Tabela – właściwości

Zagadnienie

Opis

Jadalny czy nie?

Tak, pieczarka jest grzybem jadalnym.

Sezon

W Polsce występuje od wiosny do jesieni, zwykle od maja do października.

Występowanie

Występuje naturalnie w lasach liściastych i mieszanych w całej Europie, w tym w Polsce. Jest też powszechnie uprawiana.

Wygląd

Ma biały trzon i brązowawy, wypukły kapelusz o średnicy 5-10 cm.

Rozmiar

Kapelusz osiąga średnicę 5-10 cm.

Właściwości

Miąższ biały, delikatny. Ma przyjemny zapach i łagodny smak.

Zastosowanie w kuchni

Świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Dodaje się ją do sałatek, zup, sosów.

Smak i zapach pieczarki

Pieczarka ma bardzo przyjemny, łagodny smak i aromatyczny zapach. Jej miąższ jest soczysty i delikatny. Dzięki temu świetnie komponuje się z wieloma potrawami i dodaje im wyjątkowego smaku. Pieczarki można podawać solo jak i w połączeniu z mięsem, warzywami, makaronami.

Zastosowanie pieczarek w kuchni

Ze względu na uniwersalny smak pieczarki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić, piec, grillować, marynować. Świetnie smakują w sałatkach, zupach, sosach, jako dodatek do mięs, ryb czy makaronów. Dają potrawom aromat i soczystość.

Ciekawostki o pieczarce

  • Pieczarki zawierają witaminy z grupy B, witaminę D, potas, fosfor i selen. Mają działanie antynowotworowe.

  • Dojrzałe pieczarki szybko się psują, lepiej spożywać młode okazy.

  • Najwięcej pieczarek uprawia się w Polsce, Holandii i USA. Rocznie na świecie zbiera się ok. 2 mln ton tych grzybów.

  • Naukowcy wyhodowali pieczarki na podłożu z kawy. Miały wyjątkowy aromat i smak.

Podsumowanie

Podsumowując, pieczarka to niezwykle smaczny i wartościowy grzyb jadalny. Jej delikatny smak, aromat i uniwersalność sprawiają, że jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Warto włączać pieczarki do swojego jadłospisu!

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023