Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd sierpnia do października
WystępowanieW polskich lasach iglastych i liściastych, głównie na glebach piaszczystych
WyglądKapelusz średnicy 3-10 cm, od żółtawooliwkowego do ciemnobrązowego koloru. Rurki żółte do brązowożółtych. Trzon wysokości 3-10 cm, barwy od kremowej do czerwonobrązowej
RozmiarKapelusz do 10 cm średnicy, trzon do 10 cm wysokości
WłaściwościGrzyb mikoryzowy, suchy, o neutralnym smaku
Zastosowanie w kuchniNadaje się do marynowania, smażenia oraz suszenia

Gdzie rośnie podgrzybek grubosiatkowany?

Podgrzybek grubosiatkowany występuje głównie w górskich lasach iglastych oraz pod bukami w całej Europie, z wyjątkiem Skandynawii. W Polsce spotykany jest pospolicie w borach sosnowych i mieszanych lasach iglasto-liściastych na terenie całego kraju. Preferuje gleby piaszczyste. Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.

Jak rozpoznać podgrzybka grubosiatkowanego?

Podgrzybek grubosiatkowany charakteryzuje się kapeluszem o średnicy 3-10 cm, barwy od żółtawooliwkowej do ciemnobrązowej. Rurki są intensywnie żółte u młodych okazów, z czasem przechodzą w kolor brązowożółty lub żółtozielonkawy. Trzon ma wysokość 3-10 cm i barwę od kremowej do czerwonobrązowej. Miąższ jest białawy lub żółtawy, o neutralnym smaku. Podobny jest podgrzybek zajączek, który jednak posiada białe strzępki grzybni i różowe zabarwienie dolnej części trzonu.

Zastosowanie kulinarne

Podgrzybek grubosiatkowany to smaczny i wartościowy grzyb jadalny. Po oczyszczeniu nadaje się do marynowania, smażenia oraz suszenia. Dzięki stosunkowo twardej konsystencji dobrze zachowuje kształt w trakcie obróbki kulinarnej. Wysuszony może być wykorzystywany jako dodatek do potraw i zup. Ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe ceniony jest w kuchni grzybowej.

Ciekawostki

  • Podgrzybek grubosiatkowany należy do grupy grzybów mikoryzowych, które żyją w symbiozie z drzewami.
  • Dawniej nazywany był grzybem kasztanowatym lub podgrzybkiem zajączkiem odmiana grubosiatkowana.
  • Występuje tylko w Europie, nie ma go w Skandynawii poza Islandią.
  • Uszkodzone miejsca na kapeluszu zmieniają barwę na czerwonobrązową.
Zobacz także  Rośliny jednoliścienne – biologia i rozmnażanie roślin, które wytwarzają jeden liścień. Chwasty jednoliścienne w ogrodzie

Podsumowanie

Podgrzybek grubosiatkowany to pospolity w polskich lasach gatunek grzyba o zmiennym ubarwieniu, ceniony w kuchni za swoje walory smakowe. Rośnie od sierpnia do października w wilgotnych lasach iglastych i liściastych. Łatwy do rozpoznania dzięki charakterystycznemu wyglądowi. Ze względu na smaczny miąższ warto zbierać go na grzyby.

Foto główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023