Tabela — właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd czerwca do października
WystępowaniePospolity w Polsce, występuje w lasach i zaroślach pod osikami
WyglądKapelusz pomarańczowoczerwony, rurki siwawe, trzon biały z czerwonymi łuskami
RozmiarKapelusz 3-15 cm, trzon 5-18 cm
WłaściwościMiąższ biały, twardy, przy rozcinaniu ciemnieje. Ma łagodny smak.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do duszenia i suszenia. Dobrze go marynować w occie, aby nie ściemniał.

Występowanie i siedlisko

Koźlarz czerwony jest szeroko rozprzestrzeniony w Europie Środkowej, choć w niektórych regionach występuje rzadko. W Polsce należy do pospolitych gatunków. Rośnie w lasach i zaroślach, wyłącznie w sąsiedztwie topól osik. Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Znaczenie

Koźlarz czerwony jest grzybem jadalnym. Ma miękki, smaczny miąższ o łagodnym smaku. Nadaje się do duszenia, a także do suszenia. Ważne, aby podczas obróbki kulinarnej dodać odrobinę kwasu (np. octu), ponieważ zapobiega to ściemnianiu się grzyba. Marynowany w occie zachowuje naturalne, intensywne barwy.

Ciekawostki

  • Regionalnie nazywany jest m.in. czerwonym grzybem, czerwonogłówką, osakiem.
  • Znajduje się na czerwonych listach gatunków zagrożonych w Niemczech i Holandii.
  • Bardzo podobny jest do niego koźlarz pomarańczowożółty, który rośnie jednak pod brzozami.

Podsumowanie

Koźlarz czerwony to interesujący gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Rośnie wyłącznie w pobliżu topól osik, tworząc charakterystyczne owocniki o ceglastoczerwonych kapeluszach. Jest smacznym i wartościowym grzybem jadalnym. W Polsce występuje pospolicie, choć w niektórych krajach Europy uznawany jest za gatunek zagrożony.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023