Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb trujący. Niejadalny, może powodować śmiertelne zatrucie. |
Sezon | Od maja do jesieni. |
Występowanie | W całej Polsce, w lasach liściastych, pod dębami i bukami. |
Wygląd | Białawy lub szarobrązowy kapelusz o średnicy 5-20 cm. Białe, potem różowe blaszki. Biały trzon. |
Rozmiar | Kapelusz do 20 cm, trzon do 12 cm wysokości. |
Właściwości | Trujący, wywołuje wymioty i biegunkę. Zawiera toksyczne związki. |
Zastosowanie w kuchni | Nie ma zastosowania w kuchni z powodu wysokiej toksyczności. |
Siedlisko i rodzaj grzyba
Wieruszka zatokowata jest grzybem mikoryzowym, żyjącym w symbiozie z drzewami liściastymi, głównie bukami i dębami. Spotykana jest na terenach podgórskich i w górach, aż po piętro alpejskie. Pojawia się także na mokrych łąkach, pastwiskach i przy drogach. Preferuje wilgotne lasy liściaste i mieszane.
Objawy zatrucia
Spożycie nawet niewielkiej ilości wieruszki zatokowatej powoduje silne zatrucie objawiające się wymiotami, biegunką i utratą sił już po 15 minutach do 2 godzin. Przy większych dawkach może dojść do zgonu. Działa toksycznie na układ pokarmowy.
Ciekawostki
- Ma około 20 synonimów naukowych, w tym dawne nazwy rodzajowe Agaricus i Rhodophyllus.
- Dawniej w polskim piśmiennictwie nazywana była „wieruszką zatokowatą”.
- Łatwo ją pomylić z jadalną gęśnicą wiosenną, co może mieć tragiczne skutki.
- Zawiera toksyczne związki aminowe. Dokładny mechanizm działania trującego nie jest poznany.
Podsumowanie
Wieruszka zatokowata jest niebezpiecznym grzybem trującym, który może wywołać śmiertelne zatrucie. Występuje w całej Polsce w lasach liściastych. Ma charakterystyczny wygląd z białawym lub szarobrązowym kapeluszem i różowymi blaszkami. Należy zachować szczególną ostrożność, gdyż łatwo pomylić go z jadalną gęśnicą wiosenną.