Wysyp grzybów – wrzesień 2024 roku
Trwa najlepszy okres w roku dla grzybiarzy. Jak wiadomo jest to sierpień i trwający wrzesień. Te złote czasy dla miłośników zbierania grzybów pozwalają na wychodzenie z lasu z koszykami pełnymi kozaków, prawdziwków, podgrzybków i innych smakowitych gatunków. Niestety ten rok jest dość specyficzny pod względem pogodowym i w niektórych regionach opady deszczu były niewystarczające do prawidłowego rozwoju grzybni.
Na szczęście taki stan rzeczy nie dotyczy całego kraju, a na niektórych obszarach można znaleźć grzyby w bardzo dużych ilościach. Warto dodać, że dotychczasowy brak grzybów w niektórych regionach Polski nie oznacza całkowitego zakończenia sezonu. Wystarczy kilka dni deszczu, a lasy mieszane zapełnią się borowikami, podgrzybkami i innymi cenionymi gatunkami.
Gdzie na grzyby w 2024 roku?
„Grzybowy wrzesień” – to słowa wypowiadane przez mieszkańców Dolnego Śląska, którzy nie nadążają ze zbieraniem tych przysmaków. Obfitość tamtejszych lasów pozwala na znalezienie ponad 50 sztuk na godzinę, a w dodatku 90 % z nich jest pozbawiona czerwi. Lasy Dolnego Śląska kryją takie gatunki, jak borowiki ceglastopore i szlachetne, zajączki, gołąbki zielone oraz kanie. Osoby zastanawiające się nad tym, gdzie jest wysyp grzybów, powinny odwiedzić tereny położone na morzem będące doskonałym miejsce do poszukiwania kurek.
W województwie łódzkim wręcz roi się od zdrowych koźlarzy, borowików, maślaków i podgrzybków. Podobnie jest w lubuskim, gdzie można znaleźć duże ilości pysznych czubajek i innych popularnych gatunków. Poza tym wiele sztuk można zebrać w lasach w okolicach Warszawy oraz w całym województwie mazowieckim.
Popularne gatunki grzybów
Warto zaznaczyć, które gatunki grzybów cieszą się szczególną popularnością w naszym kraju. Zdecydowanym zwycięzcą jest borowik szlachetny wyróżniający się dostojnym wyglądem i jeszcze wspanialszym smakiem. Może służyć do robienia sosów, zup, suszenia lub marynowania. Inne znane i zbierane odmiany borowika to ceglastopory, usiatkowany oraz złotopory.
Wiele osób ceni sobie podgrzybki, zarówno zajączki, jak i brunatne czy też czerwonawe. Są znacznie bardziej pospolite od borowików, mają podobny smak i sprawdzą się przy przygotowaniu wyżej wymienionych potraw. Podobnie jest z kozakami, które można „upolować” pod rosnącymi na skrajach lasu brzozami. Cechą charakterystyczną koźlarzy jest ciemny kapelusz i gruba, zapełniona czarnymi plamkami nóżka. Inne chętnie zbierane grzyby to kurki, maślaki, gołąbki, rydze oraz kanie. W przypadku tych ostatnich należy mieć się na baczności, ponieważ czubajka kania przypomina śmiertelnie trującego muchomora zielonawego. Wprawieni grzybiarze rozróżniają ją po wzorze kapelusza, ruchomym pierścieniu, kształcie blaszek oraz pustej nóżce.