
Tabela – właściwości
        Spis treści                    
                pokaż            
            
| Zagadnienie | Opis | 
| Jadalny czy nie? | Niejadalny, mało smaczny. Ugotowany staje się gorzkawy. | 
| Sezon | Latem i jesienią (sierpień–październik). | 
| Występowanie | Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce gatunek rzadki, zagrożony. | 
| Wygląd | Kapelusz o średnicy 4–15 cm, blaszki fioletowe, trzon ciemnofioletowy. | 
| Rozmiar | Kapelusz 4–15 cm średnicy, trzon 8–12 cm wysokości. | 
| Właściwości | Ma miąższ o przyjemnym zapachu cedrowym. | 
| Zastosowanie w kuchni | Ze względu na nieciekawy smak nie jest wykorzystywany w kuchni. | 
Występowanie i siedlisko
Zasłonak fioletowy występuje w lasach liściastych i mieszanych, szczególnie pod bukami i brzozami. Preferuje gleby kwaśne i zasadowe. W Polsce jest gatunkiem rzadkim, rośnie głównie w górach. Można go znaleźć od sierpnia do października.
Ciekawostki
- Swoją nietypową barwę zawdzięcza związkowi żelaza. Owocniki zasłonaka fioletowego zawierają 100 razy więcej tego pierwiastka niż inne grzyby!
 - Z uwagi na rzadkie występowanie znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status gatunku narażonego na wyginięcie.
 - Jest także chroniony na Słowacji i umieszczony na listach zagrożonych gatunków w wielu krajach Europy.
 - Posiada charakterystyczne fioletowe cystydy w miąższu, co odróżnia go od innych zasłonaków.
 
Podsumowanie
Zasłonak fioletowy to interesujący i rzadki gatunek grzyba o fioletowej barwie i przyjemnym zapachu. Występuje w lasach w Polsce, choć jest raczej trudny do znalezienia. Nie nadaje się do spożycia, a jako zagrożony wyginięciem zasługuje na ochronę i pozostawienie w naturalnym środowisku.
Archiwum: sierpień 2023
			










