Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb trujący. W stanie surowym zawiera substancje rozpuszczające krew (hemolizyny). |
Sezon | Owocniki pojawiają się od sierpnia do września. |
Występowanie | Rośnie w lasach liściastych i mieszanych w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce jest dość pospolity. |
Wygląd | Kapelusz średnicy 3-8 cm, początkowo stożkowaty, potem płaski. Kolor siarkowożółty lub oliwkowożółty. Blaszki jaskrawożółte. Trzon wysokości 4-10 cm, żółty. |
Rozmiar | Średnica kapelusza 3-8 cm, wysokość trzonu 4-10 cm. |
Właściwości | Zapach niemiły, przypominający karbid lub gaz. |
Zastosowanie w kuchni | Nie nadaje się do spożycia nawet po obróbce termicznej z powodu nieprzyjemnego smaku. |
Budowa owocnika
Gąska siarkowa ma charakterystyczny żółty kolor. Jej kapelusz osiąga średnicę od 3 do 8 cm. Początkowo ma kształt stożkowaty, później rozpościera się i staje płaski. Brzeg kapelusza jest ostry. Powierzchnia nagą, czasem delikatnie łuskowatą. Podczas wilgotnej pogody staje się śliska. Blaszki są jaskrawożółte, grube i rzadkie. Trzon ma wysokość od 4 do 10 cm i grubość do 2 cm. Jest żółty, pokryty rdzawymi włókienkami. Przy podstawie białawy i włochaty. Miąższ żółty, o nieprzyjemnym zapachu przypominającym karbid.
Występowanie i siedlisko
Gąska siarkowa jest szeroko rozpowszechniona w Europie Środkowej, ale rośnie w rozproszeniu. Występuje również w Ameryce Północnej i Chinach. W Polsce należy do pospolitych gatunków. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, na ziemi wśród traw i opadłych gałęzi. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Często spotykana jest pod sosnami. Owocniki wytwarza od sierpnia do września.
Ciekawostki
- Gąska siarkowa ma 15 synonimów naukowych. Pierwszy opisał ją w 1784 r. Jean Baptiste Bulliard.
- W początkowej fazie wzrostu przypomina jadalną gąskę zielonkę. Można je odróżnić po rzadkich blaszkach i nieprzyjemnym zapachu gąski siarkowej.
- Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym nazywana była bedłką siarkową.
- Z powodu trujących substancji zawartych w surowym grzybie nie nadaje się do spożycia nawet po obróbce termicznej.
Podsumowanie
Gąska siarkowa to pospolity w polskich lasach gatunek grzyba z rodziny gąskowatych. Charakteryzuje się żółtym kapeluszem i blaszkami. Ma nieprzyjemny zapach i zawiera trujące związki, przez co jest niejadalna. Rośnie od sierpnia do września w lasach liściastych i mieszanych. Łatwo ją pomylić z jadalną gąską zielonką.
Fot. Główne: Andreas Kunze via Wikipedia, CC BY-SA 3.0