Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?W Europie uznawany za niejadalny, choć w Azji spożywany
SezonWystępuje przez cały rok
WystępowaniePospolity w całej Polsce
WyglądKoncentrycznie ułożone strefy barwy od brązowej po czarną
RozmiarSzerokość owocników 3-8 cm, grubość 2-5 mm
WłaściwościZawiera cenne związki o właściwościach leczniczych
Zastosowanie w kuchniW Polsce nie stosuje się w kuchni

Występowanie i siedlisko

Wrośniak różnobarwny występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Jest powszechny w całej Europie, a w Polsce bardzo pospolity na terenie całego kraju. Rośnie na martwych drzewach liściastych w lasach, zaroślach, parkach i ogrodach. Najczęściej spotykany jest na takich drzewach jak brzoza, buk, dąb, klon, lipa czy wierzba. Preferuje drzewa rosnące pojedynczo, unika nadrzecznych łęgów.

Znaczenie

Mimo że w Europie uznawany jest za grzyba niejadalnego, to w niektórych krajach Azji spożywa się go. Jednak największe znaczenie ma ze względu na zawarte w owocnikach cenne związki o właściwościach leczniczych. W medycynie naturalnej wykorzystuje się przeciwnowotworowe i immunostymulujące działanie polisacharydu K, wyodrębnianego z tego grzyba. Stosuje się go m.in. w terapii raka żołądka i ostrej białaczki.

Ciekawostki

  • Ze względu na charakterystyczne, koncentrycznie ułożone strefy barwne, wrośniak różnobarwny często wykorzystuje się do tworzenia ozdobnych kompozycji.
  • Aby zachować jego kolory podczas suszenia, owocniki można spryskać lakierem do włosów lub lakierem bezbarwnym.
  • Testuje się wykorzystanie grzybni tego gatunku do ochrony drzewostanów liściastych przed opieńkami.

Podsumowanie

Wrośniak różnobarwny to pospolity w Polsce grzyb o dużym znaczeniu ze względu na zawartość cennych związków leczniczych. Choć nie nadaje się do spożycia w naszym kraju, to ma potencjał wykorzystania w medycynie naturalnej i jako ozdoba ze względu na barwne owocniki.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023