Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Uważany dawniej za jadalny, obecnie wiadomo, że jest niejadalny. Może powodować zatrucia. |
Sezon | Od czerwca do listopada. |
Występowanie | Pospolity w Europie, w tym w Polsce. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych. |
Wygląd | Kapelusz 2-15 cm, ochrowobrązowy, pokryty łuskami. Trzon włóknisty 4-8 cm. |
Rozmiar | Średnica kapelusza do 15 cm, trzon do 1,2 cm grubości. |
Właściwości | Niejadalny, może powodować zatrucia. Pasożyt drzew. |
Zastosowanie w kuchni | Nie nadaje się do spożycia. |
Budowa i cechy charakterystyczne
Łuskwiak nastroszony należy do grzybów kapeluszowych. Jego kapelusz osiąga średnicę od 2 do 15 cm. Jest on ochrowobrązowy, pokryty licznymi, odstającymi łuskami. Trzon tego grzyba ma wysokość 4-8 cm i grubość do 1,2 cm. Jest włóknisty, w kolorze zbliżonym do kapelusza. Występuje na nim pierścień. Miąższ ma barwę żółtawą i łagodny smak.
Miejsce występowania i porastane drzewa
Łuskwiak nastroszony jest grzybem saprotroficznym i pasożytniczym. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych w całej Polsce. Występuje od czerwca do listopada. Porasta martwe drewno i pnie drzew liściastych takich jak: buk, grab, dąb, robinia, lipa, brzoza. Rzadziej rośnie na drewnie iglastym.
Ciekawostki
- Dawniej uważany był za grzyba jadalnego, obecnie wiadomo, że jest niejadalny i może powodować zatrucia.
- Atakuje osłabione drzewa powodując białą zgniliznę drewna. W ciągu kilku lat może doprowadzić drzewo do obumarcia.
- Jest bardzo podobny do innych gatunków grzybów z rodzaju łuskwiak, dlatego identyfikacja wymaga dużej ostrożności.
Podsumowanie
Łuskwiak nastroszony to interesujący i pospolity w Polsce gatunek grzybów z rodziny pierścieniakowatych. Rośnie w lasach na martwym i żywym drewnie drzew liściastych. Dawniej uznawany za jadalny, obecnie wiadomo, że jest niejadalny i może być groźny dla zdrowia. Jako pasożyt atakuje osłabione drzewa. Jego charakterystyczną cechą jest ochrowobrązowy, łuszczący się kapelusz.