętać, że naturalne nawozy nie działają tak silnie, jak ich chemiczne odpowiedniki. Jeżeli jednak poszukujesz środka na uporanie się z nielicznymi szkodnikami, który jednocześnie poprawi wzrost roślin i dodatkowo będzie dla nich bezpieczny, gnojówka z pokrzywy z pewnością będzie doskonałym wyborem.
Czy gnojówkę z pokrzywy można kupić w sklepie?
Jeżeli pomimo wszystko nie chcesz przygotowywać gnojówki z pokrzywy samodzielnie albo po prostu nie masz na to czasu, możesz zakupić ją w sklepie ogrodniczym. Zaletą takich produktów jest brak zapachu, typowego dla nawozu przygotowywanego samemu. Warto jednocześnie pamiętać, aby przed zakupem takiej gnojówki upewnić się, że jej skład jest całkowicie naturalny – prócz innych ziół, dopełniających wywaru, nie powinno być w nim innych składników.
Jakie problemy zwalcza gnojówka z pokrzywy?
Nawóz z wyciągu z pokrzywy może być wykorzystany w przypadku roślin, np. warzyw oraz drzew i krzewów owocowych, które charakteryzuje słaby, powolny wzrost. Ponadto może być doskonałym środkiem zwalczania szkodników i niektórych chorób.
Jeżeli hodujesz rośliny inne niż wymienione powyżej imasz problem ze szkodnikami czy chorobami, gnojówka nada się idealnie do ich rozwiązania. Pokrzywa sprawdzi się doskonale w przypadku roślin, które zostały zaatakowane przez m.in.:
- miseczniki;
- mszyce;
- przędziorki;
- szarą pleśń;
- mącznika rzekomego i prawdziwego.
Jakich roślin nie podlewać gnojówką z pokrzywy?
Chociaż w większości przypadków stosowanie gnojówki z pokrzywy sprzyja rozwojowi roślin, niektóre sadzonki nie skorzystają na opryskach. Do roślin, których nie należy podlewać wywarem z pokrzywy należą m.in.:
- czosnek;
- groch;
- cebula;
- fasola;
- rododendron;
- wrzos;
- azalia.
Wyciąg z pokrzywy – jak ją wykonać?
Przygotowanie gnojówki z pokrzywy nie należy do skomplikowanych zadań. Warto jednak przestrzegać kilku reguł, aby otrzymać wartościowy i skuteczny nawóz. Zapoznaj się z poniższymi wskazówkami!
- Przygotuj odpowiednie naczynie. Najlepiej sprawdzi się wiadro albo beczka wykonane z plastiku; gnojówki nie należy robić w betonowym ani metalowym pojemniku.
- Na przygotowanie 10 litrów gnojówki potrzeba 1 kg pokrzywy. Najlepiej zebrać młode liście i pędy, ścięte jeszcze przed kwitnięciem. Wynika to m.in. z faktu, że młoda gnojówa będzie zawierać kwas mrówkowy, będący świetnym środkiem do walki z mszycami!
- Pędy pokrzywy należy pociąć na mniejsze kawałki; następnie, wraz z liśćmi, wykłada się je na dnie wiadra i zalewa 10 litrami wody.
- Najlepszym wyborem w przypadki wody będzie deszczówka, szczególnie odstana.
- Po zalaniu pokrzywy wodą, wiadro należy przykryć gazą lub siatką, gdyż gnojówka z pewnością przyciągnie owady, które mogą składać w niej jaja. Jednocześnie warto mieć na uwadze, że nie wolno zamykać pojemnika, gdyż fermentowanie powinno zachodzić przy dostępie do tlenu.
- Wiadro z wywarem najlepiej jest ustawić w cieniu, z daleka od domu – gnojówka, podczas procesu fermentacji, wydziela wyjątkowo nieprzyjemny zapach i może przeszkadzać domownikom.
- Pamiętaj o mieszaniu gnojówki z pokrzywy każdego dnia.
- Gnojówka powinna być gotowa po ok. 2-3 tygodniach; najczęściej wskazuje na to piana, która po upływie określonego czasu, zniknie. Ponadto nawóz przyjmie brązowawy kolor.
- Gotową gnojówkę należy przefiltrować i przygotować z niej odpowiedni roztwór. Pokrzywę, na której bazie powstał wywar, można natomiast przerzucić na kompost.
Gnojówka z pokrzywy – zastosowanie
Gnojówka z wyciągu z pokrzywy może służyć do nawożenia wielu różnorodnych roślin, zarówno ozdobnych, jak i tych, które są wykorzystywane w kuchni czy lecznictwie. Ponadto doskonale nadaje się do ochrony i zwalczania szkodników oraz schorzeń, jakie czasami atakują sadzonki. Warto jednocześnie pamiętać, że sposób stosowania gnojówki jest nie mniej ważny, niż jej przygotowanie.
- Gnojówka z pokrzywy stosowana w przypadku nawożenia roślin powinna być rozcieńczona wodą, w stosunku 1:10. Świetnie nada się do wspomagania wzrostu warzyw (np. pomidorów lub ogórków), kwiatów oraz krzewów i drzew owocowych.
- W przypadku, kiedy chcesz użyć pokrzywy do ochrony rośliny, zastosuj mieszankę gnojówki i wody w stosunku 1:20. Opryskiwanie takim roztworem pomoże w zwalczeniu szkodników oraz chorób grzybowych, bez szkodzenia twoim sadzonkom.
Jak często stosować gnojówkę?
Naturalny nawóz z pokrzywy zazwyczaj stosuje się raz w tygodniu. Warto jednak mieć na uwadze, że zależy to od roślin, które chcesz opryskać gnojówką – niektóre mają bowiem różne preferencje: np. pomidory i róże podlewa się co 2 tygodnie, natomiast owoce, takie jak maliny, należy najpierw ściółkować, a dopiero później nawozić gnojówką (robi się to w połowie czerwca lub w lipcu/sierpniu).
Przechowywanie gnojówki z pokrzywy
Po okresie, w którym gnojówka z pokrzywy się przefermentowała, należy ją przecedzić, a pokrzywy – wyrzucić, np. na kompost. Nawóz, którego nie zużyjemy od razu, warto przechowywać w szczelnym pojemniku. Chociaż dokładne zamknięcie nie powinno powodować rozchodzenia się zapachu, pojemnik warto trzymać z dala od domu.
Gnojówkę, przechowywaną w odpowiednich warunkach, można przechowywać nawet 1,5 miesiąca; po tym czasie może stracić swoje właściwości; wówczas warto zaopatrzyć się w nową porcję nawozu.
Gnojówka z pokrzywy – podsumowanie
Pokrzywę traktuje się w kategorii zioła leczniczego albo chwastu. Zdecydowanie warto jednak znać także i powyższe jej zastosowanie, czyli nawożenie i ochrona sadzonek w ogródku. Regularne opryski z gnojówki z czasem przyniosą widoczne efekty jego działania i sprawią, że twoja działka zacznie prezentować się wyjątkowo korzystnie.