Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd lipca do października
WystępowaniePołudnie Europy, w Polsce bardzo rzadki, prawie wymarły
WyglądPomarańczowy lub czerwonopomarańczowy kapelusz, żółte blaszki, biały miąższ
RozmiarKapelusz do 20 cm średnicy, trzon do 16 cm wysokości
WłaściwościSmaczny, wartościowy grzyb jadalny
Zastosowanie w kuchniUżywany do dań grzybowych i sosów

Występowanie i siedlisko

Muchomor cesarski jest pospolity na południu Europy, natomiast w Europie Środkowej jest rzadki. W Polsce opisano w literaturze tylko jedno stanowisko — w miejscowości Bielinek nad Odrą w 1959 roku. Obecnie uważany jest za gatunek wymarły na terenie Polski, ale być może występuje jeszcze w cieplejszych regionach kraju.

Owocniki pojawiają się od lipca do października w świetlistych i ciepłych lasach liściastych, pod dębami, kasztanem jadalnym, rzadziej pod bukami.

Cechy charakterystyczne

Muchomor cesarski ma jaskrawo pomarańczowy lub czerwonopomarańczowy kapelusz o średnicy od 8 do 20 cm. Początkowo kulisty, później płaskołukowaty, u starszych okazów całkiem płaski. Blaszki są gęste, złotożółte. Trzon wysokości do 16 cm, zwieńczony dużym, żółtym pierścieniem. Miąższ biały, tylko pod skórką kapelusza złotożółty.

Ciekawostki

  • W starożytności uważany był za przysmak godny cesarskiego stołu, stąd jego nazwa.
  • Ze względu na smaczne właściwości nadal jest ceniony w kuchni.
  • W Polsce prawdopodobnie już wymarły, choć wciąż możliwy do znalezienia w cieplejszych regionach.

Podsumowanie

Muchomor cesarski to jadalny i smaczny grzyb z rodziny muchomorowatych, charakteryzujący się jaskrawo pomarańczowym kapeluszem. Dawniej uważany za przysmak godny stołu cesarzy rzymskich. Obecnie bardzo rzadki w Polsce, uznawany wręcz za gatunek wymarły. Być może wciąż możliwy jednak do znalezienia w cieplejszych regionach kraju.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023