Do rodziny cynamonowców należy bardzo wiele gatunków roślin. Najbardziej znaną i szeroko wykorzystywaną jest cynamonowiec cejloński. Czy Cinnamomum wykazuje także właściwości lecznicze?

Cynamonowiec to roślina egzotyczna, która naturalnie występuje na terenie Azji i Afryki. Współcześnie jest to gatunek mocno rozpowszechniony na całym świecie i funkcjonuje jako drzewo uprawne. Od wieków natomiast docenia się dobroczynny wpływ cynamonu na organizm człowieka. Czym charakteryzuje się cynamonowiec i jakie dokładnie gatunki wyróżniamy? Poznaj lepiej to tropikalne drzewo i jego zastosowanie.

Cynamonowiec cejloński – występowanie

To gatunek z rodziny wawrzynowatych. Naturalnie porasta tereny lasów tropikalnych na obszarze Sri Lanki, Indii oraz Birmy, ale został także przeszczepiony do Afryki (głównie na Pacyfik i Karaiby), Azji, a także Ameryki Południowej i Środkowej.

Inny znany gatunek to cynamonowiec wonny (kasja). Pozyskiwana z niego kora ma jednak uboższe walory smakowe i stosowany jest raczej w kuchni regionalnej. Nie jest importowany do Europy

Cechy charakterystyczne tego gatunku cynamonu

Cynamonowiec cejloński występuje w postaci drzewa, które osiąga wysokość około 10 metrów. Jeśli natomiast chodzi o typowo uprawne okazy, zwykle nie nie przekraczają wysokości 3 metrów, ponieważ co jakiś czas konieczne jest przycinanie ich pędów, które później się suszy, a następnie wytwarza aromatyczną przyprawę. Taki zabieg przeprowadza się średnio co trzy lata.

Pień cynamonowca pokryty jest dość cienką korą w jasnobrązowym kolorze. Młode liście mają żywą czerwoną barwę, jednak z czasem zielenieją i uwidaczniają się na nich bielejące nerwy. Osiągają zazwyczaj długość ponad 20 centymetrów i szerokość około 5 centymetrów. Kwiaty tego gatunku drzewa nie nęcą szczególnie przyjemnym zapachem. Są drobne, żółte i zebrane z zwisający kwiatostan. Cynamonowiec cejloński wytwarza owoce w kolorze sinozielonym o charakterystycznym zapachu terpentyny.

Cynamon cejloński w domu. Jak go uprawiać?

Jeśli marzy ci się domowy cynamonowiec, nie ma przeszkód, byś spróbował sił w jego uprawie. Możesz zakupić gotowe nasiona lub sadzonki w sklepie ogrodniczym. Cynamonowiec w takich warunkach powinien być hodowany w małej szklarni, czyli specjalnie przeznaczonym tego naczyniu. W takich okolicznościach sadzonka powinna się z powodzeniem ukorzenić, a niestety jest to roślina dość wymagająca, jeśli chodzi o warunki do wzrostu.

Cynamonowiec potrzebuje ciepłego powietrza, najlepiej w przedziale 25–30 stopni. Musisz mu przy tym zagwarantować żyzne i dobrze przepuszczalne podłoże z dodatkiem piasku. Odpowiedni drenaż jest niezbędny, ponieważ cynamon nie znosi gliniastego podłoża. Możesz najpierw wymoczyć roślinę w piasku i keramzycie, a następnie umieścić w ukorzeniaczu.

Zastosowanie cynamonowca

Cynamonowiec cejloński jest typową rośliną. Surowce, który pozyskuje się w tym celu, jest jego kora pobierana średnio dwa razy w roku w trakcie pory deszczowej. Należy odciąć pędy o długości 3 metrów. Następnie ściągniętą z nich korę poddaje się fermentacji i oczyszcza z pozostałości łyka. Pozyskane w ten sposób pasy kory suszy się następnie na słońcu. To właśnie wtedy zyskują znaną nam barwę oraz wygięty, poskręcany kształt.

Właściwości wonnej rośliny

Cynamon to z jednej strony przyprawa, a z drugiej surowiec wykorzystywany szeroko w kosmetyce i lecznictwie. Warto wiedzieć, że dzięki swoim właściwościom może wspomóc walkę z licznymi zdrowotnymi dolegliwościami. W tym celu wykorzystuje się nie tylko korę, ale również liście cynamonowca cejlońskiego. Zawierają one takie substancje, jak:

  • aldehyd cynamonowy;
  • aldehyd hydrocynamonowy;
  • aldehyd benzoesowy;
  • eugenol;
  • terpeny;
  • garbniki;
  • kuminol.

Roślina ta okazuje się być zbawienna w przypadku pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2., ponieważ korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi. Łagodzi również skurcze żołądka, biegunki, a także pomaga przy kłopotach z apetytem.

Jednocześnie cynamon uważa się za środek wspomagający procesy odchudzania, ponieważ znacząco przyspiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się zalegających kilogramów. Można go znaleźć także w składzie kosmetyków antycellulitowych ze względu na jego rozgrzewające właściwości.

W kuchni cynamon doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi, ale równie szerokie zastosowanie znajduje w cukiernictwie jako dodatek do różnego rodzaju deserów oraz ciast.

Cynamon cejloński – przeciwwskazania

Istnieje grupa osób, która powinna unikać przyjmowania cynamonu w jakiejkolwiek postaci. Chodzi przede wszystkim o nadwrażliwość na ten składnik. Ponadto cynamonu unikać powinny osoby z chorobami układu pokarmowego, np. wrzodami, czy predyspozycjami do krwotoków różnego rodzaju. Przyprawa ta nie jest zalecana kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Nadmiar cynamonu może nawet wywołać przedwczesny poród.

Cynamonowiec cejloński to egzotyczne drzewo, które dobrze znamy jako źródło popularnej przyprawy pozyskiwanej z kory tego drzewa. To najcenniejszy gatunek cynamonowca o wysokich walorach smakowych. Co ciekawe, możliwa jest także uprawa cynamonowca w małej, domowej szklarni, jednak wymaga on zapewnienia odpowiednio wysokiej temperatury i wilgotności powietrza. W kuchni cynamon stanowi wyrazisty dodatek do wielu potraw wytrawnych, jak i słodkich. Wykazuje również szereg właściwości prozdrowotnych, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowej masy ciała i kondycji organizmu.

Zobacz także: