Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb trujący. Może powodować silne bóle brzucha, wymioty i biegunkę. Objawy występują do 3 godzin po spożyciu. |
Sezon | Od wiosny do późnej jesieni, owocniki pojawiają się od kwietnia do grudnia. |
Występowanie | Pospolity w całej Polsce. Rośnie na pniakach i martwym drewnie drzew liściastych i iglastych, często w dużych wiązkach. |
Wygląd | Kapelusz żółty do pomarańczowego, średnica do 7 cm. Gęste, żółte blaszki. Trzon żółtawy, wysokość do 10 cm. |
Rozmiar | Kapelusz do 7 cm średnicy, trzon do 10 cm wysokości. |
Właściwości | Silnie gorzki smak. Zawiera trujące związki. Może mieć działanie przeciwbakteryjne. |
Zastosowanie w kuchni | Ze względu na trujące działanie nie nadaje się do spożycia. |
Budowa i wygląd maślanki wiązkowej
Maślanka wiązkowa ma kapelusz żółty do pomarańczowego, o średnicy dochodzącej do 7 cm. Początkowo jest półkolisty, później rozpostarty, z niewielkim wybrzuszeniem. Powierzchnia kapelusza jest sucha i gładka. Blaszki są gęsto ustawione, zaokrąglone przy trzonie. Mają barwę od siarkowożółtej do fioletowoczarnej. Trzon jest nieregularnie cylindryczny, powyginany, żółtawy z odcieniem zielonkawego, osiąga wysokość do 10 cm. Miąższ ma barwę żółtawą lub siarkowożółtą, zapach niecharakterystyczny, a smak bardzo gorzki.
Występowanie i siedlisko
Maślanka wiązkowa występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. W Polsce jest bardzo pospolita. Rośnie od wiosny do późnej jesieni, wytwarzając owocniki od kwietnia do grudnia. Często rośnie w dużych wiązkach liczących nawet kilkadziesiąt owocników. Występuje na pniakach i martwym drewnie drzew liściastych oraz iglastych, jest jednym z najczęstszych grzybów rosnących kępami na pniach.
Ciekawostki
- Ze względu na gorzki smak rzadko dochodzi do zatruć tą maślanką.
- Zawiera związek o właściwościach przeciwbakteryjnych – fascikulol D.
- Umieszczono ją na znaczku pocztowym w serii „Grzyby polskich lasów”.
Podsumowanie
Maślanka wiązkowa to pospolity w Polsce grzyb o charakterystycznych żółtych owocnikach rosnących często w dużych wiązkach. Jest grzybem trującym, który może powodować poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jednak ze względu na gorzki smak rzadko dochodzi do zatruć. Występuje na martwym drewnie drzew liściastych i iglastych od wiosny do późnej jesieni.