Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Grzyb trujący. Wywołuje mdłości i zaburzenia żołądkowe.
SezonOd sierpnia do października.
WystępowaniePospolity w całej Polsce, pojedynczo lub gromadnie w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie w górskich świerczynach.
WyglądKapelusz średnicy 3-7 cm, szary z ciemniejszymi promienistymi prążkami. Blaszki jasnoszare. Trzon wysokości 6-12 cm, biały do szarego.
RozmiarKapelusz 3-7 cm średnicy, trzon 6-12 cm wysokości.
WłaściwościMiąższ białawy, zapach ziemisty. Smak bardzo ostry i piekący.
Zastosowanie w kuchniZe względu na trujące właściwości nie nadaje się do spożycia.

Ciekawostki o gąsce pieprznej

  • Ze względu na charakterystyczny szpiczasty kapelusz łatwo odróżnić od innych podobnych szarych gąsek.
  • Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym nazywana była bedłką podzielonką lub gąską rózgowatą.
  • Objawy zatrucia występują już po 1/2-3 godzinach od spożycia.

Znaczenie ekologiczne

Gąska pieprzna odgrywa istotną rolę w ekosystemie leśnym, tworząc mikoryzę z drzewami iglastymi, głównie świerkami. Dzięki symbiozie z tymi drzewami ułatwia im pobieranie wody i soli mineralnych z gleby. Jest więc ważnym ogniwem w funkcjonowaniu lasów górskich.

Zastosowanie

Ze względu na swoje trujące działanie, gąska pieprzna nie ma zastosowania kulinarnego. Dawniej była wykorzystywana w medycynie ludowej, choć obecnie jej właściwości lecznicze nie zostały potwierdzone naukowo. Niektórzy sugerują możliwość wykorzystania ekstraktów z tego grzyba jako naturalnych środków owadobójczych, jednak potrzebne są dalsze badania w tym kierunku.

Podsumowanie

Gąska pieprzna to pospolity w Polsce grzyb o charakterystycznym wyglądzie – szarym, spiczastym kapeluszu. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych od sierpnia do października. Jest grzybem trującym, o ostrym, piekącym smaku. Wywołuje silne zaburzenia żołądkowe i nie nadaje się do spożycia. Można ją łatwo odróżnić od innych podobnych szarych gąsek po jej wyjątkowym kształcie. Odgrywa też istotną rolę w ekosystemach leśnych, tworząc symbiozę z drzewami iglastymi.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023