Muchomor zielonawy (Amanita phalloides) to gatunek grzybów z rodziny muchomorowatych, występujący w lasach liściastych i mieszanych w całej Polsce. Jest to grzyb niezwykle trujący, odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć grzybami na świecie.

Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny, śmiertelnie trujący
SezonOd czerwca do listopada
WystępowanieLasy liściaste i mieszane w całej Polsce
WyglądKapelusz 5-15 cm, barwy zielonkawej. Trzon biały z pierścieniem
RozmiarKapelusz do 15 cm średnicy, trzon do 15 cm wysokości
WłaściwościZawiera silne trucizny – amanitynę i faloidynę
Zastosowanie w kuchniNie nadaje się do spożycia!

Objawy zatrucia i leczenie

Występują nudności, wymioty, bóle brzucha, po 8-16 godzinach od spożycia. Toksyny uszkadzają wątrobę, nerki i inne narządy. Leczenie polega na intensywnej terapii i próbie ratowania wątroby. Stosuje się leki z ostropestu. Często konieczny jest przeszczep wątroby.

Ciekawostki

  • Odpowiedzialny za 90% zgonów z powodu zatrucia grzybami
  • Zawiera trucizny nieulegające rozkładowi podczas obróbki termicznej
  • Może być pomylony z pieczarkami i niektórymi gatunkami gołąbków
  • Po raz pierwszy opisany naukowo w 1821 roku

Podsumowanie

Muchomor zielonawy to gatunek o wyjątkowo silnym działaniu trującym. Mimo intensywnego leczenia śmiertelność jest bardzo wysoka. Należy zachować szczególną ostrożność i nie zbierać grzybów, których nie jesteśmy w stanie jednoznacznie oznaczyć.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023