Miechunka rozdęta ma wiele imion. Jej głównym atutem są kwiaty, które w okresie kwitnienia przechodzą z białego w intensywnie pomarańczowo-czerwony kolor. Jej owoce są jadalne, używane do dekoracji. Jak ją uprawiać? Jakie ma właściwości? Przeczytaj o tym!

Miechunka rozdęta może być uprawiana w ogrodzie oraz jako roślina w doniczce na balkonach i tarasach. Ma niewielkie wymagania uprawne, a przy tym pięknie się rozrasta. To roślina ozdobna, wykorzystasz ją do stworzenia suszonych bukietów i przyozdobienia potraw.

Pochodzenie miechunki rozdętej

Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) wywodzi się z rodziny psiankowatych. Zwą ją także peruwiańską wiśnią, pęcherznicą, garliczką lub lampionem chińskim w związku z jej charakterystycznymi, pomarańczowymi owocami. Naturalnie występuje na terenie Ameryki Południowej, Azji i Europie. Miechunka rozdęta występuje w Polsce, to roślina tutejsza. W Japonii wykorzystuje się ją podczas tradycyjnego buddyjskiego festiwalu ku czci duchów przodków. Lampiony służą w celu prowadzeniu dusz zmarłych.

Jak prezentuje się miechunka rozdęta?

Jest byliną dorastającą do 1 metra wysokości w odpowiednich warunkach. W Polsce jest niższa, maksymalnie 50-, 80-centymetrowa. To mocno ekspansywne i rozrastające się kłącze wytwarza słabo rozgałęzione łodygi. Pokrój jest wzniesiony, drewniejący u podstawy. Zielone, jajowate liście zwężają się na końcu.

Kwiaty od maja do kwietnia kwiaty wyrastają pojedynczo. Dzwonkowate, białe kwiaty rozrastają się w kielich podczas owocowania. W czasie dojrzewania we wrześniu kielich tworzy rozdęty, pomarańczowy, zwisający do dołu lampion. Struktura w dotyku przypomina papier. To osłona owoców, które znajdują się w środku. Na tle zielonych liści pomarańczowa barwa rzuca się w oczy.

Owoc jest malutki 1-, 2-centymetrowy, okrągły, błyszczący, pomarańczowo-czerwony. W środku jagody jest wiele drobnych nasionek, które mogą posłużyć do wysiewu w kolejnym sezonie. Pozostają na roślinie aż do nadejścia pierwszych przymrozków. Owoce miechunki rozdętej są jadalne.

Zobacz także  Monstera siltepecana – czy początkujący hodowca sobie z nią poradzi?

Roślina wytwarza podziemne rozłogi, dzięki którym mogą odrastać po zimie. Przez to miechunka może stać się gatunkiem inwazyjnym w sprzyjających warunkach.

Uprawa miechunki

W trakcie uprawy garliczki należy o nią dbać, aby nie zdziczała i nie straciła walorów estetycznych. To roślina ekspansywna, szybko zasiedli cały ogród. Aby ograniczyć jej rozrost, warto wsadzić ją najpierw do doniczki, a następnie w glebę.

Stanowisko dla garliczki powinno być słoneczne, toleruje miejsca półcieniste. Im więcej słońca otrzymuje, tym więcej kulistych owoców wydaje i lepiej się prezentuje.

Najlepiej posadzić ją w lekkiej i żyznej glebie, chociaż będzie rosła na mniej urodzajnej ziemi. Gleba powinna być stale wilgotna. Warto spulchnić ją w początkowym okresie.

Jest odporna na niskie temperatury, może wytrzymać spadek do -20°C. W Polsce zimy nie są zbyt drastyczne, więc przezimuje bez problemu.

Rozmnażanie

Miechunkę najłatwiej rozmnożyć poprzez podział kłączy. Roślina bardzo szybko i mocno się rozrasta, dlatego jest to najlepszy sposób na jej podział. Od razu możesz ją zasadzić w miejscu docelowym.

Możesz wykorzystać nasiona. Wysiej je na przełomie marca i kwietnia. Musisz zabezpieczyć je przed niskimi temperaturami, dlatego najlepiej zrobić to w warunkach szklarniowych. Gdy sadzonka będzie gotowa, przesadź ją do gruntu w maju.

Pielęgnacja

Pielęgnacja miechunki rozdętej jest łatwa. Nie potrzebuje szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Początkowo w okresie wzrostu musisz zapewnić jej ochronę przed mrozem i odchwaszczać ją, aby chwasty nie zabierały cennych składników odżywczych i wody. Z czasem, gdy miechunka się rozrośnie, może zacząć zagłuszać inne rośliny. 

Podlewanie

Peruwiańska wiśnia nie toleruje suchego podłoża oraz zbyt mokrego. Gleba powinna być wilgotna, ale nie mokra. Roślina bardzo źle znosi stojącą wodę, nie sadź jej na terenach podmokłych. Podlewanie najważniejsze jest początkowo, gdy twój egzemplarz jest młody. Pamiętaj o regularnym, ale nie obfitym nawadnianiu.

Zobacz także  Soleirolia soleirolii - jak uprawiać chłopięcą główkę? 

Nawożenie

Nawożenie musisz wykonać dwa razy w ciągu sezonu. Pierwszy z nich przypada na wiosnę, w czasie największego wzrostu. Następnie należy zrobić to po zakończeniu kwitnienia, w momencie gdy roślina zawiązuje owoce. Stosuj nawozy wieloskładnikowe mineralne lub organiczne.

Przycinanie

Aby przygotować roślinę do zimowania, jesienią musisz przyciąć ją niewiele ponad ziemią. Przemyśl miejsce usadowienia miechunki, ponieważ tworzy rozłogi, z których się rozrasta. Na wiosnę pojawiają się nowe pędy, które niekiedy mogą być oddalone od pierwotnego miejsca. Możesz ograniczyć rozrost korzeni poprzez ich cięcie. W gruncie wykonasz cięcie przy pomocy łopaty. Pozwoli ci to także trzymać w ryzach jej kształt.

Lecznicze działanie miechunki

Owoce miechunki zawierają witaminę C, beta-karoten, sole mineralne i glukozę. Zaleca się spożywanie owoców przy przeziębieniu. Mają właściwości lecznicze, działają przeciwzapalne i moczopędne, a dodatkowo oczyszczają krew, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i obniżają cholesterol. Stosuje się je do regulowania przemiany materii. Możesz zrobić z nich nalewkę.

Zastosowanie rośliny w kuchni

Owoce mają smak podobny do limonki, lekko słodki i kwaskowaty. Często wykorzystuje się je jako dodatek do drinków, sałatek i ciast. Niekiedy wytwarza się z nich przetwory.

Przy zbiorze owoców upewnij się, że są dojrzałe. Poznasz je po kolorze. Dobre owoce mają intensywny pomarańczowy lub nawet czerwony kolor.

Zobacz także  Philodendron Xanadu – uprawa, rozmnażanie, i nawożenie

Musisz być ostrożny, aby podczas suszenia jak i tworzenia bukietu, by nie uszkodzić kwiatów rośliny. Są bardzo delikatne.

Miechunka rozdęta jest łatwa w uprawie, a jej owoce mogą służyć jako dekoracja ogrodu i potraw lub pomogą przy przeziębieniu. Po zapewnieniu jej odpowiednich warunków do rozrostu możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw rośliny.

Zobacz także: