Już Aztekowie dostrzegli, że opuncja figowa wykazuje niezwykle dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Nie bez powodu nazywali ją świętą rośliną. Być może respekt wśród Azteków budził także rozmiar opuncji – mogła osiągnąć nawet 5 m wysokości.
Co to jest opuncja figowa? Pochodzenie rośliny
Spotkać ją można głównie w Ameryce Południowej, a w szczególności w Meksyku. Opuncję figową do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb i od tego czasu bardzo upodobała sobie tereny Włoch oraz Grecji. Do tej pory sklasyfikowano ok. 150 gatunków tej rośliny, choć znaczna ich część zagrożona jest wyginięciem. Opuncja ma duże, rozgałęzione liście z kolcami. Są one bardzo mięsiste i wielu regionach świata zalicza się je do warzyw. Poza liśćmi to, co szczególnie może przyciągnąć twój wzrok, to owoce opuncji. Mają owalny, lekko podłużny kształt i pomarańczowo-czerwony kolor. Znajduje się w nich miąższ, który z kolei kryje w sobie nasiona o różnych kształtach.
Czy w Polsce możliwa jest uprawa opuncji figowej?
Opuncja jest rośliną pustynną i, jak już wcześniej wspomnieliśmy, lubi tereny mocno nasłonecznione. Czy jest zatem w ogóle sens myśleć o uprawie tej rośliny w naszym klimacie? Zasadniczo jest to wykonalne, ponieważ opuncja figowa dobrze znosi wahania temperatur. Musisz jednak pamiętać, że może rozrosnąć się do naprawdę sporych rozmiarów. Balkon lub taras są stanowczo za małe, aby sprostać jej wymaganiom. Najlepiej sprawdziłby się w tym celu duży ogród ze skalniakiem. Miejsce to powinno mieć dostęp do światła słonecznego i być osłonięte od wiatru.
Opuncja figowa – uprawa. O tym pamiętaj!
Abyś mógł pochwalić się sukcesem w uprawie opuncji, nie zapomnij, że:
- wysadzamy ją od kwietnia do sierpnia;
- w naszym klimacie najlepiej poradzą sobie gatunki, które są odporne na duże mrozy, np. Opuntia phaeacantha, camanchica, longispina, fragilis, brachyartha oraz humifusa;
- opuncja szczególnie potrzebuje przepuszczalnej, piaszczystej ziemi zasilanej od kwietnia do września nawozem do kaktusów;
- jak każda roślina z rodziny kaktusowatych, nie wymaga częstego podlewania – wystarczy raz na miesiąc.
- ważne, aby miała odpowiednie warunki podczas jesieni i zimy oraz w czasie obfitszych opadów deszczu.
W chłodniejszym okresie opuncja musi mieć suche podłoże, w przeciwnym razie zgnije. Możesz zamontować nad skalnikiem daszek, a w grudniu dodatkowo okryć roślinę jedliną. Jeśli zauważysz, że w okresie jesienno-zimowym liście opuncji nieco zwiędną, nie powinno cię to zaniepokoić. Ważne, aby roślina była całkowicie zabezpieczona przed wodą. Jeżeli tego dopilnujesz, już wiosną zobaczysz pierwsze oznaki kwitnienia.
Opuncja na talerzu, czyli jak i z czym ją jeść?
Owoce opuncji są niezwykle orzeźwiające, a w smaku przypominają arbuza. Meksykanie uwielbiają tę roślinę i chętnie wykorzystują ją w kuchni.
Aby dostać się do słodkiego miąższu, musisz najpierw przezwyciężyć opór przed kolcami, które pokrywają skórkę opuncji. Ryzyko pokłucia się zminimalizujesz, zakładając rękawiczki. Następnie za pomocą noża odkrój obie końcówki i zdejmij skórkę. Miąższ możesz wykorzystać do:
- dań na słodko, np. naleśników, ciast itp.;
- przyrządzenia owocowych koktajli;
- przygotowania dżemu lub konfitury;
- dań mięsnych.
Owoc opuncji świetnie współgra także z kiwi, mango, gruszką i pomarańczą. Ta owocowa kompozycja, uzupełniona o ser typu feta lub brie, rukolę, pomidor i kilka kropel octu balsamicznego, stworzy kolorową i pyszną sałatkę.
Opuncja i jej znakomity wpływ na zdrowie
Owoce tej rośliny to źródło przede wszystkim magnezu i witaminy C. Ponadto znajdziemy w niej także:
- witaminy A, E oraz z grupy B;
- błonnik;
- fosfor;
- wapń;
- sód;
- potas;
- żelazo;
- flawonoidy.
Wszystkie te witaminy i minerały wspomagają pracę serca, wzmacniają układ nerwowy oraz korzystnie wpływają na przemianę materii. Dodatkowo witamina E korzystnie działa na skórę i opóźnia procesy starzenia.
Olejek z opuncji – najdroższy kosmetyk na świecie?
Kobiety szczególnie powinny zainteresować się tym naturalnym specyfikiem ze względu na jego działanie odmładzające. Stosowanie olejku z opuncji sprawia, że skóra staje się gładsza, bardziej nawodniona oraz wyraźnie poprawia się jej koloryt. Nie bez powodu preparat ten nazywany jest naturalnym botoksem. Polecany jest do każdego typu cery, ze szczególnym wskazaniem na skórę dojrzałą i przesuszoną.
Olejek możesz używać także do pielęgnacji włosów oraz paznokci. Problem może stanowić jego cena – 1l płynu kosztuje ok. 400 zł, co jest spowodowane wysokimi kosztami produkcji. Zbiory fig opuncji trwają tylko przez kilka dni w roku. Owoce suszy się na słońcu, a następnie wydobywa się z nich pestki. To właśnie z nich na zimno tłoczony jest olej. Do uzyskania 1l oleju potrzeba ok. 500 kg owoców, z których wydobywa się milion pestek.
Inne korzyści ze stosowania opuncji
Opuncja wykazuje również silne działania odkażające i antygrzybiczne. Okłady z wyciągu owoców łagodzą stany zapalne skóry, szczególnie tej ze skłonnością do alergii. Wiele suplementów diety na odchudzanie ma swoim w składzie opuncję. Błonnik zawarty w owocach tej rośliny przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto opuncja bardzo dobrze wpływa na pracę wątroby i stosuje się ją wspomagająco w leczeniu marskości tego narządu.
Na rynku dostępne są suszone kwiaty opuncji, które wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Warto zatem, abyś sam przekonał się nie tylko o walorach smakowych opuncji, ale także na własnej skórze poznał jej dobroczynne działanie.