Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, ale twardy. |
Sezon | Latem i jesienią. |
Występowanie | W Polsce występuje w buczynach i górskich lasach świerkowych. |
Wygląd | Ma żółty kapelusz z fioletowym kutnerem. Hymenofor w postaci żółtopomarańczowych, pofalowanych listewek. Twardy, żółty trzon. |
Rozmiar | Kapelusz ma średnicę 2-8 cm. Trzon wysokość 3-7 cm i grubość do 2,5 cm. |
Właściwości | Twardy i sprężysty miąższ. Ma aromatyczny zapach. |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do zup, sosów, jajecznicy. |
Smaczny i zdrowy grzyb
Pieprznik ametystowy to smaczny i zdrowy grzyb, choć mniej delikatny w smaku od pieprznika zwyczajnego. Ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Stosuje się go powszechnie w kuchni, dodaje aromatu do dań. Pasuje do zup, sosów, jajecznicy.
Występowanie w Polsce
W Polsce pieprznik ametystowy występuje głównie w górskich lasach na południu kraju. Można go znaleźć w buczynach i lasach świerkowych. Rośnie od lipca do października w trawie i na liściach. Jest trudny do zauważenia ze względu na maskujące ubarwienie.
Zbierać ostrożnie
Pieprznik ametystowy należy zbierać ostrożnie, gdyż łatwo pomylić go z innymi gatunkami grzybów. Najlepiej zostawić okazy z fioletowym kutnerem na kapeluszu, który jest charakterystyczny dla tego gatunku. Trzeba też zwracać uwagę na podobnego pieprznika jadalnego, który ma mniej pofałdowane listewki.
Ciekawostki
- Zawiera cenne olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych.
- Dawniej uważany był za odmianę pieprznika zwyczajnego.
- Ma aromatyczny zapach przyprawiający na myśl pieprz.
- Należy do grupy grzybów mikoryzowych.
- Może być trujący w połączeniu z alkoholem.
Podsumowanie
Pieprznik ametystowy to interesujący i smaczny grzyb z polskich lasów. Wyróżnia go fioletowy nalot na kapeluszu. Jest jadalny, zdrowy i aromatyczny, choć trzeba zbierać go ostrożnie, by nie pomylić z innymi gatunkami. Stanowi cenny składnik potraw dzięki oryginalnemu smakowi.
Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 3.0