Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, ale często zarobaczony |
Sezon | Lato, jesień |
Występowanie | W Polsce dość częsty, głównie na terenach miejskich |
Wygląd | Białawy kapelusz 4-10 cm, różowe blaszki, biały trzon z podwójnym pierścieniem |
Rozmiar | Kapelusz 4-10 cm |
Właściwości | Miąższ biały, twardy, zwarty, bez zmiany barwy po uszkodzeniu, przyjemny zapach i smak |
Zastosowanie w kuchni | Smaczny grzyb jadalny o orzechowym smaku, nadaje się do potraw |
Występowanie i siedlisko
Pieczarka miejska występuje w Polsce dość często. Rośnie na ziemi, głównie na terenach miejskich. Można ją spotkać w ogrodach, parkach, na poboczach dróg i w zaroślach. Czasami rośnie w szczelinach chodników lub na starych tynkach. Preferuje tereny zabudowane.
Znaczenie
Pieczarka miejska jest grzybem saprotroficznym. Pomimo że jest smacznym i jadalnym grzybem, często bywa mocno zarobaczona, co ogranicza jej wartość kulinarną. Ze względu na miejski tryb życia może kumulować metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Ciekawostki
- Dawniej znana pod nazwą pieczarka szlachetna
- Wszystkie jej stanowiska w Polsce do 2003 r. znajdowały się w miastach
- Czasami rośnie w szczelinach chodników i starych tynków
- Ma podstawki 4-zarodnikowe, dzięki czemu różni się od pieczarki dwuzarodnikowej
- Ma przyjemny, migdałowy zapach i orzechowy smak
Podsumowanie
Pieczarka miejska to interesujący gatunek grzybów, typowy dla terenów miejskich. Jest smacznym grzybem jadalnym, choć niestety często zarobaczonym. Preferuje siedliska miejskie. Ma biały kapelusz, różowe blaszki i biały trzon z charakterystycznym podwójnym pierścieniem. Dzięki swej plastyczności jest w stanie rosnąć nawet w szczelinach chodników.
Fot. Główne: Grzegorz „Spike” Rendchen via Wikipedia, CC BY-SA 3.0