Tabela – właściwości podgrzybka zajączka

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonLipiec-październik
WystępowaniePospolity w lasach iglastych i liściastych w Polsce
WyglądKapelusz o średnicy 3-10 cm, oliwkowobrązowy. Trzon smukły, żółty do czerwonobrązowego
RozmiarKapelusz do 10 cm średnicy, trzon do 13 cm wysokości
WłaściwościMiąższ biały, w trzonie twardy i włóknisty. Kapelusz aksamitny, niepękający
Zastosowanie w kuchniDoskonały grzyb do potraw. Można go smażyć, dusić, marynować

Występowanie i siedlisko podgrzybka zajączka

Podgrzybek zajączek jest szeroko rozprzestrzeniony w lasach iglastych i liściastych w Polsce. Najczęściej rośnie w okresie od lipca do października. Tworzy mykoryzę z dębami oraz innymi drzewami liściastymi takimi jak grab, buk czy kasztan jadalny.

Cechy charakterystyczne podgrzybka zajączka

Podgrzybek zajączek ma kapelusz o średnicy 3-10 cm. Jego kolor zwykle jest oliwkowobrązowy, rzadziej żółtobrązowy lub siwobrązowy. Kształt młodego kapelusza jest półkolisty, starszego bardziej rozpłaszczony. Trzon ma długość 5-13 cm i kolor od żółtego do czerwonobrązowego. Miąższ jest biały, w trzonie twardszy i włóknisty. Charakterystyczne są białe strzępki grzybni u nasady trzonu.

Zastosowanie kulinarne i przetwórstwo

Podgrzybek zajączek to smaczny i aromatyczny grzyb ceniony przez kucharzy i grzybiarzy. Nadaje się do różnych potraw — można go smażyć, dusić, piec oraz marynować w occie. Młode okazy z twardymi kapeluszami są szczególnie polecane do marynowania. Podgrzybek zajączek świetnie komponuje się z wieloma produktami i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, zapiekanek czy jajecznicy.

Ciekawostki

  • Podgrzybek zajączek ma około 60 synonimów nazw naukowych.
  • W Polsce nazywany był dawniej hubą rzeszotnikiem lub zajęczym grzybem.
  • Tworzy kilka odmian barwnych m.in. o kapeluszu jasnożółtym lub czerwonobrązowym.
  • Posiada charakterystyczny nieprzyjemny zapach, zwłaszcza u podstawy trzonu.

Podsumowanie

Podgrzybek zajączek to pospolity w Polsce gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych od lipca do października. Cechuje się smacznym, aromatycznym miąższem. Jest grzybem jadalnym, z którego można przyrządzać wiele smacznych potraw. Młode okazy nadają się do marynowania. Podgrzybek zajączek to pożądany składnik wielu dań kuchni polskiej.

Fot. Główne: Basik07 via Wikipedia, CC BY-SA 2.5

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023