Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Jadalny, ale często zarobaczony
SezonLato, jesień
WystępowanieW Polsce dość częsty, głównie na terenach miejskich
WyglądBiaławy kapelusz 4-10 cm, różowe blaszki, biały trzon z podwójnym pierścieniem
RozmiarKapelusz 4-10 cm
WłaściwościMiąższ biały, twardy, zwarty, bez zmiany barwy po uszkodzeniu, przyjemny zapach i smak
Zastosowanie w kuchniSmaczny grzyb jadalny o orzechowym smaku, nadaje się do potraw

Występowanie i siedlisko

Pieczarka miejska występuje w Polsce dość często. Rośnie na ziemi, głównie na terenach miejskich. Można ją spotkać w ogrodach, parkach, na poboczach dróg i w zaroślach. Czasami rośnie w szczelinach chodników lub na starych tynkach. Preferuje tereny zabudowane.

Znaczenie

Pieczarka miejska jest grzybem saprotroficznym. Pomimo że jest smacznym i jadalnym grzybem, często bywa mocno zarobaczona, co ogranicza jej wartość kulinarną. Ze względu na miejski tryb życia może kumulować metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

Ciekawostki

  • Dawniej znana pod nazwą pieczarka szlachetna
  • Wszystkie jej stanowiska w Polsce do 2003 r. znajdowały się w miastach
  • Czasami rośnie w szczelinach chodników i starych tynków
  • Ma podstawki 4-zarodnikowe, dzięki czemu różni się od pieczarki dwuzarodnikowej
  • Ma przyjemny, migdałowy zapach i orzechowy smak

Podsumowanie

Pieczarka miejska to interesujący gatunek grzybów, typowy dla terenów miejskich. Jest smacznym grzybem jadalnym, choć niestety często zarobaczonym. Preferuje siedliska miejskie. Ma biały kapelusz, różowe blaszki i biały trzon z charakterystycznym podwójnym pierścieniem. Dzięki swej plastyczności jest w stanie rosnąć nawet w szczelinach chodników.

Fot. Główne: Grzegorz „Spike” Rendchen via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023