Blekot pospolity (Aethusa cynapium) to roślina z rodziny selerowatych, która zawiera w sobie wiele toksycznych związków chemicznych. Sprawdź, jak rozpoznać ten chwast w swoim ogródku.
Blekot, nazywany psią pietruszką, to roślina jednoroczna, która dawniej wykorzystywana była w medycynie ludowej. Dzisiaj wiadomo, że jest bardzo szkodliwy. Jego spożycie powoduje podrażnienie błon śluzowych, zatrucie, brak apetytu, a nawet zaburzenia równowagi. Ziele jest bardzo nielubiane w rolnictwie i powoduje poważne szkody w uprawach ziemniaków w całej Europie.
Blekot pospolity – szkodliwość
Blekot to roślina trująca, która zawiera w sobie wiele szkodliwych substancji, między innymi:
- kwas masłowy,
- kwas mrówkowy,
- cykutynę,
- koniinę.
Jego spożycie wpływa negatywnie na działanie układu nerwowego i pokarmowego. W małych ilościach powoduje lekkie zatrucie, brak apetytu, czy lekkie zawroty głowy. Jednak w większych może prowadzić nawet do paraliżu i śmierci.
Blekot – jak go rozpoznać?
Blekot występuje bardzo powszechnie na terenach od Europy po Azję Zachodnią. Niestety, może być łatwo pomylony z pietruszką, dlatego warto dobrze poznać jego cechy charakterystyczne i w razie potrzeby usuwać go lub po prostu unikać.
Łodyga jest pusta w środku i dorasta do 50 cm wysokości i rozgałęzia się w górnych partiach. Liście są lancetowate, pierzaste i trójkątne. Charakterystyczną cechą są kwiatostany w formie baldachów, które składają się z bardzo drobnych kwiatków – białych na górze i zielonkawych po wewnętrznej stronie.
Blekot pospolity – jak go zwalczać?
Blekot pospolity najczęściej pojawia się na polach uprawnych, gdzie jego zwalczanie przebiega z pomocą oprysków środkami chemicznej ochrony roślin. Zdecydowanie rzadziej pojawia się w ogrodach. Jeżeli go zauważysz, koniecznie usuń roślinę razem z systemem korzeniowym. Napotkanego na łące najlepiej ominąć szerokim łukiem. Warto też uczulić dzieci, aby nie zbierały jego kwiatów.