Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonLatem i jesienią
WystępowanieWystępuje w całej Polsce, w lasach iglastych, mieszanych i liściastych
WyglądBrązowy kapelusz 3-10 cm, biały trzon z pierścieniem, miąższ biały, czerwieniejący
RozmiarKapelusz 3-10 cm, trzon 5-12 cm
WłaściwościCzerwienieje po przekrojeniu lub uciśnięciu, mało charakterystyczny zapach
Zastosowanie w kuchniMożna przygotowywać na różne sposoby: smażyć, dusić, marynować

Występowanie i siedlisko

Pieczarka leśna rośnie na ziemi w lasach iglastych, mieszanych i liściastych. Spotkać ją można również w zaroślach, parkach i na łąkach. Grzyb ten najchętniej występuje w lasach świerkowych i jodłowych, ale także pod olszami i wierzbami. Preferuje gleby bogate w próchnicę.

Właściwości lecznicze

Badania wykazały, że spożywanie pieczarki leśnej może przynieść korzyści zdrowotne. Zawiera cenne składniki odżywcze i biologicznie aktywne. Regularne jedzenie pieczarek poprawia stan odżywienia pacjentów leczonych chemioterapią i zmniejsza niepożądane objawy leczenia takie jak nudności, wymioty i brak apetytu.

Ciekawostki

  • Podczas suszenia zmienia barwę na różowawą.
  • Dawniej uważano ją za trującą z powodu czerwienienia miąższu.
  • W Europie znana jest od XVIII wieku.

Podsumowanie

Pieczarka leśna to pospolity grzyb jadalny, który można spotkać w polskich lasach. Ma brązowy kapelusz, biały trzon i miąższ czerwieniejący po uszkodzeniu. Jest smaczna w kuchni, a dodatkowo posiada właściwości prozdrowotne. Mimo szerokiego występowania warto zbierać ją z umiarem i rozwagą – można ją pomylić z pieczarką karbolową, która cuchnie podczas gotowania!

Fot. główna: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023