Rośliny egzotyczne to prawdziwy rarytas dla każdego wielbiciela kwiatów domowych. Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, nadaje się do uprawy w warunkach pokojowych. Będzie ciekawą ozdobą twojej kolekcji roślin. Sprawdź, jak wyhodować awokado z pestki i jak je pielęgnować.
Awokado z pestki – co będzie potrzebne?
Samodzielna uprawa awokado nie jest trudna i nie wymaga dużych przygotowań. Jednak, aby po kilku tygodniach móc zasadzić młodą roślinę w pojemniku, musisz zacząć od przygotowań. Do wyhodowania awokado z pestki niezbędne jest zgromadzenie kilku potrzebnych przedmiotów. Lista ogranicza się do owocu, kilku wykałaczek i szklanki lub słoika. Dojrzały owoc awokado trzeba delikatnie przepołowić i wyjąć z niego pestkę. Ostrym nożem natnij skórkę wraz z miąższem od miejsca, w którym znajdował się ogonek. Warto przy tym uważać, aby nie uszkodzić znajdującej się w środku dużej pestki.
Pestka awokado – przygotowanie
Aby zacząć hodować awokado, musisz jak najszybciej umieścić pestkę w wodzie. Od razu po oczyszczeniu zewnętrznej powierzchni pestki z miąższu przygotuj ją do umieszczenia w szklance z wodą.
Jak zanurzyć pestkę awokado w wodzie?
W dolną, szerszą część nasiona należy wbić kilka wykałaczek tak, aby wystawały z zewnątrz i stabilnie się trzymały. Muszą być umieszczone równolegle do podłoża. Tak przygotowaną pestkę należy umieścić spiczastą częścią do góry w szklance ze świeżą wodą. Nasiono nie może dotykać brzegów ani dna naczynia. Zanurz w wodzie około 2/3, a pozostałą część (czyli 1/3 powierzchni) pozostaw nad powierzchnią wody. W tym celu należy oprzeć pestkę na wbitych w nią wykałaczkach.
Czy wodę w szklance trzeba zmieniać?
Regularnie zmieniaj wodę w szklance lub słoiku na świeżą. Nie możesz też dopuścić do wyschnięcia pestki ani jej całkowitego zanurzenia. Zwróć też uwagę na to, aby woda nie była zbyt ciepła ani zimna. Gdy zastosujesz się do tych zasad, początek uprawy powinien przebiegać bez trudności. Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ awokado kiełkuje dość długo. Po około 6–8 tygodniach zanurzona w wodzie roślina zacznie kiełkować i wypuszczać korzenie.
Początek uprawy – jak zasadzić awokado w podłożu?
Wykiełkowane nasiono wraz z korzeniami trzeba delikatnie wyjąć z wody. Trzeba je posadzić w uprzednio przygotowanej doniczce z lekko wilgotną, żyzną ziemią. Zadbaj o to, aby doniczka miała otwór w dnie i warstwę drenażu. Dzięki temu woda nie będzie zalegać i korzenie będą miały doskonałe warunki. Podczas wzrostu pędu pestka zacznie pękać. Jest to w pełni naturalne zjawisko i nie szkodzi w żaden sposób młodej roślinie.
Pielęgnacja awokado w doniczce: przesadzanie, podlewanie i nawożenie
Roślinę należy postawić w ciepłym i słonecznym miejscu. W zależności od rozmiarów drzewka może to być parapet, podłoga pokoju, ogród zimowy lub szklarnia. Pielęgnacja roślin nie jest trudna i opiera się na stosowaniu poniższych zasad.
Kiedy i jak przycinać awokado?
Roślina wyhodowana z pestki szybko rośnie. Kiedy osiągnie pożądaną wysokość, można przeprowadzić pierwsze cięcie. Ma ono na celu lepsze rozgałęzienie i wytworzenie ładnej korony. Gdy awokado osiągnie około 30–40 cm, można skrócić jego górne pędy. Wykonanie tego zabiegu mobilizuje roślinę do zagęszczania pokroju.
Nawadnianie i przesadzanie awokado z pestki
Ważne jest systematyczne, umiarkowane podlewanie odstaną wodą w temperaturze pokojowej. Nie można dopuścić do przeschnięcia ani do zalania bryły korzeniowej. Co około 3 lata trzeba roślinę przesadzić do większej doniczki. Stopniowo zwiększaj rozmiar pojemnika, nie zapominaj o dosypaniu świeżego podłoża. Drzewko ma rozłożystą koronę, dlatego potrzebuje dużo miejsca wokół siebie.
Wymagania: temperatura i nawożenie
Awokado z pestki najlepiej będzie się czuło w pojemniku postawionym na podłodze w ogrodzie zimowym. Latem warto zapewnić roślinie temperaturę pokojową, czyli od 22 do 25 stopni Celsjusza. W czasie zimowego spoczynku awokado potrzebuje lekkiego obniżenia temperatury powietrza (do 15–18 stopni). Wiosną stosuj nawozy wieloskładnikowe przeznaczone dla roślin egzotycznych.
Ile czasu potrzeba, aby wyhodować drzewko awokado?
W swoim naturalnym środowisku awokado dorasta do 20 metrów wysokości. W hodowli awokado z pestki roślina charakteryzuje się dynamicznym wzrostem. Już po około 3 latach drzewko osiąga ponad 1 m. W uprawie amatorskiej maksymalna wysokość dorosłego okazu to 2 m. Roślina ta charakteryzuje się ładnym, wzniesionym pokrojem i rozłożystą koroną na długiej łodydze. Jej liście są dość spore, lancetowate i skórzaste.
Kwitnienie awokado – wygląd kwiatów
Dorosła roślina może zakwitnąć po raz pierwszy po 6–8 latach uprawy. Kwiaty są żółte i niepozorne. Wyrastają na szczytach pędów. Umieszczenie awokado w szklarni lub w ogrodzie zimowym może zwiększyć prawdopodobieństwo kwitnienia. Aby kwiaty w uprawie domowej zostały zapylone, warto przenosić pyłek pędzelkiem.
Czy awokado z pestki może owocować?
W uprawie amatorskiej niezwykle rzadko dochodzi do owocowania awokado. Jeśli już pojawiają się owoce, są one mniejsze i nie tak smaczne, jak te, które rosną w ciepłym klimacie. Jednak sam fakt ich wykształcenia jest powodem do dumy ogrodnika-amatora. Na doczekanie się owoców mają większe szanse osoby, które dysponują szklarnią, w której uprawiają dorosłe okazy awokado. Jest to związane z odpoczynkiem zimowym i zapewnieniem odpowiednich warunków przez cały rok.
Awokado z pestki to roślina łatwa w uprawie. Po zjedzeniu smacznego i zdrowego owocu spróbuj wykiełkować pestkę. Jeśli dopisze ci szczęście i uda ci się zapewnić roślinie idealne warunki, twoje awokado zakwitnie i zaowocuje. Ta roślina może stać się efektowną ozdobą parapetu lub ogrodu zimowego.