Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny, ale ze względu na rzadkość objęty ochroną
SezonLatem i jesienią, od lipca do października
WystępowanieTylko w Europie, w Polsce rzadki gatunek zagrożony wyginięciem
WyglądJaskrawopomarańczowy kapelusz o średnicy 1-4 cm, zwarty pomarańczowy trzon
RozmiarNiewielki grzyb, trzon 1-3,5 cm wysokości
WłaściwościDelikatny miąższ o owocowym zapachu i ostrym smaku
Zastosowanie w kuchniMożna przyrządzać na różne sposoby, np. smażyć lub dusić

Występowanie i siedlisko

Pieprznik pomarańczowy występuje tylko w Europie. W Polsce jest gatunkiem rzadkim, wpisanym na Czerwoną listę roślin i grzybów Polski ze statusem gatunku wymierającego. Rośnie w lasach, najczęściej pod bukami, na glebach gliniastych lub piaszczystych. Owocniki wytwarza od lipca do października.

Znaczenie i gatunki podobne

Pieprznik pomarańczowy jest grzybem mikoryzowym. Jest smaczny i jadalny, ale ze względu na rzadkość występowania zasługuje na ochronę.

Gatunkami podobnymi są: pieprznik jadalny o jaśniejszej barwie i większych rozmiarach oraz pieprznik ametystowy z fioletowym odcieniem kapelusza. Oba te gatunki również są jadalne.

Ciekawostki o pieprzniku pomarańczowym

  • Ze względu na intensywną pomarańczową barwę nazywany jest „lisim grzybem”.
  • Występuje tylko w niektórych rejonach Europy, m.in. w Alpach i Karpatach.
  • Należy do rodziny kolczakowatych, które charakteryzują się listewkowatymi zamiast blaszek hymenoforem.

Podsumowanie

Pieprznik pomarańczowy to niezwykle rzadki i chroniony gatunek grzyba występujący w lasach Europy. Charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kapeluszem i zwartym pomarańczowym trzonem. Jest smaczny w spożyciu, jednak ze względu na zagrożenie wyginięciem nie należy go zbierać. Warto poznać ten gatunek, aby chronić go przed zniszczeniem.

Fot. Główne: Vavrin via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023