Kalendarz ogrodnika wiosną jest wypełniony po brzegi. W zależności od gatunku, rośliny wysiewa się od początku wiosny do początku lata. Kiedy wysiewać warzywa? Każdy gatunek ma inny termin siewu i swoje określone preferencje. Niektóre warzywa można siać prosto do ziemi, inne lepiej przesadzać z rozwiniętych już sadzonek.
Kiedy wysiewać warzywa – terminy siewu
Własny ogród warzywny to marzenie wielu z nas. Spełnienie go jest możliwe, jeśli wiesz, kiedy wysiewać warzywa. Nie wszystkie rośliny tolerują te same warunki. Dlatego termin sadzenia czy siania nasion może znacząco się różnić w zależności od gatunku. Warzywa można sadzić na dwa różne sposoby – poprzez wysianie z nasion lub z rozsady. Coraz więcej osób podejmuje próby wyhodowania warzyw z nasion. Proces ten nie jest skomplikowany i przynosi dobre rezultaty w postaci samodzielnie wyhodowanych smacznych warzyw.
Kiedy wysiewać warzywa na rozsady?
Termin wysiewu nasion zależy od rodzaju warzyw. Najwcześniej sianie można zacząć w marcu. W tym miesiącu można siać np. kalarepę. Z kolei kwiecień to najlepszy czas dla cebuli, bobu, brokułów czy kalafiora. Kiedy wysiewać pomidory? Maj to idealny miesiąc dla tych warzyw, a także wielu innych. W drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko nocnych przymrozków, można siać też kapustę, paprykę, sałatę czy selera. Kiedy wysiewać ogórki? Maj to także dogodny termin na początek uprawy tych warzyw. Od maja do czerwca można też siać bakłażany, brukselkę, kabaczki i kapustę.
Kiedy wysiewać warzywa do gruntu?
Niektóre gatunki warzyw nadają się do wysiewu bezpośrednio do ziemi. Kiedy wysiewać warzywa do gruntu? Siew można rozpocząć już od lutego. To dobry czas, aby siać rzodkiewkę. Wraz z marcem przychodzi czas na szpinak, cebulę oraz pora i bób. W tym czasie do gruntu mogą trafić też nasiona, pietruszki, marchwi, grochu. Najpóźniejszy termin dla nich to maj. Z kolei od kwietnia, nawet do czerwca siejemy sałatę i buraki. Maj to czas na ogórki, pomidory, dynie i kabaczki. W końcu, wraz z lipcem pojawia się najlepszy czas na fasolkę szparagową i rukole.
Wysiew warzyw przeprowadza się na wiosnę. Jeśli planujesz wysiew do gruntu, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu ziemi. Należy ją spulchnić, by zapewnić przestrzeń na rozwijające się korzenie. Zasiane nasiona należy regularnie podlewać, a z czasem dostarczać im substancji odżywczych w postaci nawozu.