Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Tak, uważany za grzyb jadalny.
SezonWiosna.
WystępowanieWystępuje w lasach i zaroślach, na ubogich, piaszczystych glebach. W Polsce dość rzadki.
WyglądWysokość 4-15 cm. Główka czerwonobrązowa do czarnobrązowej, trzon biały do bladoochrowożółtego.
RozmiarDo 15 cm wysokości.
WłaściwościMiąższ kruchy, woskowaty, o przyjemnym zapachu i smaku.
Zastosowanie w kuchniSpożywany na surowo lub gotowany. Dodawany do potraw jako przyprawa.

Występowanie i ochrona smardza wyniosłego

Smardz wyniosły występuje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, Europie, Azji, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem rzadkim. Od 2014 roku objęty jest częściową ochroną gatunkową – chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych i innych terenów zieleni.

Zbieranie i przygotowanie smardza wyniosłego

Smardz wyniosły zbiera się od kwietnia do czerwca. Należy zwracać uwagę, aby nie pomylić go z innymi gatunkami smardzów. Zbierane okazy należy dokładnie oczyścić. Spożywa się je na surowo lub gotuje. Pasują do potraw z drobiu, duszonych warzyw, jajecznic. Mają delikatny, orzechowy smak.

Ciekawostki o smardzie wyniosłym

  • Dawniej uważano smardze za „grzyby trujące„, ponieważ często rosły w pobliżu muchomorów.
  • Młode owocniki smardzy przypominają kształtem morele, stąd ich polska nazwa.
  • Ze względu na trudność w odróżnieniu od innych gatunków, smardze były dawniej grzybami kosztownymi i deficytowymi.
  • Istnieje przekonanie, że smardze zapowiadają dobry urodzaj innych grzybów.

Podsumowanie

Smardz wyniosły to cenny grzyb jadalny, poszukiwany przez grzybiarzy. Aby go rozpoznać, trzeba zwrócić uwagę na charakterystyczny kształt i barwę. Ze względu na swoją delikatność świetnie nadaje się do potraw z drobiu, jajecznic czy duszonek. Mimo że występuje w Polsce, należy do gatunków rzadkich i prawnie chronionych.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023