Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Grzyb trujący. Niejadalny, może powodować śmiertelne zatrucie.
SezonOd maja do jesieni.
WystępowanieW całej Polsce, w lasach liściastych, pod dębami i bukami.
WyglądBiaławy lub szarobrązowy kapelusz o średnicy 5-20 cm. Białe, potem różowe blaszki. Biały trzon.
RozmiarKapelusz do 20 cm, trzon do 12 cm wysokości.
WłaściwościTrujący, wywołuje wymioty i biegunkę. Zawiera toksyczne związki.
Zastosowanie w kuchniNie ma zastosowania w kuchni z powodu wysokiej toksyczności.

Siedlisko i rodzaj grzyba

Wieruszka zatokowata jest grzybem mikoryzowym, żyjącym w symbiozie z drzewami liściastymi, głównie bukami i dębami. Spotykana jest na terenach podgórskich i w górach, aż po piętro alpejskie. Pojawia się także na mokrych łąkach, pastwiskach i przy drogach. Preferuje wilgotne lasy liściaste i mieszane.

Objawy zatrucia

Spożycie nawet niewielkiej ilości wieruszki zatokowatej powoduje silne zatrucie objawiające się wymiotami, biegunką i utratą sił już po 15 minutach do 2 godzin. Przy większych dawkach może dojść do zgonu. Działa toksycznie na układ pokarmowy.

Ciekawostki

  • Ma około 20 synonimów naukowych, w tym dawne nazwy rodzajowe Agaricus i Rhodophyllus.
  • Dawniej w polskim piśmiennictwie nazywana była „wieruszką zatokowatą”.
  • Łatwo ją pomylić z jadalną gęśnicą wiosenną, co może mieć tragiczne skutki.
  • Zawiera toksyczne związki aminowe. Dokładny mechanizm działania trującego nie jest poznany.

Podsumowanie

Wieruszka zatokowata jest niebezpiecznym grzybem trującym, który może wywołać śmiertelne zatrucie. Występuje w całej Polsce w lasach liściastych. Ma charakterystyczny wygląd z białawym lub szarobrązowym kapeluszem i różowymi blaszkami. Należy zachować szczególną ostrożność, gdyż łatwo pomylić go z jadalną gęśnicą wiosenną.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023