Tabela – właściwości pieprznika jadalnego

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Grzyb jadalny, niepowodujący zatruć. Może powodować lekką nietolerancję u niektórych osób.
SezonLatem i jesienią, od czerwca do października.
WystępowaniePospolity na terenie całej Polski. Rośnie w lasach iglastych i liściastych.
WyglądMa żółty lub pomarańczowy kapelusz i trzon. Hymenofor zbudowany z nieregularnych, rozgałęzionych listewek.
RozmiarŚrednica kapelusza 1-12 cm, trzon 3-6 cm długości.
WłaściwościMa konsystencję zwartą, łamliwą. Zapach owocowy, nieco korzenny. Smak łagodny.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do różnych potraw. Można go smażyć, dusić, marynować. Dobry suszony.

Wygląd i cechy charakterystyczne

Pieprznik jadalny ma kapelusz o średnicy od 1 do 12 cm. Początkowo jest guzikowaty i zamknięty, z czasem staje się lejkowaty lub nieregularny. Ma gładką, matową powierzchnię w odcieniach żółci od jasnożółtego do pomarańczowożółtego. Hymenofor tworzą grube, nieregularnie rozgałęzione listewki o zmiennej długości. Mają taki sam kolor jak kapelusz. Trzon jest pełny, czasami wygięty, barwy kapelusza lub jaśniejszej.

Występowanie i zbiór

Pieprznik jadalny rośnie w lasach na terenie całej Polski. Pojawia się od czerwca do października. Preferuje gleby piaszczyste i kwaśne. Często występuje w borach pod świerkami, wśród mchów. Najlepiej zbierać młode okazy o jędrnych owocnikach. Starsze egzemplarze mogą być robaczywe lub zbyt twarde.

Zastosowanie kulinarne i przetwory

Pieprznik doskonale nadaje się do różnych dań. Można go podsmażać na maśle lub oleju, dusić z innymi warzywami, dodawać do sosów czy zup. Dobrze komponuje się z makaronami. Przy smażeniu należy uważać, żeby go zanadto nie przesuszyć. Można też suszyć na mączkę grzybową.

Ciekawostki

  • Zawiera witaminy z grupy B, a także potas, wapń, żelazo i magnez.
  • Dawniej uważano, że ma właściwości afrodyzjaków.
  • Nadaje potrawom aromat przyprawy — pieprzu.

Podsumowanie

Pieprznik jadalny to popularny i smaczny grzyb, ceniony w polskiej kuchni. Warto poznać jego charakterystyczny wygląd, aby bez problemu odróżnić go od niejadalnych gatunków. Duża zawartość cennych składników sprawia, że pieprznik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023