Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Uważany dawniej za jadalny, obecnie wiadomo, że jest niejadalny. Może powodować zatrucia.
SezonOd czerwca do listopada.
WystępowaniePospolity w Europie, w tym w Polsce. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych.
WyglądKapelusz 2-15 cm, ochrowobrązowy, pokryty łuskami. Trzon włóknisty 4-8 cm.
RozmiarŚrednica kapelusza do 15 cm, trzon do 1,2 cm grubości.
WłaściwościNiejadalny, może powodować zatrucia. Pasożyt drzew.
Zastosowanie w kuchniNie nadaje się do spożycia.

Budowa i cechy charakterystyczne

Łuskwiak nastroszony należy do grzybów kapeluszowych. Jego kapelusz osiąga średnicę od 2 do 15 cm. Jest on ochrowobrązowy, pokryty licznymi, odstającymi łuskami. Trzon tego grzyba ma wysokość 4-8 cm i grubość do 1,2 cm. Jest włóknisty, w kolorze zbliżonym do kapelusza. Występuje na nim pierścień. Miąższ ma barwę żółtawą i łagodny smak.

Miejsce występowania i porastane drzewa

Łuskwiak nastroszony jest grzybem saprotroficznym i pasożytniczym. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych w całej Polsce. Występuje od czerwca do listopada. Porasta martwe drewno i pnie drzew liściastych takich jak: buk, grab, dąb, robinia, lipa, brzoza. Rzadziej rośnie na drewnie iglastym.

Ciekawostki

  • Dawniej uważany był za grzyba jadalnego, obecnie wiadomo, że jest niejadalny i może powodować zatrucia.
  • Atakuje osłabione drzewa powodując białą zgniliznę drewna. W ciągu kilku lat może doprowadzić drzewo do obumarcia.
  • Jest bardzo podobny do innych gatunków grzybów z rodzaju łuskwiak, dlatego identyfikacja wymaga dużej ostrożności.

Podsumowanie

Łuskwiak nastroszony to interesujący i pospolity w Polsce gatunek grzybów z rodziny pierścieniakowatych. Rośnie w lasach na martwym i żywym drewnie drzew liściastych. Dawniej uznawany za jadalny, obecnie wiadomo, że jest niejadalny i może być groźny dla zdrowia. Jako pasożyt atakuje osłabione drzewa. Jego charakterystyczną cechą jest ochrowobrązowy, łuszczący się kapelusz.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023